Срби могу бити друга снага у \“скупштини Косова\“

Драган Јаблановић је у изјави Танјугу рекао да је убјеђен да ће Срби са сјевера Косова узети учешћа на предстојећим парламентарним изборима, осим ако Приштина у последњем тренутку не успостави неке „специјалне услове“ које није могуће испунити. Јаблановић је оцјенио да су парламентарни избори на Косову значајни за Србе, јер су круна свега онога што […]

среда, мај 14, 2014 / 14:50

Драган Јаблановић је у изјави Танјугу рекао да је убјеђен да ће Срби са сјевера Косова узети учешћа на предстојећим парламентарним изборима, осим ако Приштина у последњем тренутку не успостави неке „специјалне услове“ које није могуће испунити.

Јаблановић је оцјенио да су парламентарни избори на Косову значајни за Србе, јер су круна свега онога што су радили у претходном периоду и да је важно да људи изађу на изборе, јер ако се то догоди, Срби би били друга снага по јачини у Скупштини Косова.

Очекује да Влада Србије заузме јасан став по питања изласка Срба на предстојеће парламентарне изборе на Косову.

"Наша је држава у Београду, имамо уверавања да нас Србија неће оставити и сигуран сам да неће", каже Јаблановић.

Нормално је да у контактима са Владом Србије кординирамо све активности везане за изборе, казао је Јаблановић, истичући да "Српска листа" не представља само заједнички наступ само "Српске" и СЛС.

"Српска листа" је јединствена листа која ће наступити на изборима уколико будемо изашли на изборе. Ту су и многе друге странке – СДС, Јединствена српска листа и многе друге странке и та листа је отворена за све Србе са цијеле територије КиМ. Наш је циљ, и мислим да смо на добром путу, да се Срби по први пут уједине око једног питања", рекао је Јаблановић.

Јаблановић, који је и члан Тима за успостављање Заједнице српских општина (ЗСО), изјавио је да је Статут ЗСО спреман одавно, али да је највећи проблем Приштина, која треба, у складу са Брислеским споразумом, да прилагоди своје законодавство које ће препознати ЗСО.

"За сада они ништа не чине на том пољу. У предизборној кампањи сигурно да би био луксуз да неко изађе са предлогом да Србима омогући формирање Заједнице и они то намерно пролонгирају и ја се надам одмах након избора да ћемо формирати Заједницу српских општина, јер нема разлога да тако не буде", поручио је градоначелник Лепосавића.

За ЗСО све надлежности регије, осим политичких

Јаблановић је рекао да би ЗСО требало да има све надлежности које имају једна регија односно покрајина – осим политичких.

Сигуран је да ће чланови Заједнице бити све општине са већинским српским становништвом – свих десет општина у којима су Срби на власти.

"Тражићемо да се формира и општина Гора. Имамо могућност да у складу са Ахтисаријевим планом тражимо да се од Прилужја, делова Косова Поља, Вучитрна формира још једна општина са српском већином и то ће бити један од главних задатака ЗСО, поред рада на економском развоју Срба и других неалбанаца", рекао је Јаблановић.

Напоменуо да још нису практично кренули са санацијом штета насталих након априлских поплава у општини Лепосавић, али да су урадили детаљну процену штете која износи око 38 милиона динара или око 330.000 евра.

Јаблановић је додао да су се обратили Министарству за локалну самоуправу у Приштини којим руководи Слободан Петровић и да имају обећања да ће им помоћи, као и да су разговарали и са представницима УНДП-а који су вољни да помогну санацију два моста у износу од 100.000 евра.

"Очекујем да то буде реализовано. Имамо проблем са отварањем девизног рачуна, пошто општине на северу Косова немају рачун код пословних банака, ми послујемо преко Трезора НБС па радимо на отварању тог рачуна. Пројекти за санацију мостова су у изради", рекао је Јаблановић.

Градоначелник Лепосавића је нагласио да је Влада Србије већ пребацила средства у износу од 2.7 милиона динара намењена за санацију штета насталих током поплава у овој општини на северу Косова и да су та средства већ усмерена у том правцу.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *