Шмитран код Ивана Ивановића

Послије дугих и тешких преговора са нама је вечерас начелник одјељења за борачке послове у Административној служби града Бање Луке, Милош Шмитран, који је стекао шест станова за три мандата на овој позицији.

петак, децембар 7, 2012 / 14:14

Пише: Жељко Свитлица

Господине Шмитран, откуд шест станова?

Изгледало ми је да сте ме звали с негативном намјером, зато вам нисам рекао. Тачно је да имам осам станова и викендицу од којих сам шест станова стекао за вријеме док сам био начелник. Два од осам станова преправио сам у пословне просторе. Сада питајте шта хоћете.

Како сте успјели да “одбраните“ те станове?

Све сам стекао поштено. Нисам ја крив што сам квалитетан кадар па сам биран за начелника три пута. Моја плата је била 3.500 КМ и ја сам могао да стекнем имовину. Нисам ја крив што твоја новинарска плата сигурно не прелази хиљаду КМ.

(Аплауз!)

Хвала, хвала! Па наравно. Видите, могао сам ja сав новац да сакријем у банку, а онда не би било ваших питања и интервјуа, али нисам. Имам станове, издајем – имам фиктивну фирму, признајем.

Ја сам државни службеник и стекао сам имовину која је за многе незамисливо велика, на свом радном мјесту, а нико ме неће ни ухапсити ни осудити. Нико неће истражити како сам је стекао, а ко вам је крив што ви нисте. Ево ме, а замислите тек какви су они изнад мене кад сам ја тек начелник неког тамо одјељења. Тек њих неће нико дирати. Ако би кренули да испитују поријекло моје имовине, морали би испитати поријекло много веће имовине, много битнијих службеника ове државе (запитајте се само ко ми је помогао да све то стекнем), и не само њих, већ и имовину власника медија који о мени пишу.

Наводну „зебезекнутост јавности” и медијску хајку, оборио сам на земљу, и још ишутао ногама и пљунуо на њу.

Јер, да ли сам можда требао глуматати како ми је стало, како нисам баш такав, како сам поштен, а види се да нисам? Да ли је Шмитран требао да се поспе пепелом, а он зна и сви знамо да хиљаде Шмитрана стиче хиљаде станова.

Знате, родбина човјека увијек подржава у свему, најближи пријатељи такође. Партијске колеге знају ко сам и шта сам, они су ме и поставили. За остале ме и није брига јер ћуте и мисле о себи. Ја бих се стидио, али немам пред ким. Само погледајте себе.

Гдје видите за десет година своје станове и себе?

Ово о мени је текст или вијест за један дан, а моји станови мени остају и након тога, па и за десет година. Бићу и даље негдје неки начелник.

Ко би други него ја.

 0 КОМЕНТАРА

 1. Кључ су медији. Сјетимо се недавне ситуације у случају Радишић када је Врховни суд, након притиска јавности, али и медија, урадио то што је урадио. Можда од тога неће бити ништа, али притисак јавности је сасвим сигурно урадио своје.

  Тешко да ће било који судија, у ово вријеме, о тужиоцима да не говоримо, да се позабави овим, ако нема подршку јавности или позив јавности или потврду да јавност стоји иза њега. То је једна врста његове контроле, али што је још важније, у овим случајевима – његове заштите.

  Медији треба да се баве једним по једним случајем, да не затрпавају јавни простор аферама већ да се сконцентришу на један до два случаја. Постепено. Овако, галама која траје дан или два јесте оно што је корисно и што погодује оваквим људима јер чим галама престане они се осјећају као ослобођени и без икаквих посљедица. Касније се то тумачи као пресуђена прича и о томе више нико не говори.

 2. О, да! И судови и тужилаштва позабавиће се и овим и свим осталим Шмитранима у РС, од овога, до најнижих у граду, до највишиег у ентитету – пресудиће у њихови корист!

  Отели нам хљеб, отеће нам и кров над главом.

 3. Поштована Ања,

  Бојим се да се у тим случајевима не ради о притиску јавности или медија.

  Једноставно, ЊИХ није брига за мишљење јавности, ОНИ имају своју јавност и ЊЕНО мишљење они кроје под шатрама, уз печене волове, алкохол, гладну рају и Бају Малог Книнџу.
  Медије, са друге стране ОНИ КОНТРОЛИШУ, додјељујући свима, па и „опозиционим“ слатке и незарађене паре из буџета и то сваке године, тиме их доводећи у позицију вазала, свидјело се то њима или не.

  Тако се може рећи како код нас *не постоје* независни медији осим неколико портала, на којима оно мало људи што има своје мишљење и нешто снаге и памети износи ставове из добоке илегале, свјесни механизама одмазде и моћи криминалаца на узици клике на власти.

  У овом конкретном случају о којем говориш, владајућа камарила је:
  1. Успоставила партијско (читај: лично) правосуђе, укључујући Уставни суд који вири из а.уса ШЕФА.
  2. Одлучила да по хитном поступку „суди“ групу и то на начин да им се изрекну некакве симболичне казне. При томе, нико ни на који начин и никада неће додирнути суштину проблема директно везаног уз аферу „Медицинска електроника“, како се не би угрозио „подухват добрих домаћина и привредника“ – онај у Пицином парку! Као што знамо, једном пресуђена ствар се више не суди, шта год да се деси, и ко год да дође на власт. Тако ће и Миле х 2, као и сви дриги у колу, бити мирни и задовољни, при чему ће се још и створити привид како, постоје и механизми некакве државе и правде. Јадна нам је таква држава, а и правда!

  Дакле, са жаљењем можемо констатовати да тонемо све дубље и дубље, а да свјетла нема нигдје на видику.

  Волио бих да ме вријеме и догађаји демантују, али …

  Пуно поздрава и похвале за многе коментаре који су по правилу квалитетни, одмјерени и на мјесту!

  Олигомат

 4. Наш систем се може назвати неоаутократијом – група људи влада а изнад те групе је неприкосновени појединац коме се сви покоравају. Чак су и функције постале насљедне а ако нису онда су на добром путу да постану.

  Много ми се допада текст.

 5. Овдје је режим прво збрисо полуге грађанске заштите законитости и сукоба интереса!
  Режим и његов вођа су јавно рекли, нек (Чеко-ревизор) оснује партију, до тада нам може само пољубити палац!
  Каква је реакција била на то? Никаква, пропратили су то као још једну бриљантну одбрану вође лакташенка над силама мрака из служби ревизије!

  Е сад чиме и на који начин истјерати правду у случају Шмиртани?
  Ничим!
  Да би се покренуо квалитетан судски поступак, мора постојати оштећена страна, пошто је овдје „оштећена“ страна, само државна кобила, а она не зна да се брани док не цркне, онда ко да покрене поступак за овакве ствари?
  Ова црвена банда је направила себи од ове државе неки систем самопослуге, свако од њих се може пријавити на неку функцију, накупити пара колико хоће и отићи кад хоће да те паре броји негдје на неком грчком острву или турској!

 6. @rammstein:
  „…направила себи од ове државе неки систем самопослуге, свако од њих се може пријавити на неку функцију, накупити пара колико хоће и отићи кад хоће да те паре броји негдје на неком грчком острву или турској!“

  Капа доље! Цитираћу, често!

 7. Ова црвена банда је направила себи од ове државе неки систем самопослуге, свако од њих се може пријавити на неку функцију, накупити пара колико хоће и отићи кад хоће да те паре броји негдје на неком грчком острву или турској!

  Najgore bi bilo kada bi stvarno uspijeli da umaknu sudjenju za svoja nedjela i ja u to ne vjerujem. Ipak su to bile ogromne zloupotrebe javnih funkcija i javnih finansija te zbog buducih generacija se mora etablirati princip odgovornosti…

 8. Oligomat, 08.12.2012. 18:25:51
  sasa, 08.12.2012. 19:16:00

  Драги моји пријатељи драго ми је да постоји здрав разум, иако не влада овом државом али бар негдје постоји, ето ви ме охрабрујете!
  Можда ћемо некад морати унуцима потомцима, рећи истину, шта смо и гдје смо били кад се уништавала њихова будућност, биће то тешко признати да смо само имали другачије мишљење, а руке везане разноразним околностима!
  Презир према владајућем режиму је само лична сатисфакција!

 9. Хвала БН ТВ што је на време препознала и престала емитовати емисије „оног Ивановића“.

  И тамо је постао мравињак од полтронисања и удварања усташији.
  (гости углавном са хрватске и бошњачке јавне и поп сцене,Месић, Додик…овај Шмитран би им се такође уклопио..)

  УПС! Извини „Фронтал“ због говора мржње!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *