Споменици тестирају тестисе државе Србије

Предсједник Србије, Томислав Николић рекао је данас да споменик Прешевско-бујановачкој испостави ОВК у Прешеву треба бити срушен у сред бијела дана, чиме се наставила серија изјава српских званичника о томе како нешто треба, како нешто мора… Пише: Саша Захаровић Споменик би морали уклонити политичке вође Албанаца или, уколико неће, да то учини Србија "у сред бијела […]

петак, децембар 28, 2012 / 11:09

Предсједник Србије, Томислав Николић рекао је данас да споменик Прешевско-бујановачкој испостави ОВК у Прешеву треба бити срушен у сред бијела дана, чиме се наставила серија изјава српских званичника о томе како нешто треба, како нешто мора…

Пише: Саша Захаровић

Споменик би морали уклонити политичке вође Албанаца или, уколико неће, да то учини Србија "у сред бијела дана", додао је Николић Николић и истакао да Србија у овом случају мора да реагује. "Већ су обављени разговори са политичким вођама Албанаца“.

“Мислим да је требало нека, наводна, министарка из Приштине да дође да легално полаже венац на тај споменик. Једноставно, то се мора зауставити… Србија мора да покаже одлучност", рекао је Николић за Радио-телевизију Србије. Он је додао да подржава Владу Србије у одлуци да уклони тај споменик, те да је спреман да и сам сноси ризик реакција из свијета.

И Дачић мора…

Од постављања споменика, Србија је кренула са “морањем реаговања“, све уздајући се да ће они који су га поставили сами споменик и уклонити. Пошто се то није десило, премијер Србије и министар унутрашњих послова, први човјек извршне власти, у свом стилу је пријетио да је “боље да споменик уклоне они који су га поставили, иначе ће га Србија срушити“.

Пошто се Дачићева изјава одбила од мермер споменика у Прешеву, услиједила је ова Николићева чиме је потврђено да предсједник Србије, који говору у име већина грађана своје земље, сматра да таквом споменику није мјесто у тој земљи. 

Послије Николића више нема ко да изјави тако нешто, и да са својом изјавом покуша измолити и апеловати на оне који су споменик поставили, да га и уклоне, јер је очигледно да држава Србија не смије издати извршно наређење полицији, или било коме, ко би тај споменик уклонио – због страха од реакција и могућих тензија у том дијелу земље. Ако споменик стварно преживи и ове изјаве, нема сумње да ћемо још слушати о томе како се пар људи из разних крајева Србије организовано спрема да иде у Прешево и сруше споменик који их иритира. Као што се десило недавно.

Институције, а не медији

Координационо тијело Владе Србије за општине Прешево, Бујановац и Медвеђа; сматра да проблем везан за подизање споменика треба ријешити кроз надлежне институције Србије, а не путем медија, а закони државе Србије исти су за све грађане и морају их сви поштовати.

„Наша обавеза је да омогућимо грађанима на овом простору да слободно живе и раде, да зараде и омогуће себи и својој породици бољи живот, да ријеше егзистенцијалне и социјалне проблеме, да остваре људска и мањинска права у чему држава Србија чини велики напор, без обзира на тешку економску ситуацију”, закључује се у саопштењу.

Аћиф Ефендија

У исто вријеме, још један споменик који доказује да су границе толеранције и самопонижавања државе Србије безграничне –  спомен табла Аћифу (Бљута) Хаџиахметовићу, познатијем као Аћиф ефендија, која је почетком августа постављена на зид његове куће у центру Новог Пазара – није уклоњена иако је рок који је за то дат градској управи одавно прошао.

Спорну таблу је поставило Бошњачко национално вијеће (БНВ), у техничком мандату, а догађају је присуствовао и министар у Влади Србије Сулејман Угљанин који је због тога жестоко критикован. Најжешћа критика стигла је од потпредсједника Александра Вучића, уз налоге министарствима културе и правде да покрену иницијативу за уклањање поменуте спомен плоче.

Из новопазарске градске управе нема одговора на питање да ли ће и када она бити уклоњена, након што је премијер Ивица Дачић изјавио да ће сва спомен обиљежја подигнута без одобрења морати да буду уклоњена, те да је зато најбоље да то учине саме локалне власти.

Извјесно је да у 2013. годину Србија улази са два нова споменика.

 0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *