Србија: Државни врх у непрекидној сједници

Државни врх завршио састанак о 8. рунди дијалога у Председништву. Саветник председника Марко Ђурић каже да је ситуација „драматична као пред Дејтон и Рамбује“. Састанак у Председништву почео је нешто после 12 часова и трајао је нешто више од сата. Присутни су били Николић, Дачић, Вучић, Грубјешићева и Мркић. "Налазимо се у драматично тешком тренутку, […]

петак, март 29, 2013 / 15:20

Државни врх завршио састанак о 8. рунди дијалога у Председништву. Саветник председника Марко Ђурић каже да је ситуација „драматична као пред Дејтон и Рамбује“.

Састанак у Председништву почео је нешто после 12 часова и трајао је нешто више од сата. Присутни су били Николић, Дачић, Вучић, Грубјешићева и Мркић.

"Налазимо се у драматично тешком тренутку, као пред преговоре у Дејтону и Рамбујеу. Државни врх ће бити у непрекидном заседању до преговора", рекао је саветник председника.

Он је додао и да ће деелгација Србије која ће 2. априла отићи у Брисел бити одређена и саопштена тек у понедељак. "Политичка одговорност биће подељена између свих чинилаца", рекао је Ђурић и оценио да је Србија "у драматично тешкој позицији" и да ће се земља и грађани суочити с тешким последицама, ма какав да буде исход преговора у Бриселу.

Упитан шта тачно подразумева под квалификацијама "тешке последице и драматична ситуација", Ђурић је рекао да је Србија у дилеми да бира између два веома тешка пута: "Један пут је прихватање решења која нису идеална и која су веома тешка за целу Србију, а други је пут у коме ми, због тога што друга страна није била спремна на компромис, нисмо у позицији да прихватимо оно о чему се разговара".

Он није желео да коментарише написе да ће се шефови дипломатије Велике Британије и Немачке укључити у рунду преговора која је заказана за 2. април. "Државни врх има пуно поверење у оне који су до сада водили ове разговоре, према томе све опције у вези са тим су могуће", напоменуо је он.

Ђурић је прецизирао да "Србија неће учествовати у састављању других страна у процесу" и поновио да ће се о саставу наше делегације одлучити након сагеданих свих чинилаца у понедељак.

Он је додао да је веома важно да 2. априла делегација Србије дође у прилику да процени елементе које нуди друга страна да бисмо били у стању да одлуку донесемо.

Премијер Ивица Дачић је састанак најавио у Скупштини, одговарајући на посланичка питања.

Државни врх се већ једном састао у понедељак и након те седнице поручио да ће на нову рунду дијалога делегација Србије отпутовати с прецизираним надлежностима заједнице српских општина на Косову и Метохији.

Председник скупштинског Одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун је изјавио да је на том састанку дефинисано девет критеријума на основу којих ће српски преговарачки тим одлучити да ли је прихватљиво оно што буде као предлог изнето на сто. Дрецун је, гостујући на ТВ Б92 у среду, истакао да ти критеријуми нису ништа ново.

Очекивало се да данас први потпредседник Владе Србије Александар Вучић донесе одлуку о томе хоће ли присуствовати новој рунди разговора у Бриселу 2. априла, након што му је, како су објавили неки медији, стигао позив од САД и ЕУ.

Међутим, како сазнаје Б92, Вучић тражи да том састанку присуствује и неко од министара иностраних послова најутицајнијих земаља ЕУ, попут шефова дипломатије Немачке или Велике Британије, који би били додатни гарант и подршка за постизање договора.

"Новости" су у данашњем броју објавиле незванична сазнања да Вучић неће ићи у Брисел, а раније током дана се спекулисало да ће одлуку саопштити на конференцији за новинаре заказаној за суботу, на којој ће једна од тема бити и Косово.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *