Соколац : Мале електране енергетски потенцијал

Општина Соколац потписала је данас са енглеском фирмом „Хидро пауер енерџи“ споразум за израду студије изводљивости у вези са енергетским потенцијалима ове општине. Начелник општине Соколац Милован Бјелица рекао је новинарима да је уступљено корито ријеке Биоштице и водовод Соколац да буде извршено истраживање, те да је за ову општину значајна изградња малих хидроцентрала до […]

уторак, март 25, 2014 / 13:03

Општина Соколац потписала је данас са енглеском фирмом „Хидро пауер енерџи“ споразум за израду студије изводљивости у вези са енергетским потенцијалима ове општине.

Начелник општине Соколац Милован Бјелица рекао је новинарима да је уступљено корито ријеке Биоштице и водовод Соколац да буде извршено истраживање, те да је за ову општину значајна изградња малих хидроцентрала до 250 киловата, а студија изводљивости треба да покаже да ли се могу градити веће хидроцентрале.

Према његовим ријечима, биће обавијештене надлежне институције у Републици Српској без којих овај пројекат не би могао бити реализован, а споразумом је предвиђено да нико на овим просторима у наредних годину дана не може вршити истраживања.

Директор "Хидро пауер енерџи" у Републици Српској Бранислав Сантрач рекао је новинарима да би истраживања требала почети ускоро, те да ће, ако истраживања покажу хидропотенцијал на овоме подручју, бити изграђене хидроелектране.

Он је напоменуо да ће то значити нова радна мјеста за локалну заједницу, а и приходи хидроцентрала сливаће се у општинску касу.

Сантрач је навео да на подручју Сокоца има 70 километара водених токова, што је претпоставка за изградњу више хидроелектрана.

Он је рекао да би снага нове хидроелектране била 250 киловата, те додао да је стандард у свијету да за изградњу једног киловата треба издвојити од 1.500 до 2.000 евра.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *