Шојбл Британцима: Не уцјењујте ЕУ

Њемачки министар финансија Волфганг Шојбл упозорио је Велику Британију да не уцјењује партнере из ЕУ, настојећи да од Брисела врати овлаштења у Лондон. "Желимо да задржимо Велику Британију у ЕУ, а не да је присиљавамо. Али, исто тако ћу рећи да то значи да нас свако може уцјењивати", рекао је Шојбл њемачком дневнику "Франкфуртер алгемајне […]

понедељак, децембар 24, 2012 / 10:00

Њемачки министар финансија Волфганг Шојбл упозорио је Велику Британију да не уцјењује партнере из ЕУ, настојећи да од Брисела врати овлаштења у Лондон.

"Желимо да задржимо Велику Британију у ЕУ, а не да је присиљавамо. Али, исто тако ћу рећи да то значи да нас свако може уцјењивати", рекао је Шојбл њемачком дневнику "Франкфуртер алгемајне цајтунг".

На питање да ли је "опасна" све присутнија дискусија у Британији о могућем референдуму о будућности те земље у европском блоку, Шојбл је одговорио да ЕУ треба да пошаље јасну поруку остатку свијета.

"Наши британски пријатељи нису опасни, али референдум ће створити несигурност", нагласио је Шојбл.

Он каже да према Британцима осјећа нетрпељивост само због фудбала и изразио је наду да ће "британска укљученост у Европи бити већа, а не мања".

Британија је чланица ЕУ од 1973. године, али није у еврозони.

Британски премијер Дејвид Камерон рекао је током прошлог мјесеца да подржава чланство његове земље у ЕУ, али да не може да прихвати "статус кво" и да жели "нови договор" у који спада повратак одређених овлаштења.

Он је до сада избјегавао да изнесе јасан став према одржању референдума о останку или изласку Британије из ЕУ упркос снажном притиску чланова његове Конзервативне странке да то учини.

Тензије су избиле прошлог мјесеца када је Камерон био против новог буџета ЕУ од трилион евра за наредних седам година, наводећи да је неприхватљив пораст потрошње када бројне чланице европског блока уводе мјере штедње.

Према резултатима недавне анкете британског дневника "Обзервер", 56 одсто Британаца гласало би за излазак из ЕУ уколико би им се пружила прилика за изјашњавање.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *