Соколац уједињен око Соколовог града

Свега стотињак метара од главног магистралног пута Пале – Соколац, на Равној Романији Емир Кустурица и општина Соколац улажу велике напоре у изградњу „Соколов града“. Предивне планинске пејзаже Равне Романије, осим лијепе Соколице ускоро ће украсити етно село или град у етно стилу – "Соколов град". Скупштина општине Соколац је на 13. редовном засиједању, одржаном […]

четвртак, март 6, 2014 / 12:29

Свега стотињак метара од главног магистралног пута Пале – Соколац, на Равној Романији Емир Кустурица и општина Соколац улажу велике напоре у изградњу „Соколов града“.

Предивне планинске пејзаже Равне Романије, осим лијепе Соколице ускоро ће украсити етно село или град у етно стилу – "Соколов град".

Скупштина општине Соколац је на 13. редовном засиједању, одржаном одржаном прије неколико дана подржала одлуку о давању сагласности за оснивање Привредног друштва "Соколов град" на Равној Романији. У реализацији пројекта изградње Етно села на Романији одборници су једногласно овластили начелника општине Соколац, Милована Бјелицу, да потпише уговор о оснивању привредног друштва чији ће оснивачи бити Општина Соколац и "Лотика д.о.о. Мокра Гора".

Изградња етно села је већ почела и за овај пројекат општина Соколац је већ издвојила 317.471.51 КМ. Машине из Андрићграда су пресељене на Равну Романију и тренутно се ради пуном паром, јер је рок за изградњу двије године.

Соколов град би требао постати традиција и култура Романије у малом. Осим романијских производа, Соколов град ће красити и традиционална романијска архитектура. План је да се цијели крај оживи и да овај пројекат донесе велику добит и обичном становништву.

Подршка стиже из свих крајева

Јединство које влада на Сокоцу око овог пројекта је проширена и на цијелу регију. Становници Пала и Источног Сарајева с нестрпљењем чекају отварање града за посјетиоце.

Начелник општине Пале Миодраг Ковачевић је раније већ дао пуну подршку овом пројекту, док је то недавно за бањалучку телевизију АТВ урадио и Мирослав Лучић, предсједник Скупштине Града Српско Сарајево.

"Сигуран сам да ће та сарадња између општине Соколац и фирме Емира Кустурице дати резултате и да ће убрзо на Равној Романији бити саграђен Соколов град. Надам се да ће туристи који посјећују Јахорину и Град Српско Сарајево, обавезно свратити у етно село, а од Емира Кустурице треба очекивати све најбоље", подржао је пројекат Мирослав Лучић. 0 КОМЕНТАРА

  1. Еколошка партија РС је дала подршку том пројекту на самом почетку.

    Драго ми је да су почели гледати даље власти у Српком Сарајеву, знам да није било симпатија, чак су појединци почели говорити како је Бјелица издајник јер сарађује са Кустурицом и иде код Мила да тражи паре.

    Иначе етно село на Романији је дио програма наше партије који је презентован јавности на пљачкашким изборима по нас у овој регији 2010 године.

    Још једном пуна подршка сарадњи у било ком погледу партија и Удружења грађана за бољи живот свих нас.

    Препоручујем колумну која је дио(старог-новог) програма наше партије објављену у децембру на овом порталу под називом: НИКОЛА ЛАЗАРЕВИЋ-КО ТО ТАМО НА ИСТОКУ СРПСКЕ НЕЋЕ ИЛИ НЕ ЗНА?

  2. Мене ту једино занима оно чега изгледа неће ни бити, а то су три траке преко Романије. Ко није јуче видио тај хаос на том путу и препречене шлепере, нема појма шта је пут са изузетно високим ризиком и још на том путу да се планира повећање туристичког садржаја, ма дајте молим вас, будите мало реални.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *