Србија исплаћује пензије Голооточанима

Недавно су почеле прве исплате мјесечног додатка рехабилитованим особама које су оствариле право на посебан пензијски стаж. Од њих 40, колико их је поднијело захтјев, позитивна решења је добило десетак, наводе у Фонду ПИО. На услове за остваривање права на месечни додатак замјерке имају голооточани, којих је међу подносиоцима захтева највише. Они којима је право […]

петак, април 3, 2015 / 10:30

Недавно су почеле прве исплате мјесечног додатка рехабилитованим особама које су оствариле право на посебан пензијски стаж. Од њих 40, колико их је поднијело захтјев, позитивна решења је добило десетак, наводе у Фонду ПИО. На услове за остваривање права на месечни додатак замјерке имају голооточани, којих је међу подносиоцима захтева највише.

Они којима је право на посебан пензијски стаж признато, мјесечно ће добијати око 20.000 динара, односно пола просјечне зараде у Србији за претходну годину.

Због наводног писања парола против Тита, Божидар Вуловић је из ђачке клупе одведен на Голи оток. Тамо је трпио батине, глад, тежак физички рад. Каже да никада неће заборавити то мучилиште у којем је провео скоро три године.

"Ја сам своју казну изрдражаво и послије Голог отока и пет, шест година, ем су ме пратили, ем су ме позивали на неке информативне разговоре, могу вам сад одмах рећи без икаквог разлога. Нисам ја ништа правио, ја сам ћутао и бјежао од сваке гужве, склањао сам се", каже Вуловић.

Иако се рехабилитованим лицима попут Вуловића вријеме када су били лишени слободе рачуна дупло у посебан пензијски стаж, Закон предвиђа да право на мјесечну надокнаду на основу тог стажа могу да остваре само лица која су најмање четири године била лишена слободе.

Срђан Цветковић, у име народа: Да се не заборави револуционарни терор

"У тренутку доношења закона, став народних посланика је био да особе које су дуже од четири године биле лишене слободе имају право да, због дужине боравка у затвору и претпрљеног бола, поред накнаде материјалне и нематеријалне штете, добијају као рехабилитована лица и посебан додатак", наводи Министарство правде.

Голооточани и они који их заступају овакву одлуку оцјењују као срамну.

"Онај ко није било на Голом отоку тешко може то да схвати, да разуме какав је један радни дан био на Голом отоку, у каменолому, гладан, жедан", говори Вуловић.

"Ако је неко рехабилитован, он је рехабилитован у правом смислу – то је цивилизацијска тековина, не може сада ако је неко био много њему ћемо дати, другима не", рекао је Мирослав Манић из неформалног удружења "Голи оток".

И поред тога што законски основ за посебан пензијски стаж и мјесечни додатак постоји још од краја 2011, годинама та права нико није могао да оствари. Није се знало у чијој је надлежности да их утврђује, само да је Фонд ПИО задужен за обрачун, усклађивање и исплату посебног додатка.

У Фонду ће, кажу, размотрити све захтјеве који су пристигли у међувремену.

"Прошле године је Управни суд донио сентенцу којом је речено да је Републички фонд за пензијско и инвалидско осигурање надлежан за утврђивање права на посебан пензијски стаж. Сви они који су поднијели захтјев послије ступања на снагу Закона о рехабилитацији и уколико су испуњени услови могу остварити право на новчану мјесечну накнаду", рекла је Момира Лалић из Фонда ПИО.

У посебан пензијски стаж рачуна се и период, до две године, у коме рехабилитовани није могао да се запосли због осуде. За то је ПИО фонду неопходно приложити доказ.

Поред тога, подносиоци захтјева треба да доставе и правоснажно решење надлежног суда о рехабилитацији, доказ о трајању лишења слободе и број текућег рачуна.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *