Шпирић надзире обавјештајно-безбједносну агенцију

Посланик СНСД-а у Представничком дому парламента БиХ Никола Шпирић именован је данас за предсједавајућег Заједничке комисије за надзор над радом Обавјештајно-безбједносне агенције /ОБА/ БиХ. На данашњој конститутивној сједници ове комисије за првог и другог замјеника предсједавајућег именовани су Бариша Чолак, предсједавајући Дома народа парламента БиХ, те Сафет Софтић, замјеник предсједавајућег Дома народа. Од присутних 10 […]

среда, јул 1, 2015 / 20:53

Посланик СНСД-а у Представничком дому парламента БиХ Никола Шпирић именован је данас за предсједавајућег Заједничке комисије за надзор над радом Обавјештајно-безбједносне агенције /ОБА/ БиХ.

На данашњој конститутивној сједници ове комисије за првог и другог замјеника предсједавајућег именовани су Бариша Чолак, предсједавајући Дома народа парламента БиХ, те Сафет Софтић, замјеник предсједавајућег Дома народа.

Од присутних 10 чланова комисије, за Шпирића је гласало шест, три су била уздржана, а један против.

Глас Шпирићу су дали Бариша Чолак и Предраг Кожул из СДА, Љиљана Зовко из ХДЗ-а 1990, Средоје Новић из СНСД-а, Фахрудин Радончић из СББ-а, док су уздржани били Ђорђо Крчмар из СДС-а, Сафет Софтић из СДА и Мирсад Мешић из СДП-а, а против је био Дамир Бећировић из ДФ-а.

Шпирићев противкандидат за мјесто првог човјека ове комсије био је Мирсад Мешић из СДП-а, али он је добио подршку само три члана.

Конститутивној сједници нису присуствовали Дарко Бабаљ из СДС-а и Садик Ахметовић из СДА.

Избор чланова Заједничке комисије за надзор над радом ОБА мјесецима је био предмет спорења међу парламентарним странкама, посебно из Републике Српске, јер се спорило Шпирићево чланство у комисији па је у првобитном приједлогу његово име било изостављено, иако је то био званичан приједлог Клуба СНСД-а, а предложен је Садик Ахметовић из СДА као посланик из Републике Српске.

Према закону, на челу ове комисије мора бити посланик или делегат из редова опозиције, што је био и разлог да Представнички дом Параламентарне скупштине БиХ коригује свој првобитни приједлог по коме је за члана из овог дома био предложен и Жељко Комшић ДФ-а.0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *