СНСД и СДС различито о буџету

Посланик СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске Срђан Мазалица оцијенио је да је предложени буџет Српске за 2013. годину од 1,945 милиона КМ, који је за 135 милиона виши него овогодишњи, негдје између развојног и социјалног. "Буџет предвиђа већа издвајања за извозно оријентисана предузећа, пољопривреду и подстицаје за запошљавање у привреди, а економска политика нуди […]

субота, децембар 1, 2012 / 14:21

Посланик СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске Срђан Мазалица оцијенио је да је предложени буџет Српске за 2013. годину од 1,945 милиона КМ, који је за 135 милиона виши него овогодишњи, негдје између развојног и социјалног.

"Буџет предвиђа већа издвајања за извозно оријентисана предузећа, пољопривреду и подстицаје за запошљавање у привреди, а економска политика нуди низ мјера које треба да растерете овај сектор и подстакну производњу", рекао је Мазалица.

Он је за "Прес РС" истакао да је буџет социјалан и да обезбјеђује више новца за социјалне и борачке категорије, као и задржавање пензија на истом нивоу, уз усклађивање вриједности општег бода у складу са законом.

Посланик СДС-а Борис Јеринић, с друге стране, критикује предложени буџет и економску политику за 2013. годину и најављује да их СДС неће подржати.

Јеринић истиче да је евидентно да економски показатељи нису обећавајући и да је презадуженост довела Српску у ситуацију да не може да измири обавезе, а да се при томе поново не задужи.

"СДС не може подржати документе који не обезбјеђују реалне услове за излазак из кризе", оцијенио је Јеринић за "Прес РС".

Народна скупштина Републике Српске разматраће сутра по хитном поступку Приједлог економске политике и Приједлог буџета за 2013. годину у износу од 1,945 милијарди КМ.

Предсједници гранских синдиката позвали посланике да не прихвате смањење плата

Предсједници гранских синдиката буџетских и фондовских корисника у Савезу синдиката Републике Српске позвали су данас посланике у Народној скупштини Српске да не прихвате предложено смањење плата запосленима у образовању, науци, култури, управи, полицији и правосуђу.

Предсједник Уније синдиката буџетских и фондовских корисника Душко Јандрић рекао је да се предвиђеним смањенима плата у оквиру Приједлога економске политике Српске за 2013. годину у укупном износу од 56 милиона КМ неће помоћи Српској да изађе из кризе, а да ће се притом на основу смањења плата у износу за порезе и доприносе десити и додатни губици за буџет од 18 милиона КМ.

"Народни посланици, не угрожавајте стандард оних који ваше законе из параграфа претварају у живот. За све евентуалне посљедице таквих одлука бићете одговорни", поручио је Јандрић народним посланицима пред сутрашњу сједницу Народне скупштине, на којој би требало да буду разматрани приједлози економске политике и буџета за 2013. годину.

Јандрић је нагласио да је и Синдикат за уштеде, али да то не треба да буде, како је рекао "преко леђа радника који једва састављају крај с крајем".

Предсједник Синдиката правосуђа Републике Српске Синиша Петровић рекао је да би због додатног смањења плата радници били принуђени да траже додатне послове на уштрб основног запослења, а да би се чак могла повећати и корупција.

Он је нагласио да са додатним смањењем од 10 одсто запослени у правосуђу, посебно административни радници неће имати новца да измире ни режије, ни рате кредита, а да ће се смањити и укупна потрошња грађана, а онда и приходи од ПДВ-а.

Предсједник Синдиката управе Републике Српске Томислав Врховац истакао је да у Приједлогу економске политике нису образложени ефекти смањења плата који су се десили у претходне три године, јер тих ефеката нема.

Предсједник Синдиката образовања, науке и културе Републике Српске Стеван Милић подсјетио је да су запослени у образовању и култури већ имали 20 одсто мање плате у односу на остале буџетске кориснике, те да им је раније обећано изједначавање плата, а не смањење.

Предједник Савеза синдиката Републике Српске Ранка Мишић истакла је да из Приједлога економске политике изостављено очување радничких права, те да на сутрашњем засједању Народне скупштине очекује измјене у корист грађана Републике Српске.

"Ово није борба корисника буџета за њихова права, ово је борба за радничка права и борба за раднике и у реалном сектору", истакле је Мишићева и додала да предложена економска политика за 2013. годину не даје ништа ново ни реалном сектору, јер нису предложене конкретне мјере за развој привреде и санкционисање оних који не испуњавају своје радне задатке.

Представници синдиката данас су предложили и да се, између осталог, умјесто смањења плата иде на побољшање финансијске дисциплину и наплате пореза и доприноса, да се иде у ревизију приватизације и конкретним улагањима у реални сектор.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *