Сомалија: Гусари ће бити амнестирани ако пусте таоце и врате бродове

Сомалски гусари могли би да добију амнестију уколико ослободе таоце и врате отете бродове њиховим власницима, изјавио је предсједник прелазне администрације ове земље Шеик Шариф Ахмед листу „Лондон тајмс“. Шеф сомалске корумпиране администрације, чији мандат истиче сљедећег мјесеца, рекао је да је спреман да опрости кривична дјела групи од око 2.000 гусара који дјелују у […]

петак, август 3, 2012 / 12:05

Сомалски гусари могли би да добију амнестију уколико ослободе таоце и врате отете бродове њиховим власницима, изјавио је предсједник прелазне администрације ове земље Шеик Шариф Ахмед листу „Лондон тајмс“.

Шеф сомалске корумпиране администрације, чији мандат истиче сљедећег мјесеца, рекао је да је спреман да опрости кривична дјела групи од око 2.000 гусара који дјелују у близини обале ове земље.

"Онима који оставе иза себе оно што су учинили биће опроштено. Влада ће јасно ставити до знања да су врата отворена, ако желе да их искористе", додао је Шариф.

Овај званичник доведен је у везу са корупцијом у извјештају УН који је процурио у медије раније овог мјесеца. У том документу позива се на санкционисање корумпираних руководилаца Сомалије, преноси АФП.

Шариф је рекао да су те оптужбе "апсолутно лажне" и да није забринут због могућих казнених мјера из УН.

Према процјенама свјетске организације, гусари тренутно држе у заробљеништву 245 талаца, а поморска јединица ЕУ против пиратерије вјерује да гусари држе најмање седам бродова.

Сомалски премијер Абдивели Али обећао је да гусарима "неће бити опроштена убиства", али је рекао да су власти спремне на компромис.

"Моја филозофија је да се до мира никада не може доћи насиљем. Нема милости за пирате, не од мене. Али ако неко од њих одустане и каже ‘кајем се и желим да ми опростите’, мораћемо то да урадимо", рекао је сомалски премијер.

 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *