Сноуден: Био сам шпијун (а сад више не)

Одбјегли амерички обавјештајац Едвард Сноуден рекао је да је био обучаван као шпијун и да је као тајни агент радио у иностранству за обавјештајне агенције. У првом интервјуу за неки амерички медиј, Сноуден је у изјави за телевизију Ен-Би-Си (НБЦ) оповргао тврдње да је у свом послу “једва био нижег ранга”, наводећи да је радио […]

среда, мај 28, 2014 / 09:14

Одбјегли амерички обавјештајац Едвард Сноуден рекао је да је био обучаван као шпијун и да је као тајни агент радио у иностранству за обавјештајне агенције.

У првом интервјуу за неки амерички медиј, Сноуден је у изјави за телевизију Ен-Би-Си (НБЦ) оповргао тврдње да је у свом послу “једва био нижег ранга”, наводећи да је радио “на свим нивоима, од основних ствари до врхунских”.

Сноуден, бивши обавјештајац америчке Националне безбједносне агенције (НСА), добио је азил у Русији у августу 2013. године, након што је уздрмао амерички обавјештајни естаблишмент до сржи објављивањем низа повјерљивих информација о масовној шпијунажи у САД и широм свијета надгледањем Интернет и телекомуникационих података.

Интервју са Сноуденом урађен је прошле седмице и данас ће бити емитован у цјелости, док су изводи објављени јуче, пренео је АФП.

Сноуден се у интервјуу бранио од тврдњи којима се негира његово шпијунско искуство, пре него што је украо и објавио повјерљива документа НСА.

– Обучаван сам као шпијун у традиционалном смислу и радио сам као тајни агент у иностранству, претварајући се да радим неки други посао и то под именом које није моје – рекао је он.

Он је рекао да је радио тајно као технички експерт за ЦИА и НСА.

– Ја нисам радо са људима нити врбовао агенте. Мој задатак је био да омогућим да систем ради за САД. И то сам радио на свим нивоима, почев од основних послова до врхунских. Тако да кад неко каже да сам био службеник нижег ранга, да не познајем оно о чему причам, ја тврдим да се то ради намерно да би се довело у заблуду – рекао је Сноуден.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *