Шошкић поднио оставку

Гувернер Народне банке Србије (НБС) Дејан Шошкић обавијестио је данас предсједника Скупштине Србије Небојшу Стефановића да подноси неопозиву оставку на мјесто гувернера. – Разлог за оставку су предложене измјене и допуне Закона о НБС које, по мом мишљењу, битно нарушавају независност НБС и отварају могућност стручне деградације и доношења одлука унутар НБС, којима би се […]

четвртак, август 2, 2012 / 19:47

Гувернер Народне банке Србије (НБС) Дејан Шошкић обавијестио је данас предсједника Скупштине Србије Небојшу Стефановића да подноси неопозиву оставку на мјесто гувернера.

– Разлог за оставку су предложене измјене и допуне Закона о НБС које, по мом мишљењу, битно нарушавају независност НБС и отварају могућност стручне деградације и доношења одлука унутар НБС, којима би се могла подстаћи економска и финансијска нестабилност у земљи – навео је Шошкић, саопштено је из његовог кабинета.

Шошкић је о оставци обавијестио предсједника Скупштине Србије Небојшу Стефановића, истичући да нове законске одредбе отварају могућност стручне деградације и доношења одлука унутар НБС којима би се могла подстаћи економска и финансијска нестабилност у земљи.

– Усвајање оваквих измјена и допуна Закона о НБС могло би утицати на битно погоршање позиције наше земље на међународним финансијским тржиштима и успорити процес европских интеграција, што се већ сада може закључити из реакције међународних финансијских институција и осталих међународних чинилаца од којих зависи финансијска подршка нашој земљи у кризним условима – навео је Шошкић.

Он је у оставци навео да му је текст закона који се предлаже достављен тек у току јучерашњег поподнева, и са жаљењем констатовао да је изостала било каква јавна расправа о важном системском закону чије је усвајање предложено по хитном поступку.
Шошкић је рекао да оставком жели да спријечи да политичко изнуђивање промјене на врху независне институције попут НБС, буде једини разлог за усвајање лошег закона, с могућим озбиљним посљедицама на финансијску стабилност и кредибилитет државе.

– Надам се да ће моја оставка омогућити предлагачима закона да пажљивије сагледају и анализирају његове посљедице, те да га ускладе с принципима независности централних банака какви важе у земљама са уређеним финансијским системом – нагласио је Шошкић.

Он је оцијенио да је НБС у претходном периоду успјешно очувала стабилност цијена као свој основни циљ, наводећи да је просјечна инфлација у првих шест мјесеци 2012. године износила 4,3 одсто, а да су параметри финансијске стабилности банака у Србији изнад просјека у односу на друге европске земље.

Шошкић је подсјетио да је НБС једна од само двије државне институције на чији рад у прошлој години државни ревизор није имао никаквих замјерки.

Дејан Шошкић поднио је НБС и Скупштини Србије оставку на мјесто гувернера централне банке прије истека шестогодишњег мандата на који је, као нестраначка личност и професор Универзитета у Београду, изабран 28. јула 2010. године.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *