Сомови хватају голубове

Група риболоваца из града Алби, на југозападу Француске, примијетила је необично понашање сомова у ријеци Тарн и пријавила надлежним институцијама, пренио је магазин “Дискавер”. Река Тарн протиче кроз Алби и на њој се налази острвце на које голубови долазе да се купају и пију воду. Око тог острва “патролирају” сомови дуги метар до метар и […]

недеља, децембар 9, 2012 / 13:43

Група риболоваца из града Алби, на југозападу Француске, примијетила је необично понашање сомова у ријеци Тарн и пријавила надлежним институцијама, пренио је магазин “Дискавер”.

Река Тарн протиче кроз Алби и на њој се налази острвце на које голубови долазе да се купају и пију воду. Око тог острва “патролирају” сомови дуги метар до метар и по. Европски сом највећа је слатководна риба старог континента.

Сомови у Тарну научили су како да искоче из воде, зграбе голуба и врате се назад да поједу свој плијен. Током лова, они се неколико секунди задрже на копну.

Жилијен Кушеру са Универзитета Пол Сабатије у Тулузу, након што је чуо наводе рибара, посматрао је понашање сомова са моста који гледа на острвце у Тарну. Он је током љета 2011. године снимио 54 напада, од којих је 28 одсто окончано успјешно (по сомове).

С обзиром да се и друга водена створења понашају слично, попут кљунастог делфина из Јужне Каролине који наводи мале рибе на копно ради лова те аргентинског кита убице који плива до обале да ухвати морске лавове који се одмарају, Кушеру каже да су сомови у Тарну “слатководни китови убице”.

Сомови се одликују дугим, осјетљивим брковима на горњој вилици, а ови у Тарну су подизали своје на горе током лова. С обзиром да су нападали само голубове који су се кретали, закључено је да ове слатководне рибе осјећају вибрације птица које прилазе води.

Кушеру је сакупио неколико сомова и три животиње које су они јели – голубове, ријечне ракове и рибице. Свака од ових ловина је имала другачији ниво угљеника и азота у тијелу што је Кушеру употребио да покаже да су се појединачни сомови разликовали на основу да ли су јели голубове или неколико рибица.

Кушеру је истакао да не зна зашто су ти одређени сомови почели да излазе на копно да лове голубове али је ово, за сада, занимљив примјер необичног понашања, пише “Дискавер”.

Могуће је да су појели превише риба и били присиљени да потраже храну на другом мјесту. Уочено је такође да су мањи сомови ти који лове голубове, можда зато што је мање вјероватно да ће остати насукани на обали, или им је потребно мање енергије да се баце назад у воду.

Европски сом није живио у Тарну прије 1983, од када ту обитава.

“С обзиром да ово екстремно понашање није забиљежено код ове врсте, резултати студије указују да су неки појединачни сомови прилагодили своје понашање како би ловили нови плијен у новој околини”, наводи се у студији коју преноси “Дискавер”.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *