Срби се организовали и одбранили Шабац

Ситуација у Шапцу је за сада под контролом, и са задовољством могу да кажем да смо успјели, рекао је генерал Љубиша Диковић. На позив премијера да бране тај град одазвало се више од десет хиљада грађана Србије.  Влада Србије предузела све мере да би заштитила угрожено становништво у поплављеним подручјима, а током ноћи стање у […]

субота, мај 17, 2014 / 09:23

Ситуација у Шапцу је за сада под контролом, и са задовољством могу да кажем да смо успјели, рекао је генерал Љубиша Диковић. На позив премијера да бране тај град одазвало се више од десет хиљада грађана Србије.

 Влада Србије предузела све мере да би заштитила угрожено становништво у поплављеним подручјима, а током ноћи стање у Шапцу и околним подручјима је стабилизовано, саопштено је из Владе.

Начелник генералшатаба Војске Србије Љубиша Диковић рекао је да је ситуација у Шапцу за сада под контролом и да је тај град обезбјеђен од надирања ријеке Саве.

"Како смо почели нисам био оптимиста. Било је ту много проблема, али је послије све дошло на своје", рекао је Диковић за РТС.

Он је навео да је више од 6.000 грађана, припадника МУП-а, Војске Србије мукотрпно радило на терену и да је резултат тога рада апсолутна заштита града Шапца.

"Са заовољством могу да кажем да смо успјели", рекао је Диковић.

Насипи на свим критичним тачкама на Сави код Шапца за сада издржавају налете воде. Ипак, очекује се надирање Саве, па је одбрана тог града приоритет.

"Ја бих се захвалио свим грађанима који су ноћас са нама учествовали у изградњи бедема на ријеци Сави, захваљујем се свима који изражавају жељу да и даље помогну, али за то нема више потребе, јер смо ноћас са једним изанредним радом свих успјели да извршимо задатак", рекао је Диковић.
На позив премијера да помогну мјештанима у одбрани Шапца, синоћ се одазвало неколико хиљада Београђана. Волонтери су стигли у град и током ноћи, заједно са окупљеним мјештанима, утврђивали бедеме.

Шапчанима који су већ спремни чекали поред Саве током вечери и ноћи придружило се готово десет хиљада добровољаца из Београда и Новог сада. Било је људи, џакова и пијеска, али је недостајало организације.

Формиран је и засједао нови Кризни штаб. Како је рекао предсједник Штаба Зоран Бабић најкритичније је у Црној бари, Червентији и око силоса.

И мјештани и спасиоци спремају се за поплавни талас који до сада није забиљежен на овој реци. Током ноћи уз бедем на Сави био је и министар правде Никола Селаковић.

Џакови са пијеском пуне се и постављају на мјестима за које се претпоставља да ће Сава најприје да нападне. Кризни штаб је у сталном засједању, а водостај непрекидно расте.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *