Шпанска задужења: ЕУ хвали, Рахој црно прогнозира

Одлука Шпаније да од еврозоне затражи позајмицу од 100 милијарди евра како би помогла својим банкама наишла је на велико одобравање у Европи и Вашингтону. Међународни монетарни фонд наводи да је позајмица довољно велика да врати кредибилитет шпанским банкама. Како преноси Би-Би-Си, Вашингтон је подржао мјере задуживања као кључни корак ка "финансијском уједињењу" еврозоне. Задуживање […]

недеља, јун 10, 2012 / 20:47

Одлука Шпаније да од еврозоне затражи позајмицу од 100 милијарди евра како би помогла својим банкама наишла је на велико одобравање у Европи и Вашингтону. Међународни монетарни фонд наводи да је позајмица довољно велика да врати кредибилитет шпанским банкама.

Како преноси Би-Би-Си, Вашингтон је подржао мјере задуживања као кључни корак ка "финансијском уједињењу" еврозоне.

Задуживање је договорено на јучерашњем хитном разговору финансијских министара еврозоне.

Извршна директорка ММФ-а Кристин Лагард рекла је да би план о задуживању Шпаније "требало да осигура да финансијске потребе шпанског банкарског система бити потпуно задовољене".

Предсједник Европске комисије Жозе Мануел Барозо изјавио је да је сигуран како би Шпанија, реструктурисањем банака и другим реформама, могла постепено да врати повјерење инвеститора и створи услове за одрживи раст и отварање нових радних мјеста.

Шпански премијер Мариано Рахој изјавио је данас да ће се лоша економска ситуација у Шпанији додатно погоршати ове године, чак и када Мадриду буде одобрена европска финансијска помоћ од 100 милијарди евра за спас банака.

Рахој је најавио да ће без посла остати још Шпанаца, иако је сада сваки четврти становник незапослен, пренио је АП."Ово ће бити лоша година", рекао је предсједник шпанске владе, дан пошто су министри еврозоне пристали да дају Мадриду кредит који би намјенски требало да буде употребљен као свјеж капитал за шпанске банке.

Рахој је, такође, изјавио да ће раст привреде, која је у последње три године други пут у рецесији, опасти за раније планираних 1,7 одсто, и поред помоћи банкама. Премијер Рахој је, истовремено, навео да је одлука еврозоне да помогне Шпанији "побједа евра", односно да је побиједило повјерење у заједничку европску валуту, јавио је Би-Би-Си (ББЦ).Он је казао да су потези које је шпанска влада повлачила претходних пет мјесеци допринијели да се избјегне спасавање шпанске државе од банкротства.

Недељама се конзервативна влада премијера Мариана Рахоја борила против нечег што се чинило неизбјежним – да Шпанија прихвати помоћ осталих земаља чланица еврозоне да би своје банке заштитила од катастрофалног таласа банкрота.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *