Шпански језик говори више људи у САД него у Шпанији

Сервантесов језик у Америци говори педесет милиона људи, што је више него што Шпанија или било која друга хиспано земља, изузев Мексика, има становника.

недеља, август 27, 2017 / 13:32

Кад смо код величина, Мексико има 120 милиона становника, Шпанија и Колумбија више од 47, Аргентина 40… Процјењује се да је шпански језик матерњи за око пола милијарде људи, а још 100 милиона га разумије и служи се њиме.

То га чини четвртим језиком свијета, али према последњим истраживањима овај језик има највећу стопу пораста броја говорника. У поређењу са енглеским надмоћнији је у броју оних којима је шпански матерњи, али због историјских прилика, те економског утицаја САД, енглески је свјетски језик број један, и убједљиво најчешћи језик који се учи после матерњег.

Стога је занимљив успон шпанског у САД. У 4 велике савезне државе има више од 25 одсто говорника шпанског, а нешто више је оних држава у којима је скоро четвртина становништва прича шпански.

Без обзира на пријетње о изградњи зида ка Мексику, шпански језик је у САД културна чињеница на коју се мора рачунати. Не само зато што је најслушанији хит ове године у САД на шпанском или што се НБА тимови понекад на мечевима преименују тако да буду ближи хиспано становништву (Los Suns нпр). Види се и по томе колико су хиспано гласачи битни на америчким изборима и колико им се политичари обраћају.

Биће занимљиво видјети како ће се шпанскоговорећи американци уклопити у будућности, будући да их највише има у државама које се сматрају за персонификацију Америке, попут Тексаса. Сматра се да је америчка нација настала у Тексасу, гдје су се прво сукобили, а потом сјединили енглески и њемачки досељеници. Зато је Тексас огледно поље – хоће ли се у њему Хиспаноамериканци прометнути у жестоке Американце, или ће постати страно тијело.1 КОМЕНТАР

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *