Специјално тужилаштво не испитује Бобар банку, јер није оштећена РС!?

Специјално тужилаштво Републике Српске одбило је преузети предмет Бобар банка оцјењујући да се у овом случају „не ради о организованом криминалу“, те да је „начињена велика штета од преко 10 милиона КМ, али њоме није оштећена Република Српска“, сазнаје пословни портал Капитал. Специјално тужилаштво је предмет „Бобар банка“ вратило Окружном тужилаштву Бијељина уз невјероватно образложење […]

понедељак, април 13, 2015 / 14:29

Специјално тужилаштво Републике Српске одбило је преузети предмет Бобар банка оцјењујући да се у овом случају „не ради о организованом криминалу“, те да је „начињена велика штета од преко 10 милиона КМ, али њоме није оштећена Република Српска“, сазнаје пословни портал Капитал.

Специјално тужилаштво је предмет „Бобар банка“ вратило Окружном тужилаштву Бијељина уз невјероватно образложење да то није њихова надлежност јер нису пронашли доказ да је неко из републичких органа учествовао у криминалу, нити је оштећена имовина или Буџет РС.

„Чињеница да се ради о ликвидацији Банке која је функционисала на територији Републике Српске и да је наступила штета великих размјера (преко 10 милиона КМ), сама за себе није довољна да би се предмет преузео у надлежност Специјалног тужилаштва јер не постоје основи сумње да је било које лице из републичких органа учествовало у извршењу ових дјела, да није директно оштећена имовина или угрожен Буџет Републике Српске, па исто не би могло да се подведе под најтеже облике кривичних дјела против привреде и платног промета и против службене дужности, гдје је кривично гоњење од посебног значаја за РС“, написао је Главни специјални тужилац Миодраг Бајић у одговору Окружном тужилаштву Бијељина враћајући им предмет „Бобар банка“, који је у посједу портала Капитал.

У одговору Окружном тужилаштву Бијељина, који је достављен организацији Транспаренси Интернешенал БиХ, наводи се низ примјера пријављених криминалних дјела која су починила непозната запослена лица у Бобар банци, међутим Колегиј Специјалног тужилаштво је оцијенио да нема основе сумње да постоји „злочиначко удружење“ које је оштетило буџет или отуђило имовину РС.

Потврђено да је нестало 10 милиона КМ

У допису се наводи да је Агенција за банкарство пријавила да је у трезору Бобар банке утврђен мањак од 9.968.394 КМ, као и да су закључени уговори о кредиту са радницимма банке и радницима фирми које су повезане са Бобар банке, иако они нису подигли кредите.

Оштећено стотине радника повезаних фирми из „Бобар групе“

бобар„Перић Мирослава поднио је пријаву против Бобар банке јер је за обезбјеђење кредита са Бобар банком закључио Уговор о намјенском депозиту и у ту сврху уплатио 280.000 евра, али та уплата нигдје није евидентирана, што је потврдила и Агенција за банкарство“, наводи Бајић у допису Окружном тужилаштву.

Кривичну пријаву против Бобар банке поднијело је и 260 радника холдинга „Дринатранс“ Зворник због основане сумње да извршен низ кривичних дјела, превара, изнуде, прикривања, злоупотребе овлашћења у привреди и других кривичних дјела. Њиховој пријави придружили су се и радници „Бобар банке“, „Бобар Аутосемберије“, „Бобар осигурања“ и „Инжењеринга“ Бијељина.

Мора да врати кредит који није узео

Случај бившег директора Земљорадничке задруге „Бобар“ Бијељина Јовић Јована је примјер како је радила управа Бобар банке, од фалсификовања до злоупотребе службеног положаја.

Јовић у пријави наводе да је никада у Бобар банци није подигао кредит нити било коме био жирант, да би након објаве ликвидације Бобар банке сазнао да не може добити свој новац са рачуна у тој банци, нити има право на обештећење, јер Бобар банци од њега потражује да измири кредит од 17.215 КМ.

Сви ови примјер и поднесене пријаве, које је навео главни специјални тужилац Миодраг Бајић у свом одговору Окружном тужилаштву нису били довољни разлози Специјалном тужилаштву да преуземе предмет и отвори истрагу?!

ТИ БиХ: Избјегавање одговорности

Трансперенси Интернешенал БиХ који су тражили информације од Окружног тужилаштва Бијељина и Специјалог тужилаштва РС у којој је фази истрага у случају „Бобар банка“, сматрају да је оваква одлука Специјалног тужилаштва класичан примјер избјегавања одговорности.

„Коначно су нам доставили одговор од Специјалног тужилаштва. Невјероватно звучи аргумет да не могу преузети предмет јер није оштећена РС. Да ли то значи да њих не занима организовани криминал у којем су оштећени грађани Републике Српске. Ко њих треба да штити? Овде је јасно да се ради о избјегавању одговорности. Специјално тужилаштво је протеклих година истраживало и процесуирало кривична дјела којима је нанесена много мања штета, као и дјела гдје није било организованог криминала, а у овом случају одбијају да то ураде, иако сами признају да је штета већа од 10 милиона КМ,“ каже за КапиталИвана Корајлић портпарол ТИ БиХ. 0 КОМЕНТАРА

  1. БОБАР банка је ипак ОПШТИНСКО ДИЈЕТЕ….

    Нушићу гдје си да ово видиш и ставиш у своју драматургију!

  2. Сада ће нам СПО. Херцтерф и слични да објасне о чему се овдје ради. Ја не контам 😛 Или овај предмет није у њиховој надлежности B-)

  3. Ма када би ред величина био једини меритум, ово стварно не би био велики случај, јер СНСД-ова власт је направила толике афере са стомилионским штетама да је ово сића. Свака држава има своју мафију, али код нас мафија има своју државу,

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *