Шпирић: Нема законских препрека за објављивање списка дужника

Предсједавајући Управног одбора Управе за индиректно опорезивање БиХ Никола Шпирић изјавио је да нема законских препрека за објављивање списка дужника за порез на додату вриједност. Шпирић је рекао да многи инсистирају на измјенама Закона о поступку индиректног опорезивања БиХ да би имена дужника могла бити објављена, али да ни сада нема законских препрека да се […]

субота, септембар 22, 2012 / 14:22

Предсједавајући Управног одбора Управе за индиректно опорезивање БиХ Никола Шпирић изјавио је да нема законских препрека за објављивање списка дужника за порез на додату вриједност.

Шпирић је рекао да многи инсистирају на измјенама Закона о поступку индиректног опорезивања БиХ да би имена дужника могла бити објављена, али да ни сада нема законских препрека да се то уради.

"Ако се некоме мијења закон, немам ништа ни против тога. Идемо у том правцу да све буде транспарентно и сви који воле земљу у којој живе морају да плаћају порез", рекао је Шпирић за "Глас Српске".

Из УИО су поручили да списак неће објавити док не буде измијењен Закон о поступку индиректног опорезивања БиХ, због чега је из те институције Управном одбору већ упућен приједлог за измјене и допуне члана 52. тог закона, али се ова тачка не налази на дневном реду сједнице УО која је заказана за уторак, 25. септембра, у Бањалуци.

Начелник Одјељења за комуникације УИО БиХ Ратко Ковачевић рекао је да овај члан закона спречава Управу да информације о дужницима даје било коме осим правосудним институцијама.

"Без измјене тог члана, не можемо јавно објавити имена дужника за ПДВ", истакао је Ковачевић.

Члан Управног одбора УИО БиХ из реда експерата из Републике Српске Владимир Трифковић рекао је да постоји одређена колизија у овом случају, јер нико не може са сигурношћу рећи шта би се евентуално десило ако би списак био објављен и прије измјене закона коју тражи Управа.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *