Снима се амерички документарац који хоће да објасни све о Тесли

Амерички филмски аутори Вил Чејсен и Карол Буржоа одлучили су да својом документарном драмом “Електрицитет: прича и живот Николе Тесле”, чије је снимање већ почело, исправе неправду нанесену “највећем проналазачу свих времена”, коме су “похлепни бизнисмени, вјештији у продаји него у проналазаштву” украли заслужену славу. – ‘Електрицитет’ је прича о њему, и права америчка епска […]

понедељак, септембар 10, 2012 / 11:44

Амерички филмски аутори Вил Чејсен и Карол Буржоа одлучили су да својом документарном драмом “Електрицитет: прича и живот Николе Тесле”, чије је снимање већ почело, исправе неправду нанесену “највећем проналазачу свих времена”, коме су “похлепни бизнисмени, вјештији у продаји него у проналазаштву” украли заслужену славу.

– ‘Електрицитет’ је прича о њему, и права америчка епска прича: имигрант који налази инспирацију у САД, младост у сукобу са естаблишментом, сукоб добра и зла – описују Чејсен и Буржоа свој филмски пројекат, чије би снимање коштало најмање 300.000 долара, али ће захваљујући бесплатној помоћи пријатеља и поштовалаца Николе Тесле бити снимљен за десетоструко мању суму.

Филм обрађује бројне занимљиве чињенице, као што је она да би Тесла вјероватно био први амерички милијардер да није поцијепао уговор са Вестингхаусом, као и да му је жеља и намјера била да снабдјевање електричном енергијом буде бесплатно и свима доступно.

На питање шта би Едисон мислио о овом филму, Карол Буржоа одговара: “Упркос свом чувеном ‘америчком смислу за хумор’, мрзио би га. Мрзео је Теслу, и на крају је присвојио читаво његово дјело, тако да сигурно не би био срећан што се управо сада, кроз наш ради рад других људи, Тесли поново бар у извјесној мјери признају огромне заслуге које има”.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *