Србија и Грчка праве високи савјет, нема промјене става око Космета

Премијери Србије и Грчке договорили су оснивање високог савjета, који ће засjедати у Солуну овог прољећа и у коме ће двије владе разговарати о јачању односа.

уторак, јануар 31, 2017 / 15:56

Премијери Србије и Грчке договорили су оснивање високог савjета, који ће засjедати у Солуну овог прољећа и у коме ће двије владе разговарати о јачању односа.

Грчки премијер Алексис Ципрас рекао је у Београду да два народа везују традиција, историја, култура и духовне везе и да ће Грчка бити стабилна у ставу око Косова.

"Будућност Балкана може бити изграђена само на темељима међународног права, а не интервенцијама, кршењем правила. На Балкану више нема мјеста за такве ствари", рекао је.

Ципрас је, на заједничкој конференцији за новинаре са српским колегом Александром Вучићем, рекао да су двојица премијера водили конструктивне разговоре и истакли важност обостраног поштовања. 

"Истакао сам да се мир и стабилност стварају заједнички прихватљивим рјешењем за све стране, Грчка ће остати стабилна у свом ставу који се везује за поштовање принципа у рјешавању овог питања", рекао је Ципрас.

Он је навео да ће званична Атина наставити да подржава Србију на европском путу, као и да ће инсистирати на унапређењу дипломатских односа двије земље који ове године имају 150. годишњицу.

"Истакли смо стратешки значај укључивања Србије у Европску унију, Грчка активно и стабилно подржава ваш пут. Признајемо да постоје велике тешкоће и велика жртва коју српски народ мора да претрпи да би испунио тај циљ, а ми ћемо вам помоћи томе", рекао је Ципрас.

Грчки премијер је рекао да је постигнут договор о појачању дијалога о избјегличкој кризи.

Премијер Вучић је рекао да су разговори били "дуги и озбиљни" и да је током њих наглашено пријатељство српског и грчког народа.

"Наши разговори се нису заснивали на ономе што чини прошлост, већ на ономе што треба да радимо у будућности", рекао је Вучић.

Он је рекао да Србија подржава учешће Грчке у Берлинском процесу, као и да је захвална Атини на чињеници да није признала независност Косова.

"Разговарали смо о односима, као и о важности да се одржавају традиционално добре везе са Кином, Русијом и другим земљама", рекао је Вучић.

 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *