Србија: 7.600 евакуисаних

На територији Србије до 17 сати евакуисано је 7.618 грађана, угрожено је 1.435 објеката, а поплављено 1.030 објеката, саопштио је МУП ове земље.  Најкритичнија ситуација је на територији Колубарског, Мачванског, Моравичког и Поморавског округа, као и у градским општинама Лазаревац и Обреновац, саопштио је данас МУП Србије. Усљед изливања ријеке Колубаре 90 одсто територије општине […]

субота, мај 17, 2014 / 01:49

На територији Србије до 17 сати евакуисано је 7.618 грађана, угрожено је 1.435 објеката, а поплављено 1.030 објеката, саопштио је МУП ове земље.

 Најкритичнија ситуација је на територији Колубарског, Мачванског, Моравичког и Поморавског округа, као и у градским општинама Лазаревац и Обреновац, саопштио је данас МУП Србије.

Усљед изливања ријеке Колубаре 90 одсто територије општине Обреновац је под водом. Тренутно има преко 200 захтјева за евакуацију, захтјеви непрестано пристижу из разних дијелова општине и евакуација угроженог становништва је у току, а ситуација се додатно компликује, јер нема електричне енергије.

У Обреновцу је на спасавању угроженог становништва ангажовано 1.500 припадника ВСЈ, полиције, Жандармерије, ПТЈ и припадници Војске Србије.

На територији општине Свилајнац пробијен је насип на Ресави и поплављено је село Седларе и насеље Свилајнац, а у прекиду је фиксна телефонија, као и мреже ВИП и Теленор, нема струје, ни воде за пиће, а евакуисано је 300 људи.
Поплављено је преко 50 одсто територије насеља Параћин, а евакуисани су и неки болесници из болнице у Параћину у болницу у Ћуприји. Поплављено је насеље Уб, у коме је евауисано око 4.000 људи.

У ноћи је нагло порастао водостај Западне Мораве и поплављена су приградска насеља у околини Краљева. Сектор за ванредне ситуације ангажовао је све расположиве снаге на заштити и спасавању.
Једно лице се утопило у Бегаљичком потоку, у насељу Умчари. Екипе на терену врше претрагу ради проналажења утопљеног лица.

Приликом спасавања угроженог лица у селу Наталинци, на путу Топола-Рача, вода је однела ватрогасца-спасиоца Дејана Лазаревића. Након претраге терена, пронађено је тијело ватрогасца.

Према информацији ОЦ у Београду, мештанка села Бело Поље, ГО Обреновац, води се као нестала. Сумња се да се удавила.0 КОМЕНТАРА

  1. Чекало се да се ПВ врати из срајева где је ширио братство и јединство између „бошњака“ и Срба (и где су му „бошњачки граџани“ рекли да је офалио скроз) – па да тек после тога примети да катастрофалне полаве односе Србију и Србе?!
    Наравно да су омашили у свему: и да нису предвидели метеоролошка догађања, да нису ништа припремили и да су као слепци приметили да је поплава тек кад је вода дошла до грла! У ствари једно петнаестак дана на почетку су медији стално мрсомудили да грађани и општине нису ништа урадили на превентиви од поплава и да не може све решавати свемоћни ПВ?!
    Око 100 млрд € ушло је у земљу од 2000. г. и нико не зна где су! За регулисање водотокова, нпр., ни динар није одвојен?! Око три претходне године у Србији је била на делу незапамћена „суша“, цела последња зима прошла је без снега и кише! Свакоме је било јасно да је то специјални метеоролошки аранжман за Србију и да следи контра-поклон у виду потопа. То је та терапија империје зла „топло – хладно“ за оне којих нема више на геополитичкој карти и који су отписани.
    И после свега и даље се јавност обмањује информацијама да стиже помоћ из јевроуније (оћу рећи од злочинаца), која у ствари не стиже отуда, него из Русије (и даље се на РТС руски народ на југоистоку Украјине назива проруским сепаратистима)! И као врхунац бесмисла: синоћ гледамо јавни састанак ПВ са министарчићима на тему поплаве, на којем ПВ тренира строгост забринутог спасиоца строгим опоменама оних који причају уместо да га слушају?! (Сетимо се како је у једном ранијем периоду сваке ноћи светлио један прозор иза којег је био забринути највећи син наших народа и народности!) А ПВ-ове министарчиће, наравно, поплава интересује као и лањски снег (којег није било…)…
    Размислимо, браћо Срби, шта је узрок ових несрећа које долазе са свих страна и све су јаче и како уопште можемо изаћи из њих! На досадашњи начин не можемо никако и никад…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *