СНСД: Занима нас Српска, а не Лагумџија и Интернационала

Савез независних социјалдемократа /СНСД/ остаће при политичком концепту даљег јачања Републике Српске у складу са њеним дејтонским капацитетима, а крај чланства у Социјалистичкој интернационали доживљава као још једну опомену да још није напуштена политика заснована на стереотипима и покушајима ревизије Дејтона. У саопштењу из СНСД-а наводи се да странка неће мијењати своје базичне политичке ставове […]

понедељак, септембар 3, 2012 / 20:18

Савез независних социјалдемократа /СНСД/ остаће при политичком концепту даљег јачања Републике Српске у складу са њеним дејтонским капацитетима, а крај чланства у Социјалистичкој интернационали доживљава као још једну опомену да још није напуштена политика заснована на стереотипима и покушајима ревизије Дејтона.

У саопштењу из СНСД-а наводи се да странка неће мијењати своје базичне политичке ставове у вези са односима унутар БиХ ни по цијену много драстичнијих притисака и непријатности него што је искључивање из чланства у Социјалистичкој интернационали.

Уз констатацију да је поступак против СНСД-а пред етичким комитетом Интернационале покренуо СДП Златка Лагумџије због наводне "националистичке политике", у саопштењу СНСД-а наглашава се да је стварни разлог за такав поступак инсистирање СНСД-а на поштивању дејтонске позиције и статуса Српске.

"Као формални доказ СНСД-овог национализма Лагумџија је тада навео коалицију са странкама СДА и ХДЗ, иако није било говора о коалицији, већ о стварању математички могуће већине за формирање Савјета министара", наводи се у саопштењу СНСД-а и додаје да је само неколико година касније Лагумџија направио заједничку платформу са том истом СДА, као и са ХСП-ом, који баштини профашистичку иконографију и идеологију.

Уколико је прављење већине са СДА и ХДЗ-ом разлог за искључење, СНСД истиче да се онда слаже са одлуком Социјалистичке интернационале, те да се само тада поставља питање како су исте, а и много горе, коалиције допуштене Лагумџији.

"И члановима етичког комитета, као и већини упућених чланова Социјалистичке интернационале било је јасно да ту није ријеч о етичком или идеолошком спору, већ о два супротстављена политичка концепта о будућности БиХ. СНСД је у овом случају платио цијену сукоба са бошњачким национализмом Златка Лагумџије", пише у саопштењу.

Истичући да су мултикултуралност, мултиконфесионалност и мултиетичност, као идеали Социјалистичке интернационале, за Златка Лагумџију и већину бошњачких лидера само пречица до државе по њиховој мјери, СНСД наглашава да није прихватио да се стави у службу такве политике и да зато и трпи повремене ударце на међународним форумима као што је овај.0 КОМЕНТАРА

 1. Обилићево: СНСД започео шаторску кампању
  У бањолучком насељу Обилићево у току је предизборни скуп у организацији Савеза независних социјал-демократa.

  Пошто предизборна кампања званично почиње 7. септембра, ова активност СНСД према њиховим ријечима не спада у ту предизборну категорију, већ је ово унутарстраначки скуп/конференција, на којој су активистима прецизирани задаци које треба да обаве током кампање.
  СНСД се нада да ће у Граду Бањој Луци освојити 45.000 гласова на предстојећим изборима, у односу на 28.000 прошли пут, рекао је Зоран Новаковић, предсједник Клуба одборника СНСД у градској скупштини.
  Да би се тај циљ остварио, СНСД ће се концестрисати на тзв – “од врата до врата“ кампању, а примјењиваће се и “сачекивање гласова“, што у пракси значи да ће активисти странке на гласачким мјестима сачекивати гласаче и ту, на лицу мјеста, покушати да придобију и поколебају њихову изборну вољу (или да је купе, како кажу злобници).
  Кампања “од врата до врата“ већ је дала резултате у бањолучким мјесним заједницама Сарачица, Борик и Лазарево, речено је на данашњем скупу СНСД.
  Ова странка неће много наде (новца) уложити у билборде и свађу са другим странкама, него ће се сконцентрисати на већ описане активности, јавио је репортер Фронтала са лица мјеста.
  Додик: Нема истока Српске без Бање Луке
  СНСД очекује да ће бити на власти у Бањој Луци још десет година рекао је предсједник ове странке Милорад Додик који се појавио на страначком скупу у Обилићеву.
  – Што је потребно да ми будемо “готови“ да би они побиједили? – упитао се Додик, алудирајући вјероватно на кампање опозиционих кандидата за које је рекао да не могу побиједити на изборима.
  Очигледно хотећи да распали “локал-навијачки“ его код присутних Додик је нагласио да је рођен у бањолучком породилишту, а потпуно заборавивши на своју функцију предсједника РС, он је изјавио да истока Српске не би било да нема Бање Луке те да “Бања Лука одржава исток“.
  Ипак, то није изазвало веће одушевљење код присутних људи и Додику је аплаудирала само група која је била ближе говорници.
  – Овдје има и шпијуна – рекао је предсједник СНСД, додавши да би министар Чађо (такође присутан) требао да зна. Те шале нису изазвале ерупције одушевљења као ни уобичајени слогани: “Имамо највеће инвестиције у региону“, “ Сви развијени су у кризи, па тако и ми“, итд…
  Претресање и специјала
  У близини ресторана Врбас и дворане Обилићево постављени су шатори са око 3.000 сједећих мјеста, а на лицу мјеста налази се велики број полицајаца, сазнаје Фронтал.
  Грађани који живе у кућама између дворане и ресторана рекли су да је полиција данас чак претресла један од тих стамбених објеката!?

 2. Знамо ми добро како то њихово „од врата до врата“ на гласачким мјестима изгледа, узеће се папир гласачки листић и дати заокружен са снсд-ом сваком следећем гласачу, који убацује тај листић, а изнесе њима бјанко папир, једино да гласач из личне савјести поништи тај такав листић!
  То је краљевићева школа, тако рек’о њему преТседник и Сеф!

 3. Dabome da te zanima samo Srpska, a ne Lagumdzija i Internacionala.
  Ne zivis ti od njih nego od Srpske. Nije tvoja sapa u njihovim dzepovima nego u nasim.Nisu ti njih zaduzio nego nas.
  Zbog toga ces biti zapisan velikim masnocrnim slovima u istoriji Srpske .
  Heil!

 4. Vas Srpska zanima kao i lanjski snijeg.Vas zanimaju samo vaši lični interesi.Zato smo tu gde jesmo.Jadni i nikakvi.Navali narode počela je Šatorijada.Prodaj svoj glas za ručak i piće.Zaboravi sve ono što ti je ova klika na vlasti do sada činila.Posla nema.Porodice vam na ivici egzistencije.Mnogi gladuju.Mladi nemaju nikakvu perspektivu.A ti narode moj pod šator i zapjevaj.Ne može nam niko ništa.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *