Специјално тужилаштво саслушало Мирјану Кусмук

Испред Специјалног тужилаштва Реублике Српске поводом позива упућеног од стране Специјалног тужилаштва РС главном и одговорном уреднику „Гласа Српске“ Мирјани Кусмук у знак протеста рано јутрос окупило се више од 50 новинара, jaвљају медији чији новинари су се окупили на лицу мјеста. Мирјана Кусмук је око 9:07 часова изашла из зграде Специјалног тужилаштава гдје је […]

петак, децембар 21, 2012 / 13:44

Испред Специјалног тужилаштва Реублике Српске поводом позива упућеног од стране Специјалног тужилаштва РС главном и одговорном уреднику „Гласа Српске“ Мирјани Кусмук у знак протеста рано јутрос окупило се више од 50 новинара, jaвљају медији чији новинари су се окупили на лицу мјеста.

Мирјана Кусмук је око 9:07 часова изашла из зграде Специјалног тужилаштава гдје је неколико минута раније завршено саслушање.

Она је захвалила колегама на подршци и рекла да се ради о заиста неопходној одбрани јавне ријечи.

– Ја овдје данас јесам позвана због гостовања у емисији Пресинг и изјаве дате у тој емисији. Мислим да су одлучили да овако експресно реагују и због што су сазнали да је данас Стаљинов рођендан. У то име и у име покушаја смака новинарства у РС за данас је најављен смак свијета. Ово је требало да буде смак новинарства и смак слободе јавне ријечи. Они су покушали да застраше ту јавну ријеч и ја вам одговорно тврдим да у томе нису успјели. То доказује и ваше присуство и хвала вам на томе. Још нешто желим да кажем. На моје инсистирање да тужилац каже за које дјело или за које лице у овом кривичном предмету ме позива, тужилац није желио да то унесе у записник. Значи по Закону о кривичном поступку за свједока се позива само онај који има сазнања о неком кривичном дјелу и који има сазнање о починоцу кривичног дјела. Сва сазнања о овом кривичном дјелу има ово тужилаштво и та сазнања је Глас Српске објавио – истакла је она.

Сазнања о починиоцима овог кривичног дјела, додала је, која се односе на ове који су у затвору ја немам, нити могу да их имам јер те особе не познајем.

Мирјана Кусмук је неколико минута прије рока наведеног у позиву у 8:30 часова стигла и ушла у Специјално тужилаштво.

Новинари, међу којима су већина из редакција Гласа, Независних новина и РТРС, носили су транспаренте на којима је писало "Новинар" са насликаним ликом коме су прекрижена уста, затворене уши и који нема очи".

Испред улаза у зграду стајало је неколико полицајаца.

Бранилац Мирјане Кусмук, адвокат Миљкан Пуцар рекао је да је Кусмукова у емисији "Пресинг" РТРС-а само поручила да би институције као што је Специјално тужилаштво требало озбиљно да се односе према медијима да се не би дешавало као што се то десило у случају Специјалног тужилаштва, које је најавило спектакуларне акције хапшења у предмету трговине људима ради проституције, мада на крају од тога ништа није било и ухапшена су само два лица.

Одговарајући на питање је ли могуће да у Специјалном тужилаштву не знају за одлуку Суда за људска права у Стразбуру која каже да тужиоци и судије не смију искориштавати новинаре за своје предмете или истраге, Пуцар је рекао да не вјерује да се не познаје правна легислатива али да је могуће да у позадини стоји и нешто друго.
Иза Пуцара који је стајао пред камерама, стајале су десетине новинара са подигнутим транспарентима.

Уредник на РТРС-у Биљана Кнежевић истакла је да је ово добар почетак једне приче која ће новинарима ићи у корист.

– Јавност треба да се запита шта је до сада Специјално тужилаштво урадило, а шта није, шта је могло да уради и колико је новца потрошило – навела је она.

Позив за свједока који је из Специјалног тужилаштва Републике Српске уручен главној и одговорној уредници “Гласа Српске” Мирјани Кусмук, послије критике на рад те институције коју је изнијела у емисији “Пресинг” Радио-телевизије Републике Српске је скандалозан и чин застрашивања и притиска на све новинаре и медије, али и законски неуобичајен потез тужилаштва, пишу Независне новине и додају да то сматрају правни стручњаци, новинари и представници институција за заштиту људских права.

Кусмукова је позвана да свједочи у истрази против осумњичених за трговину људима ради вршења проституције у Бањалуци два дана послије њеног коментара да је Специјално тужилаштво злоупотријебило медије у том случају најављујући спектакуларна хапшења до којих није дошло.

Уредницу Гласа Српска подржао је и предсједник Републике Српске, Милорад Додик, јавио је синоћ РТРС.0 КОМЕНТАРА

 1. Ni veceg cirkusa, ni smjesnijeg klovna od Mirjane Kusmuk koja stalno ima potrebu da od sebe pravi „zvjezdu“ i zloupotrebljava prostor medija, a nepismena. Sto bi reko stari svijet cega se pametan stidi, budala se ponosi.
  Zena koja je poznata kao pokretno zlo i koja je unistila milion zivota na televiziji ciji je direktor njen muz govori o dobroti i casnoj Jeleni koja je dala svoj zivot.Kako je nije sram!

 2. NE DAMO MIRJANU, DOLE KUSMUKOVA

  Život je čudo – rekao bi Emir Kusturica. Eto dođe i taj dan da podržim Mirjanu Kusmuk. Jer je ovog puta – u pravu. Tužilaštva ne smiju da se ovako ponašaju. Ali ne mogu a da ne primijetim da baš ta Kusmukova ovakva tužilaštva i ovakve institucije sistema godinama i hrani i brani. Kroz svoje i muževljeve medije.

 3. Шта је ова дама умислила. Изнесе тврдње, јавно о наводном неком криминалу, а кад је зову да да податке о том надлежном државном органу, повреда слободе говора. Ма Бога ти. Свака слобода је ограничена, не угрожавањем слободе других. Мало сам погледао „спорну“ емисију, на жалост, господа присутни новинари су се фрљали неким изразима, који изгледа ни сами не разумију. Посебно, не разумију надлежност поједних државних органа у борби против криминала и корупције.

 4. Najzalosnije od svega sto Kusmukaca govori o pritisku na medije a stalno vrsi pritisak na novinare, prvo da je brane sa laznih profila pa sad da idu i protestvuju zbog nje. Jeste da su medju okupljenima bili uglavnom novinari iz Glasa, Nezavisnih i sa RTRS-a dakle oni koji su podredjeni njoj ili Davidovicu, ali niko od tih ljudi nema nista lijepo o njoj da kaze.Stavise, ne mogu je smisliti, slave kad je nema na poslu. Ali boje se ljude da im ne skine po 10 posto od ionako bijedne plate, kao sto je skinula jednoj koja nije htjela da se potpise kad je svojevremeno pisano tuzilastvu zbog navodnih prijetnji Glasu na fejsu.

 5. Nika
  Nije to performans,to je amaterizam najgore vrste i muka koja je natjerala novinare da se mrznu radi gospodje koja sjedi s Radisicem u kafani, a zna se i zasto.Na slikama koje su objavili drugi mediji vidi se i da se neki novinari stide i kriju iza onih crteza, jer su morali da se pojave.
  A gospodju je kao podrzao i Milorad Dodik telefonom.
  Pa sto nije dao saopstenje. Nego ga ona zvala i cvilila, pitala podrzavas li me, pa je vjerovatno da je otkaci rekao podrzavam, samo da je skine s dnevnog reda.

 6. Pozdravljam novinarsku solidarnost i pitam danasnje „protestante“: Gdje ste bili kada je, Mile Radisic prijetio Vukelicu, kada je Dodik vrijedjao i tjerao Ljilju Kovacevic sa pres konferencije, kada je isti psovao i kleo Vidovica, kada se prijetilo Vukanovicu…? Ili mozda mislite da su oni izdajnici i nemaju prava kakva ima Kusmukova.

 7. Jadni novinari koji su natjerani da se mrznu jutros 🙂 ko bi dobrovoljno otišao braniti Kusmukovu, ne vjerujem da takav postoji u BL i RS, ne vidim ni da je čovjek jutros podržao ispred Specijalnog tužilaštva, a kamo li neko drugi.

 8. bistrooki, 21.12.2012. 15:55:08

  davidovicka, 21.12.2012. 17:01:11
  a cime su to „jadni novinari natjerani da podrze kusmukovu“
  nisu oni ni jadni ni natjerani ako za obraz i ponos nisu spremni zrtvovati 10% plate onda i nisu za novinara nek idu na manjacu i prihvate se bijeloga stada.Vukan je otrpio i gorih pritisaka izgubio je posao zbog politike ali zato svugdje moze ponosno reci da je novinar a da mu se niko ne smije.

 9. Јесте да ми се гади али ова Кусмукача почиње да изазива у мени и сажаљење.Њој све иде низбрдо, прво објави онај скандалозни Кољин текст, па јој Копања натрља нос, послије тога Вијеће за штампу прихвати жалбу у којој се она позива на одговорност што је такву глупост објавила. У међувремену по порталима се данима пише каква је олош, она јадна натјера Удружење новинара да организује округли сто о писању по порталима. И то није успјело. Онда се испросипа на РТРС-у да постоје снимци и наравно да је тужилаштво позове за свједока.Сад би да замјеном теза прикрије своју брљотину, али не иде.
  Кусмукача мој ти је добронамјеран савјет, остави се ти новинарства. Видиш, сестро да ти не иде.Врати се ти лијепо на Романију. Овдје те ионако нико жив не може смислити. Хајде ти на чист ваздух, пријаће и том твом спрженом лицу и чувај овце. То ти много боље знаш.

 10. RTRS, Glas i Nezavisne u bjesomucnim izvjestajima ne navedose da medju protestantima nisu svi novinari. Na slikama se lijepo vide i prelamaci, i lektori i korektori. Ne znam za portire i cistacice, ali ovima je sigurno naredjeno da dodju ili saka od sto i minus 10 posto od plate.B-)

 11. Питам се да ли је господа коментатори овог текста гледала Пресинг у коме је Кусмукова наступала?! Ако јесте, чуде коментари омаловажавања једног храброг геста професионалног уредника принтаног медија. Звоно које је Кусмукова заклатила звони за сваким од нас и не треба се питати за ким оно звони!Ако неко нисли да је у реду да специјално тужилаштво не треба да се бави специјалним криминалним радњама, онда нас сутра чека општи правни хаос и зато је неопходно да се да подршка Кусмуковој за оно што је урадила а не да јој се спочитава што је уредница Копањиних новина. Имао је Копања и добрих ствари у својој каријери. тачно је да је поменути магнат лансирао у орбиту Додика али то је било у вријеме постојања Центрекса и других смутних радњи ондашњег владајућег СДС-а. Сада његове новине критикују власт његовог пријатеља Додика и то је у реду по оној народној „Љубав за љубав а сир за паре“!

 12. Strazicanin, hvala za „insajdersku“ informaciju.

  Mislim, svima je jasno da paralitik ne planira da potone zajedno sa precjednikom Dokurcem, al’ opet lijepo je to čuti od tako anonimnog, objektivnog i nadasve nezavisnog izvora.

  Realno, i druga guzica koju budete ljubili će da smrdi, a pos’o je pos’o. Kažu, bolje i to nego biti nezaposlen.

 13. Нисам пратила шта се дешава ових дана, али не видим ништа спорно у овом потезу Специјалног тужилаштва. Опет пресуде Европског суда тумачи како ко хоће. Ако је у емисији спомињала спорне снимке који постоје сасвим је у реду да обавијести оне који се баве тиме. Наравно, нико нема право да тражи извор, али ако постоје снимци и ако се о томе прича јавно у медијима онда треба да се то каже и тужиоцима. Сваки грађанин, а и новинари су грађани, су дужни да ово пријаве.

  Дакле, опет кажем нисам пратила, али не видим ништа спорно и не знам чему галама.

  Осим, ако се не жели укинути Специјално тужилаштво па се тражи разлог. Разлога, и без ове галаме и протеста, има сасвим довољно.

  Било би добро да се не спомињу Романије и не вријеђају људи. Не знам да ли само трачате по ходницима или имате храбрости да јој све ово кажете у очи. Сконцентришимо се на рад или нерад или ако има нешто спорно, а ова вријеђања су заиста контрапродктивна.

 14. zasto da se ne spominju Romanije i ostale zabiti?

  kad je rat poceo, u stanu iznad mog su istjerali muslimana, a dosli su bas sa Romanije. odmah su dovukli gomilu ikona i ostalih vjerskih predmeta, i izmedju ostalog, na balkon stavili panj.

  panj su koristili da sijeku meso.

  da li je potrebno pominjati da su se vrlo brzo snasli, i po partijskoj liniji (SDS) pozaposljavali svih 4voro na dobro placena a naravno nicim zasluzena mjesta, dok smo mi domicilni zijevali i gledali sta se desava.

  a ova kretenusa iz predmetnog clanka nije zasluzila nikakav medijski plasman i samo cu citirati jednog od komentatora:

  Pozdravljam novinarsku solidarnost i pitam danasnje „protestante“: Gdje ste bili kada je, Mile Radisic prijetio Vukelicu, kada je Dodik vrijedjao i tjerao Ljilju Kovacevic sa pres konferencije, kada je isti psovao i kleo Vidovica, kada se prijetilo Vukanovicu…? Ili mozda mislite da su oni izdajnici i nemaju prava kakva ima Kusmukova.

 15. Романија је дивна, а свакаквих људи има, невезано ко су и одакле су.

  Овим изједначавањем пријетњи смрћу неком новинару и обичног позива да у својству свједока да изјаву тужилаштву такође правите грешку.

  Вукелића и Вукановића и ово данас не треба да упоређујемо.

 16. „Maliciozni će reći da nam vrijeđate inteligenciju, da nas sva ova dešavanja i jeftino režirane predstave podsjećaju na Turkmenistan i Sjevernu Koreju, ali Vi se na to nemojte obazirati. Budite i dalje Pijemont slobodne misli, nastavite istinoljubivo da pišete i borite se za slobodu govora i svih nas, nosite zastavu slobode i ona će nekada doći, a moćnici će nestati. Ako ne znamo mi, siguran sam da će nove generacije znati da cijene Vaš trud i stradanje.“

  http://www.nebojsavukanovic.info/node/451

 17. Nije problem sto je neko dosao sa Romanije, vec sto donese seljacke navike u grad kao sto je Kusmukaca donijela u Banjaluku. Lupanje sakom od sto sigurno prolazi u njenom selu, ali ne u redakciji pred novinarima.

 18. inspektor, 22.12.2012. 22:58:24 [61506]
  Anja, ako si ti sljegla tokom rata u ovu naseobinu koja je nekad bila grad, jebiga, sta da ti kazem.

  Ања је мислила само на природне љепоте Романије…шуме, потоке,брда…;)
  inspektor
  kad je rat poceo, u stanu iznad mog su istjerali muslimana, a dosli su bas sa Romanije. odmah su dovukli gomilu ikona i ostalih vjerskih predmeta, i izmedju ostalog, na balkon stavili panj.

  И ја сам управо лично имао сукоб са „крканом“ са Романије.Атаковао је на мене РВИ са двоје дјеце, избацио нас на улицу…и има ту још много штошта, када бих све описао изазавао би мали рат овде на Фронталу. Али опет му опраштам, какав такав „мој“је…радије и са њим него…

 19. inspektor, 22.12.2012. 22:58:24

  Ја нисам, али Ви вјероватно јесте. Отуда и ти комплекси.

  Не смије човјек да напише нешто против додјеле помоћи онима којима помоћ није потребна, као што је јуче урадио г. градоначелник. Одмах обришу коментаре и тема испари из приче. Страшно.

 20. Ко је обрисао Ањи коментаре? Да чујемо!?

  Ко је СУБНОР-овац у редакцији? Убачени елемент! 😀

  Пријави га, Ања, Тужилаштву за специјални криминал!

 21. inspektor, 21.12.2012. 23:45:45

  „dok smo mi domicilni zijevali i gledali sta se desava„

  па настави да зијеваш и гледаш шта се дешава. у чему је сад одједном проблем, ту се никад ништа друго није ни радило. шта те спречава да и даље зијеваш и гледаш? :Д
  него шта велиш, иконе, па у балијску гајбу.. ц,ц,ц.. јеси ишао откађивати касније?
  B-)

 22. I dobro hoce li neko reci istinu koliko je stvarno bilo ljudi ispred tuzilastva koji su kobajagi podrzali Mirjanu Kusmuk. To da nisu samo novinari vec i pomocno osoblje znamo. Ja nabrojah 18, neka me neko ispravi ako grijesim.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *