Шојбле: Шта је са америчким дугом?

Њемачки министар финансија Волфганг Шојбле довео је у питање способност САД да се изборе са високим нивоом јавног дуга након новембарских предсједничких избора. У обраћању Доњем дому њемачког парламента, на тему буџета за 2012, министар је навео да забринуост око америчког јавног дуга представља терет за глобалну економију, узвраћајући ударац Вашингтону који је критиковао Европу […]

среда, септембар 12, 2012 / 10:54

Њемачки министар финансија Волфганг Шојбле довео је у питање способност САД да се изборе са високим нивоом јавног дуга након новембарских предсједничких избора.

У обраћању Доњем дому њемачког парламента, на тему буџета за 2012, министар је навео да забринуост око америчког јавног дуга представља терет за глобалну економију, узвраћајући ударац Вашингтону који је критиковао Европу због неуспјеха да се избори са сопственом дужничком кризом, јавља Ројтерс.

Њемачки званичници често међу собом изражавају забринутост око нивоа дуга САД и неспособности америчких политичара да постигну консензус о његовом смањењу, али данашњи јавни коментари министра финансија указују на то да је забринутост Нијемаца заиста велика.

"Уочи избора у САД постоји велика неизвјесност у вези са правцем кретања америчке политике на пољу управљања дугом, који је сувише висок. Понекад је потребно да се подсјетимо на то, а глобална економија то зна и то је оптерећује", поручио је Шојбле.
Слаба привреда и политичка трвења у Вашингтону спријечили су значајније смањење јавног дуга САД, чији буџетски дефицити већ три године заредом премашују билион долара.
Питање дуга централна је тема америчке изборне кампање. Кандидат републиканаца Мит Ромни оптужује актуелног предсједника Барака Обаму за лоше фискално руководјење, док Бијела кућа критикује републиканце у Конгресу због блокирања владиних напора да уреди фискално стање у земљи.

Њемачка канцеларка Ангела Меркел успоставила је блиску везу са Обамом, са којим дијели мишљење по питању бројних ставки спољне политике, док су неки чланови њене конзервативне партије поздравили кампању Ромнија, која се фокусира на смањење дуга.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *