Шпинделегер поручује: Наћи механизме за искључивање из еврозоне

„Потребно је пронаћи начине који ће нам омогућити искључивање појединих чланице еврозоне које се не држе преузетих обавеза”, изјавио је аустријски министар спољних послова Михаел Шпинделегер за лист Куријер  Аустријски министар је додао да је неопходна измjена уговора Европске уније, што је процес који би могао потрајати пет година. „Да смо до сада усвојили механизам […]

петак, август 17, 2012 / 14:32

„Потребно је пронаћи начине који ће нам омогућити искључивање појединих чланице еврозоне које се не држе преузетих обавеза”, изјавио је аустријски министар спољних послова Михаел Шпинделегер за лист Куријер

 Аустријски министар је додао да је неопходна измjена уговора Европске уније, што је процес који би могао потрајати пет година.

„Да смо до сада усвојили механизам који би нам омогућио искључивање чланица еврозоне које се не држе договора, сада не бисмо били у оваквој ситуацији. Стварање једног таквог механизма за излазак из еврозоне оснажило би повjерење тржишта у евро”, подвукао је Шпинделегер.

Аустријски министар је такође нагласио да његову идеју подржавају и још неке земље еврозоне међу којима су Њемачка, Луксембург, Финска и Холандија.

Аустријски канцелар против Шпинделегер идеје

Аустријски канцелар Вернер Фајман успротивио се иницијативи вицеканцелара Михаела Шпинделегера о измјени споразума ЕУ како би се увела могућност избацивања чланица еврозоне у случају непоштовања обавеза.

Канцелар је, у саопштењу, нагласио да се противи „избацивању” чланица еврозоне, и упозорио на негативне послиједице распада еврозоне које би биле далеко веће од предности за поједине земље.

Фајман је указао да би ако би се против воље једне земље донијела одлука о њеном избацивању из еврозоне, то би био неопходан референдум, а не само промјена споразума Уније за коју сматра Шпинделегер да је могућа.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *