Шмитран: Ко умије, њему шест станова

Начелник Одјељења за борачко-инвалидску заштиту у Административној служби града Бања Лука Милош Шмитран од укупно осам станова у Бањалуци, који су у његовом власништву, шест је купио за вријеме вршења функције начелника на којој је био три мандата. "Глас Српске" објавио је да је у том периоду Шмитран стекао три пословна простора која је направио […]

среда, децембар 5, 2012 / 10:11

Начелник Одјељења за борачко-инвалидску заштиту у Административној служби града Бања Лука Милош Шмитран од укупно осам станова у Бањалуци, који су у његовом власништву, шест је купио за вријеме вршења функције начелника на којој је био три мандата.

"Глас Српске" објавио је да је у том периоду Шмитран стекао три пословна простора која је направио од претходно два купљена стана, да је добио кадровски стан од града и да је био основао фирму "Борац".

Поред ових некретнина, за вријеме мандата начелника у Бањалуци Шмитран је купио још три стана.

На питање зашто је у разговору са новинаром "Гласа" прећутао посједовање три стана, Шмитран каже "да га о томе нису питали".

– Изгледало ми је да сте дошли да пишете с негативном намјером, зато вам нисам рекао. Тачно је да имам осам станова и викендицу од којих сам шест станова стекао за вријеме док сам био начелник. Два од осам станова преправио сам у пословне просторе. Сада пишите шта хоћете – каже Шмитран.

Шмитран је прије три и четири године купио станове у Булевару војводе Степе Степановића 107/А и у Церској 55. У улици Војводе Пријезде 124 уредио је велики стан, односно вилу с помоћним објектима.

– Све сам стекао поштено. Нисам ја крив што сам квалитетан кадар па сам биран за начелника три пута. Моја плата је била 3.500 КМ и ја сам могао да стекнем имовину. Нисам ја крив што твоја новинарска плата сигурно не прелази хиљаду КМ, казао је Шмитран у разговору са новинаром "Гласа Српске".

Како je раније објављено, Шмитран је 2005. године купио стан у приземљу зграде у улици Краља Петра Првог Карађорђевића 101, преко пута хотела "Босна". Претворио га је у пословни простор који изнајмљује.

Стан у Краља Алфонса 13. на броју 6, у самом центру града иза "Цитаделе", Шмитран је купио 2007. године. Претворио га је у два пословна простора која такође издаје под закуп.

Шмитран има станове и у Равногорској улици 16. од 40 квадратних метара и стан у улици Браће Југовића 47 од 61 квадратни метар.

Од Административне службе града 2000. године добио је кадровски стан од 57 квадратних метара у улици Италијанског батаљона Матеоти 12. За стан у Браће Југовића рекао је га је наслиједио од тетке, а за онај у Равногорској од маме.

За вријеме његовог мандата оформљена је и регистрована занатска задруга, односно грађевинска фирма под називом "Борац", за коју каже да је формирана да би се преко ње запошљавали бивши борци. Представници борачке организације кажу да та фирме нема везе с борцима и борачком организацијом у Бањалуци.

Шмитран нам је раније, како је објављено, рекао да је он предсједник Управног одбора "Борца", како то пише и на његовој визит-карти.

Јуче је рекао да није предсједник УО, него Скупштине акционара којих има десетак, а да управни одбор не постоји.

У тој фирми, за коју представници бораца кажу да је приватна "ташна, машна" фирма, запослен је само један човјек, директор Мирослав Ђуришић звани Киро.

Шмитран каже да "новац од плате и рентирања простора и станова улаже у некретнине" те да изнајмљује све станове које има.

– Син и ја нисмо великих прохтјева, ја мјесечно трошим 1.500 до 2.000 КМ. Могао сам новац и да ставим у банку и онда се не би ништа знало и не бих био на удару новина због тих станова – каже Шмитран.0 КОМЕНТАРА

 1. Баш ме занима ко те то бирао три пута!

  „Стани мало човече проклети“…

  Ову Борачку организацију под хитно расформирати и угасити. Ничему не служи.

  Обуставити све исплате свим борцима и РВИ, све их у аутобусе и на Мањачу…зјапе свакако празне штале…у жицу.

  Власт у РС такође расформирати,и довести једног швапског паора да управља и газдује њоме…

  Строго забранити у наредних неколико деценија Србину да управња и најмањом мјесном заједницом…

  Тек генерацију мојих праунука уводити полако у власт…

  ИЛИ:

  Написати молбеницу Русији, да одобри једну улицу у предграђу Москве, иселити овај милион, да тамо продајемо кокице, печемо кестен…x-(

 2. Кад се ћаса једног дана прелије па кренемо ове „квалитетне кадрове“ черечити по улицама…

  ‘Ај што се не боје народа, ни Бога- не схватам како се не боје за властиту дјецу?!

 3. Рад борачке организације,обесмишљен за вријеме овог режима, рад владе РС, тзв владе, па најбоље резултате постиже кад су сви на колективним годишњим одморима, боље да је и нема, слажем се са приједлозима колеге slavija!

 4. Jed’an u nizu primjera bahatosti I korumpiranosti uspostavljenog sistema. Vjerovatmo razmisljaju kada moze Sef – onda mozemo I mi vjerni poslusnici malo manje. A Maris Enka jede Laplace lad nema hlljeba…

 5. Koлико се сјећам, г-дин Шмитран је 1997. године посједовао један стан у Обилићеву и аутомобил пеглицу.

  До осталих станова није дошао као „квалитетан кадар“, већ као кадар политичке партије СПАС Славка Жупљанина, а потом и као послушник и након трансфера кадара СНСД-а. Само је промјенио партијски дрес и квалитетан је кадар. Да је остао у СПАС-у (који се распао) његови квалитети би били упитни. Овако је квалитетан, јер је послушан и то га препоручује, исто као што је Антона Касиповића на мјесто министра препоручила чињеница да је пио у истој кафани с г-дон Радмановићем и власником медија који сада прозива Шмитрана. А тек када бисмо питали ту двојицу шта су имали прије рата!? ЗАСТАВА 101 или 128, ПОДЕРАНА ПИЏАМА, СЛИНЕ ИЗ НОСА, ИЗЛИЗАНЕ ФАРМЕРКЕ,……

  Ипак, ова два текста о г-дину Шмитрану и породици г-ђе Стојнић најбоље показују колико је ово неправедно друштво, колике су класне разлике, и колико појединци имају неоправдано висока примања, у тренутну док други немају ништа.

  Г-ДИН ШМИТРАН ПРИЧА КАКО СЕ УПЛУСАО ЗА 8 СТАНОВА И ВИКЕНДИЦУ У МОМЕНТУ ДОК ЈОШ УВИЈЕК РЕПУБЛИКА СРПСКА НИЈЕ РАСПУСТИЛА КОЛЕКТИВНЕ ЦЕНТРЕ. Даље није потребно коментарисати.

  Чак и да им повјерујемо да су све стекли на регуларан начин, дегутантно је причати о томе и бахато гурати опљачканим масама прст у очи.

 6. На примјерима Стојнићеве и Шмитрна види се придода нашег незајажљивог човјека у већини случајева оперисаног од мјере и доброг такта! Другим ријечима, „Дај мени да живим, а други нека цркну!“ Па које заслуге ти човјече имаш да си стекао те станове а требао си обезбједити да сви у БЛ и РС који су инвалиди прве друге, треће и четврте категорије добију станове!

  Ја више и не сумњам да ми можемо направити правичну власт! Ја једноставно послије ових СЛУЧАЈЕВА у то не вјерујем!

  Славија не треба борце у жицу, неко кукољ који се размножава по нашим њивама и неда да жито успије! „Вјерујем у Бога и у Српство!“, како каже Дучић, али не у овакво какво је нама престављено и какво имамо пред очима!

 7. А да ли је тај татин син ожењен? 😀

  Шта је конкретно поменути господин, квалитетан кадар, урадио као начелник одјељења у та три мандата?

  Одлично Дражене. Колективни центри још постоје, борачка популација стамбено незбринута. Ево гдје можемо да смјестимо људе.

 8. Иначе, ово уопште није смијешно. Доказ гдје смо јесу и ови бахати одговори. Овакви се уопште не устручавају и чак пркосе народу.

 9. „- Све сам стекао поштено. Нисам ја крив што сам квалитетан кадар па сам биран за начелника три пута. Моја плата је била 3.500 КМ и ја сам могао да стекнем имовину. Нисам ја крив што твоја новинарска плата сигурно не прелази хиљаду КМ, казао је Шмитран у разговору са новинаром „Гласа Српске“. Који је ово КРКАН? Вјероватно се ради о још једном незамјењивом кадру из кухиње факултета чија је заједничка одредница сједиште у …ЦИ. Човјек се правда да је познати насљедник станова. Иначе, лик је створен за музичку школу да СВИРА КЛАВИР.

 10. Лик, изгледа, ништа није радио у вријеме својих мандата него „думо“ како да згрне. Највећи успјех који је остварио у свим својим мандатима мјери се КВАДРАТОМ и човјек се хвали. Каквих ликова има, невјероватно.

 11. Награда за исповијест овом лику треба да буде још 3-4 управна одбора. Човјек се зна уновчити. Иначе, рече да је један од ријетких који за 15-ак година уштеди милион марака. Ушио је и Рокфелера. Човјек живи од „хаве“, ништа не троши, покреће га идеја, вози се на државни погон и – „штека“, пасе ли пасе. ЛЕГЕНДА! Треба се такав родити!

 12. Kalabalak
  ‘Ај што се не боје народа, ни Бога- не схватам како се не боје за властиту дјецу?!

  Изгледа док им неко не почне мало „обилазити и дјецу, да их приупита како им је, како се злопате“, почев од Милана, Беча, па све до ових, неће се опаметити.

  Или се једноставно ради о монструмима оперисаним од било каквог осећаја па и за властиту дјецу…

 13. Нисам прочитала све коментаре,тако да не знам да ли је неко појаснио, али Борачка организације није исто што и одјељење за борачко инвалидску заштиту. Одјељење је у саставу Административне службе града и бави се питањима, потребама, бораца,РВИ и породица погинулих бораца . То значи да је овај господин доообро наплатио рад за популацију која је стварала РС, при томе, имајте у виду да свака субвенција, хуманитарна, једнократна или било која друга помоћ Града, Дијаспоре и сл. овој популацији иде преко овог одјељења, односно руку господина.

  Он је тако квалитетан кадар па је тако добро плаћен и то три пута биран ?! Аха.

  Е, сада ме само занима да ли ће се овај очигледни обрачун Гаврановића са неистомишљеницима завршити на писањима и развлачењима по медијима или ће се неко озбиљно позабавити имовином коју су овакви и слични стекли у рекордном времену.

  Бојим се да ће се и овога пута прича завршити са „Тресла се гора, родио се миш“.

 14. Милицееее!!???

  Ја сам први поменуо „Борачку Организацију“, у контексту ове приче.
  Ја бих ти рекао шта је БО свих ових година, али нећу из пристојности према твом имену.

  БО би требала да буде најважнији и најјачи коректор свих аномалија у овом несретном друштву, званом РС.
  И по овом питању, као и по многим другима која се тичу општег стања, би требала прва да се огласи.
  У самој управи БО такође, (не сви) сједе овакви и слични лелемуди и паразити који су се дебело наплатили, полтронишући власти ма која да је, и само за свој лични ћар.

  На жалост, све ће се завршити на мало галаме, ОН ће бити само смењен, и неће се почешати ни по задњици, због овога.

  НАЖАЛОСТ њега смењује клика, гора од оне која га тамо и поставила, или ће што је вероватније према заслузи бити накачен при неком министарству.

 15. Славија
  Сложићемо у мишљењу да су лопови на свим позицијама укључујући и БО, само указујем да формално постоји разлика између ове институције и организације.
  Припадници борачке категорије , односно демобилисани борци, су уморни и боре се за голе животе.

 16. немогуће је да неко са платом 3.500 марака купи 6 станова па макар и за 3 мандата…ово би тужилаштво требало третирати као индицију да је почињено кривично дјело.

  штета је што о овоме сазнамо тек кад некоме засмета овај господин, што потврђује да је извор „глас српске“ а не рецимо фронтал, јер ових квалитетних кадрова има још, и сви би вољели чути нешто више о томе

 17. Kad nije bilo opozicije, Milošević ju je sam stvarao. I nije izmislio toplu vodu. Totalitarac. Tako je i završio. Pitam se kako će ovaj naš završiti. Gledam ovu našu poličku scenu. Gledam ovu Banjaluku. Koga je iznjedrila?

  Kad se trebala rušiti pozicija, Čavić ju je rušio, doduše, ne sam, već uz pomoć prijatelja.
  To što se na taj način rušila i RS je nekom diskutabilno. Meni nije. Recimo da je bez obzira na namjere stranih prestonica, možda i nekolicina domaćih eksponiranih političkih likova zaista vjerovala da je rješenje srpskog pitanja u jačanju BiH. To može biti strani recept, to je mogao biti i domaći, to može biti iz najboljih ili onih drugih namjera, to može biti biranje manjeg od dva zla, to je mogao biti jedini razumni put u 21. vijek. Može, moglo, …a ne mora. Možda ovaj SD projekat koji traje nije jedino rješenje. Možda i jeste. Možda taj još uvijek nedostignuti jedinstveni prostor i nije najsrećnije rješenje.

  Kakve to veze ima sa Čavićem? Pa on je taj koji je bio promoter puno toga navedenog. On je jedan od onih koji je osjetio da je tadašnji SDS bio kočnica napretku. Htjeli li ne, moramo priznati da je to dijelom i bilo tačno. On je taj koji ništa nije učinio da ono dobro u SDS-u ne nastavi da živi u određenom iskoristivom obliku. On je taj koji je na čelo RS doveo čovjeka iz druge stranke. Pošteno? Po sposobnosti i zasluzi, ni po babi, ni po stričevima, za dobro RS? Ili po direktivi, za dobro BiH, sprovodeći projekat socijaldemokratije na uštrb nacionalnih stranaka i jedinstvenije i „građanskije“ zajedničke i srećnije države? To što su, u tom projektu, jedni građani žrtve, drugi agresori, a treći na izmaku snaga, nije trenutno bitno. Nekima, tamo daleko.

  Da bi ostvario svoje, ili čini se nečije tuđe ciljeve, trebala mu je podrška SNSD-a, koju je nesebično dobijao i prije nego je tu stranku ponovo ustoličio 2006-e. Tako nam je, između ostalog, omogućio jeftiniju i „zajedničkiju“ vojsku. Reformski. I mnoge druge stvari, kao što je postavljanje temelja za hašku interpretaciju nesretnih i nemoralnih događaja u Srebrenici, kojom se lomila kičma srpskom narodu i politici s obje strane Drine. Vizionarski, nema šta. I tako dalje.

  Elem, vrijeme je od 2006-e brzo prolazilo. Čavić više nije bio predsjednik, ni stranke koju je po direktivi, čini se, desetkovao, niti RS, koju trenutno desetkuje njegov kandidat iz te iste 2006-e. Sad je taj kandidat Bog i batina u RS. Taj kandidat nije godinama imao premca. Ali ništa ne traje vječno. Kad su kola krenula nizbrdo, onaj desetkovani SDS je opet dobio svoju ograničenu ulogu, čini se od istih nalogodavaca koji su mu i skoro došli glave. E tako dolazimo do uvođenja nekog trećeg, koji je, zapravo drugi, jer ovaj pravi drugi (nacionalni ili po potrebi nacionalistički) može imati značajniji prostor za djelovanje samo u slučaju scenarija namjernog izazivanja konfliktnih situacija (o ovome možda nekom drugom prilikom).

  Zadržimo se dalje na trećem. Tamo negdje početkom 2010-e bilo je tužno gledati bivšeg predsjednika RS, nekadašnju veličinu koja je proizilazila iz institucije kojom je rukovodio, kako uz dekoraciju nekih par ikebana likova promoviše svoju novu stranku, kao neka marginalna lokalna čivija. Sa konja na magarca. Pitao sam se šta je tom čovjeku trebalo da radi to što radi; čime ga drže u šaci i šta je tome cilj. Jednim od mogućih odgovora počeo sam ovaj tekst. Kad nije bilo opozicije, Milošević ju je sam stvarao. Kako sam ubjeđenja, s pravom ili ne, da naša politička scena nije autohtona (o čemu sam se već ranije izrazio), čini mi se da su neki koji odozgo vide sve odlučili da, po isprobanoj praksi uvedu novo (staro) lice, obzirom da je dobro raspolagati i alternativnim rješenjem, kojim se u svakom trenutku može manipulisati, u manjoj ili većoj mjeri, zavisno od potrebe. Dakle, okreneš-obrneš, taj koji vidi sve opet, kroz njegove lokalne marionete, kontroliše mogući rasplet u potpunosti. I ne samo to. Kontroliše i situaciju do raspleta. Kako? Pa prividom da postoji istinska opozicija vladajućim totalitarcima. A toj se opoziciji da da se eksponira taman koliko treba i kad treba. Za početak, toliko da dobije karakter prave opozicije, za razliku od kvazi opozicije, tipa današnje SDS, koja vječito čeka pravo vrijeme, konsoliduje se, koja se profiliše, jača, stasava, a zapravo stepen njenog djelovanja zavisi isključivo od volje nalogodavcima.

  A kad se učvrsti karakter prave opozicije, onda se apetiti povećavaju. I da skratim priču, zamislite noćnu moru da nam Čavić opet bude predsjednik. Pa da završi projekat reforme policije i da nam za koju godinu opet postavi Dodika za premijera, ako se ovaj u međuvremenu ne odluči da, za dobro svih Srba, postane prvi predsjednik BiH?

  I šta sad to znači? To znači da likovi koji nam već desetak godina ispiraju mozak svojom brigom za narod i RS, a koji su i narod i RS doveli na niske grane, opet haraju našim kvazi-političkim nebom i ekonomskom nesrećnom stvarnošću. Gledajući rezultate njihovog rada do sad, zapitajmo se šta možemo dalje očekivati? Napredak ili propast?

  Dakle, krajnje je vrijeme da i mi izvučemo neke pouke. Treba li nam opet još jedno ispiranje mozga od strane ova dva lika koji su nas dokazano unesrećili, što slučajno, što namjerno? Hoćemo li opet nasjesti na njihovu priču ili ćemo već jednom reći – „dalje neće(te) moći“.

 18. Строго забранити у наредних неколико деценија Србину да управња и најмањом мјесном заједницом…

  Славија-свака част!
  Ја би још додао, свако радно мејсто са дипломом ВСС провјерити пред комисијом на начин да ће комисја бојати 5 чланова из дотичне области и направити упитник за кандидате са питањима! Ко не буде одговорио на 2/3 питања губи радно мјесто и о свом трошку иде на поновне студије и на биро за запошљавање! ТАко је у Шваба, Енглеза, Данаца…

  Тиме ћемо избјећи лажно знање на папиру, а способне, а не подобне довести да покрену ову јадну државу.Такође, овим ћемо допринијети деполитизацији радних места и функција! Ово под хитно! Иначе, ододсмо у неповратни понор са 90% биједе и 10% безобразно богатих неспособњаковића, који су у мрачним временима искористили нефункционисање државе, и привилегије да се обогате-дакле не својим радом, већ лихварским и лоповским средствима, па би било праведно таквима одузети све до последњег пфенинга за наук у будућности!

 19. Zasto je nemoguce da neko sa platom od 3500KM kupi sest stanova u BL? Za deset godina to je 420000KM!Neka je svaki stan platio u proseku 50000,opet bi imao za normalan zivot,ako se ne bahati,putuje itd.Cista logika!

 20. Zasto je nemoguce da neko sa platom od 3500KM kupi sest stanova u BL? Za deset godina to je 420000KM!Neka je svaki stan platio u proseku 50000,opet bi imao za normalan zivot,ako se ne bahati,putuje itd.Cista logika!

 21. КОМЕ НАПРАВИСМО ОВУ РЕПУБЛИКУ, КУКАЛА НАМ МАЈКА? Зна ли ико овог лика ближе? Постоји ли неки живи Шмитранов саборац да се јави? Да ли је још неко из БЛ учествовао у стваранју РС, осим овог диверзанта Шмитрана? Таман сам хтио дићи руке од свега и ићи на пецање.Да не полудим! Ја у Респекту опалио по оном Ћургузу из све снаге.Назвао Перицу Ђокицу ДОКАЗАНИМ ЛОПОВОМ! Види сад овог. Па Ћургуз је мала маца. Неки дан је Ћургуз прод’о и шљункару коју је добио на 99 година.Наравно добио је џаба.Да сам знао не бих га прозв’о.А Перица је лијепо рекао да не краду само социјалисти. Чији је овај Шмитран? Има ли преживјелих бар у СУБНОР-у Бање Луке, ако је у згради преко пута „градске вијећнице“ у Бања Луци (сједишту БОРС-а) годинама угашено свјетло.Потпуно је тачно оно:“ОВДЈЕ КО НЕ ПОЛУДИ, ТАЈ НИЈЕ НОРМАЛАН!“

 22. @mico

  Интересантна теорија- и не могу рећи да нисам и сам вртио нека слична размишљања по глави. Чавићев повратак, оснивање ДП-а, и цијела прича око „опозиције“ у Бањалуци на протеклим локалним изборима- су дефинитивно изрежирана и исфинансирани са стране- и коме то није јасно тај је евидентно заборавио блистава „достигнућа“ из Чавине политичке каријере- сам си навео неколико- Сребреница, тзб. ОСБиХ, итд.. Али шта је рјешење? Прво- ја заиста не видим ни једну политичку опцију у РС која би била „здрава“ алтернатива Црвеној Банди, Чавићу, Социјалистима, ДНС-у.. Можда (МОЖДА!) ПДП- али и Иванић је кошаркаш који је евидентно примио лову да, кад се нађе у шут-позицији за трицу- баци лопту ван терена.. Друго- зар мислиш да је смјена власти могућа спонтано („дешавање народа“..), без финансијске и логистичке подршке из вана?..

  @Samo ja

  Надам се да је ово био сарказам.. Стан плаћен у просјеку 50000?? А куповао их је кад су цијене некретнина биле 30-40% веће него тренутно.. Логика ти је.. до јаја..

 23. @Kalabalak

  Moja logika je ok,jer ako neko kupuje stanove,on se neprestano raspituje,i prati kretanje trzista nekretnina…vjerovao ili ne,ali moze se naci jako povoljnih stanova,navescu primere koje licno znam:2005 stan u Boriku od 55m2 prodat za 50000KM,2004 stan u Rosuljama 110m2 prodat za 60000KM(vlasnici je hitno trebao novac),ove slucajeve znam licno,a vjerovatno ih ima jos. Tako da,ko hoce nadje nacin,ko nece nadje opravdanje!

 24. Г. Шмитран је, иначе познати трговац некретнинама из Бања Луке. Човјек сједи, сиса државне јасле, прима мјесечно по 3,5 миље и – бави се препродајом некретнина у своје име и за своју корист. Прича је невјероватно смијешна, а још је смјешнији овај лик који за све то нађе „логично“ оправдање. Наравно, ја не познајем дотичног Шмитрана и вјерујем да ништа нисам ни пропустио у животу. Међутим, из причице која се стално провлачи на порталу, видљив је његов таленат за музичку школу и свирање клавира. У супротном, треба га наградити неком од титула менаџера године градске управе, мјесне заједнице, управних одбора, спаситеља… Једно је видљиво: ЧОВЈЕК СЕ РАЗУМИЈЕ!

 25. @Samo ja

  Ти си цар! 😀 Значи, у просјеку, квадрат стана у БЛ је по овим твојим „информацијама“ које су недоступне широј јавности креће се око 800КМ 😛 Што ти себи ниси купио који станчић кад је све тако како кажеш? 😀

  Ја, рецимо, ЗНАМ да по овим цијенама које си ти навео не можеш купити ни одузети стан који је банка ставила на лицитацију.

  Али небитно.. да не претворимо ово у расправу о некретнинама. Ако ти исконски вјерујеш у ове глупости- ја ти нећу бушити балон.

  Док год има таквих који размишљају као ти- а у већини сте, бар тренутно- овакви „квалитетни кадрови“ ће владати.

 26. Ma ovaj je ocito neki sitniji ribac,volio bih znati kome se ovaj apratcik i “paliticar“zarad svojih interesa zamjerio“pa sad izbacuju ovakve,kao i onu Stojnicevu,prikivaju na stub srama itd.Sve je ovo spektakl za sirotinju.
  Slicni su uvijek sluzili sa potkusurivanje velikih.

  Problem lezi u tome sto se ovakvog smeca nakotilo i ima ih sijaset.
  A jos veci problem je taj sto se o ovome prica tek nakon sto uopste dodje do bilo kakve price o zloupotrebi polozaja itd.
  Ako je sve bilo po PS-u,kako je moguce da jedan muljator dodatno prima placu i jos gore dobije kadrovski stan pa nakon svega sad odjednom “drzite lopova“.Kako to da “niko nije znao“??

  Upravo iz ovog razloga,nema ni istinske opozicije ni nekakvog napretka bez potpuno novog pokreta koji bi potakao pitanje porijekla imovine…
  Sve spaliti pa iznova….

 27. Ne bih o realnoj cijeni 1m² stambenog prostora u B.Luci, posto bih morao otkriti detalje koje mi je slucajno otkrio bivsi menadzer jedne picerije a sada vodeci gradjevinski preduzetnik u B.Luci, ali ono sto mene zanima kako je finansijsku konstrukciju za kupovinu stana u Beogradu zatvorio jedan sluzbenik iz TAS-a B.Luka u vrijeme kada firma nije ni isplacivala platu?
  Posto je sredinom 11 mjeseca uhapsen taj „strucnjak“ sa incijalima R.J: mozda i saznamo cijenu stana u Beogradu…

 28. A DA OVO NIJE MEDIJSKA LIKVIDACIJA U PITANJU???

  I ja sam se „primio“ na ovu vijest. I jedim se. Rado bih da se, po kakvom zakonu, ovom liku oduzmu svi njegovi stanovi i da mu se doživotno zabrani rad u državnoj službi, ali… meni ovdje nešto smrdi.

  „Avaz Srpske“ piše već peti-šesti tekst o ovom čovjeku. Uvjek to čini jedno od prvih pera „Glasa Dodikovog“ Goran Maunaga. Moj poznanik. Inače poznat i po tome što je novinarski prohodao u informativnim centrima u vojsci; znate svi koliko su nam važni ti prvi koraci, a znate i kako se „informiše“ u vosci. Sve dok se drugačije ne naredi.

  A da nije ovog Šmizlana (kako li se već preziva) neko „odozgo“ osudio na odstrel? Da nije Gavranović naredio Graktanovićki, pardon Kusmukovoj, da ona naredi Maunagi da on smakne Šmizlana. Ha, šta mislite o tome???

 29. Да није ликвидација ми не би никад ни чули за њега.. ;)Што „лера“ рече раније- има на хиљаде оваквих (и горих..) „шмитрана“ за које се никад неће ни сазнати- док год некоме не стану на жуљ.. 🙂

 30. Pa to ijeste problem sto iima hiljadu kloniranih Smitrana i koji su bliski vladajucim strukturama. Ipak je kvalitetni pomak u ovom Nasem Tamnom Vilajetu sto preze tujemo cinjenice,tako da se nece vise desiti da neki vozdovi imaju i po 10 stanova u Bg. a mi cutimo. Pitanje Vremena je kada ce na tapet doci i Spirici,Kalinici and Co

 31. У народу се дилема сликовито описује – „нагазио Перу, а плаче Марко“. Сад не знам које од њих Шмитран, а ко гази?

 32. karabaja
  Zna se da Glas Srpske ne razvaljuje nikoga slucajno otkako je Mirjana Kusmuk glavni urednik. Mora da je i ovaj Smitram stao na zulj Kusmukaci ili je pobjesnila sto i ona nema sest stanova. Nije iskljuceno ni da joj je Gavranovic naredio, jer je bila njegov potrcko u izbornom stabu za sta je uzela debelu lovu.x-(A Smitran izgleda nije galantan kao Radisic.:D

  P.S. Graktanovicka joj jos bolje pristaje nego Kusmukaca.B-):D:D

 33. До када више прича о том, неком, Шмитрану? Човјек зна све ноте, јавно се хвалио, а неће нико да му посуди клавир за свирање. Вјероватно да познати „клавирштимер“ или његов „шеф оркестра“ имају квалитетнији избор „свирача“. Зар је стварно толики ред на том клавиру?

 34. Саша.. тешко.. 😀 Ти исти шпирићи, калинићи и остала банда врте се ево немалих 20 година у српском руководству- само мијењају капуте- од екстремне деснице до екстремне љевице- све боје су промјенили- само да се остане у власти. Видиш да Шпирића ни колима не можеш згазити.. 😀 Нисмо ми Словенци да смјенимо криминалца- ми продајемо глас за 50КМ или за 300 грама печеног вола и пјеваљку под шатором 😀 Неки народи имају генетске предиспозиције за демократију и парламентаризам- а неки народи су генетски предиспонирани да се њима влада канџијом- погоди у коју групу ми спадамо! 😀

 35. http://poskok.info/wp/?p=28052
  nije slobo kriv mi smo govna, kakav je to crni borac da mu zadnji olos jebe zenu.za slican slucaj sam cuo na medicinskom fakultetu u bg neki pr dr je zapeo da kresne doktorku na specijalizaciji a ona zapela da ne da.na kraju je prica dosla do njenog muza i on je „obisao“ navedenog „profesora“.kad vise nije znao cime bi ga tukao uzeo je protivpozarni aparat i uspio mu polomiti sva rebra osim 2x-(

 36. Неки народи имају генетске предиспозиције за демократију и парламентаризам- а неки народи су генетски предиспонирани да се њима влада канџијом- погоди у коју групу ми спадамо!

  Ovu tezu je u malo modifikovanoj formi iznio jedan njemacki diktator iz blize proslosti. Princip „Jedem das Seine“ je od antike do 30-ih godina 20 vijeka dozivio znacajne modifikacije i ja licno hocu da vjerujem da u nasem narodu jos ima pametnih i postenih ljudi koji ce se za „opstu polzu“ angazovati. I to bez obzira koliko dugo traje negativna selekcija na ovim prostorima.
  Genetske korijene mrznje je Andric formulisao u svojim djelima i to mogu prihvatiti ali mislim da svako ljudsko bice ima potrebe za slobodom a time i demokratijom pa tako i nas narod koga je oduvijek krasio slobodarski duh.

  Razlog zbog kojeg se i ja javljam je da se poveca kriticna masa mislecih ljudi koji ce mozda „promijeniti uobicajeni tok istorije“ na ovim prostorima.

 37. Inace kad smo vec kod imovine pojedinaca da vidimo kakva je situacija u FBiH, tj. da li su se i tamo „Smitrani“ naselili:

  MINISTAR SPOLJNIH POSLOVA RASPOLAŽE IMOVINOM OD DVA MILIONA KM
  Nove nekretnine porodice Lagumdžija
  Zlatko Lagumdžija je u proteklih deset godina uvećao porodičnu imovinu za skoro 1,2 miliona KM, ali sve promjene nije prijavio u imovinskim kartonima

  Poslovni prostor na Skenderiji kupili su Zlatko Lagumdžija i njegova supruga Amina, ali su kao vlasnici nekretnine upisani Amina i njen otac Fahrudin Radonja
  Zlatko Lagumdžija, ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, i njegova supruga Amina ove godine su uvećali svoju imovinu za još jednu nekretninu u centru Sarajeva.
  Oni su u maju kupili poslovni prostor površine 193 kvadratna metra u Skenderpašinoj ulici na Skenderiji i tri ograđena parking mjesta. Ove nekretnine su platili 536.000 KM a vlasništvo je upisano na Aminu Lagumdžija i njenog oca Fahrudina Radonju, penzionisanog inženjera elektrotehnike.

  Imovinski kartoni

  Ukupna vrijednost imovine porodice Lagumdžija danas prelazi dva miliona KM. Podaci iz imovinskih kartona koje je Lagumdžija popunjavao kao kandidat za ministarske i poslaničke funkcije pokazuju da su više od polovine ovog iznosa stekli nakon 2002. godine. On je 2002. godine prijavio imovinu vrijednu skoro 860.000 KM.

  Imovinski kartoni su pisane izjave o prihodima i imovini političara i članova njihovih porodica koje oni u vrijeme izbora i imenovanja na funkcije moraju dostavljati Centralnoj izbornoj komisiji. Prema Izbornom zakonu BiH, političari moraju dostaviti kartone, ali sankcija za davanje netačnih podataka ne postoji.

  Iako je u kartonima navodio detaljne podatke o svojoj imovini i prihodima, Lagumdžija je u proteklih sedam godina, ipak, propustio da prijavi dio nekretnina ili njihovu stvarnu vrijednost i porijeklo.

  Tako nije prijavio stan u centru Sarajeva koji je njegova supruga kupila u septembru 2006. godine za 145.000 KM. Također, imanje u elitnom sarajevskom naselju Poljine je prikazivao kao nasljedstvo, iako ga je kupio zajedno sa puncem. Lagumdžija nije prikazao ni tačan iznos ulaganja u izgradnju vikendice na Poljinama i uređenja zemljišta.

  Novinari Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) iz Sarajeva su analizirali kupoprodajne ugovore, zemljišne dokumente, izjave o imovinskom stanju te druge podatke o prihodima ministra i njegove porodice, uključujući i prijavljene pozajmice i kredite. Dodatna objašnjenja je dao ministar Lagumdžija u nekoliko intervjua za CIN.

  Kupljeno nasljedstvo

  Lagumdžija je 2002. godine prijavio da posjeduje: stan u sarajevskoj Ulici Ćemaluša – vrijedan 280.000 KM, stan u Dubrovniku – vrijedan 200.000 KM te vikendicu u sarajevskom naselju Hotonj od 40.000 KM, kao i skoro 340.000 KM porodične ušteđevine.

  Naveo je da je nekretnine u Dubrovniku i Hotonju naslijedio od roditelja. Iako je u zemljišnim knjigama navedeno da vlasništvo nad stanom i vikendicom dijeli sa sestrom Sanjom Hadžić, ministar je za CIN izjavio da je, prema porodičnom dogovoru, on jedini vlasnik. Stan u Dubrovniku je prošle godine proširio sa oko 40 na 70 kvadratnih metara, u što je, kako kaže, uložio 90.000 KM kredita.

  Stanarsko pravo na stan od 149 kvadratih metara u Ulici Ćemaluša je Lagumdžija dobio 1999. godine od Ekonomskog fakulteta u Sarajevu na kojem je zaposlen kao profesor. Kazao je i da mu je Fakultet donirao gotovo 80.000 KM za renoviranje stana koji je potom otkupio za 10.000 KM.

  Tri godine kasnije Lagumdžija je za 383.200 KM kupio i stan u Alipašinoj ulici, također, u centru Sarajeva, u koji se preselio sa suprugom i djecom, dok je stan dobiven od Fakulteta iznajmio. Prema podacima iz imovinskih kartona, Lagumdžija za najamninu dobiva 3.000 KM mjesečno.

  Svoju imovinu dodatno je uvećao 2003. godine, kada je sa puncem za 90.000 KM kupio 6.000 kvadratnih metara zemljišta i ruševni objekat na Poljinama, na čijim je temeljima izgradio vikendicu. Novinaru CIN-a je rekao da je u gradnju vikendice i uređenje zemljišta uložio dodatnih 240.000 KM.

  Međutim, u dva imovinska kartona je naveo da je imanje ne Poljinama naslijedio od roditelja, dok je njegovu vrijednost procijenio na ukupno 180.000 KM.

  Prema Lagumdžijinom objašnjenju, ovo imanje je prijavljivao kao naslijeđe, jer je u njegovu kupovinu uložio 40.000 KM koje je dobio prodajom naslijeđene vikendice u Hotonju.

  Kaže da nije imao obavezu prijaviti ulaganja u imovinu na Poljinama, dodajući da su imovinski kartoni bezvezni: „Potpuno bezveze. Neko tamo stavlja stan, neko nešto, neko ništa. Ja sam u datom momentu opalio cifru tu.“

  Zemljišni dokumenti Općinskog suda u Sarajevu i ugovori o kupovini pokazuju da je stan u Alipašinoj ulici i imanje na Poljinama kupio kao suvlasništvo sa puncem Fahrudinom Radonjom, koji je u aprilu 2009. godine svoje udjele u ovim nekretninama poklonio kćerki Amini.

  Lagumdžija je objasnio da je 2003. godine od punca dobio 200.000 KM pozajmice, od čega je za kupovinu imanja na Poljinama potrošeno 50.000 KM. Kaže da je ostalih 150.000 KM bilo polog za kredit kojim je kupljen stan u Alipašinoj ulici, a kad je on otplaćen, punac je suvlasnički udio prenio na kćerku Aminu.

  Neprijavljeni suprugin stan

  U razgovoru sa novinarom CIN-a Lagumdžija je naveo da su primanja njegove supruge nedovoljna za bilo koju kapitalnu investiciju. Prema prijavama iz imovinskih kartona i finansijskim izvještajima njenih firmi, ona je od 2001. do 2009. godine zarađivala oko 600 KM mjesečno.

  Amina Lagumdžija je vlasnica fime Ars-Creativa, dok sa svojom sestrom Lamijom Ćeremida dijeli vlasništvo nad firmom M.P.M. Plus. Finansijska dokumentacija ovih firmi pokazuje da se obje bave marketingom i da obje posluju loše, te su u protekle tri godine ostvarile ukupni gubitak od skoro 50.000 KM.

  Ipak, njegova supruga je 2006. godine kupila stan za 145.000 KM, koji ministar nije prijavio u imovinskim kartonima iz 2010. i 2012. godine. Stan od 56 metara kvadratnih se nalazi na Skenderiji, u istoj zgradi u kojoj je ove godine kupljen poslovni prostor.

  Lagumdžija kaže da suprugin stan nije prijavio jer je u kupovinu stana uložila 90.000 KM koje je posudila od Ars-Creative. Ostatak je obezbijedila tako što je uzela kredit od 75.000 KM u banci. Pošto pozajmica nije vraćena Ars-Creativi, Lagumdžija kaže da je smatrao kako je stan pod hipotekom firme, sve dok supruga ne otplati posuđeni novac. Do sada je otplaćena, otprilike, polovina.

  Ipak, ova nekretnina je u zemljišnim knjigama vođena kao lično vlasništvo Amine Lagumdžija, a nije zabilježeno ni da je stan bio pod hipotekom.

  U maju 2012. godine Amina je prodala ovaj stan za 166.000 KM, a novac je, prema Lagumdžijinim riječima, uložila u kupovinu poslovnog prostora u istoj zgradi, koji je uknjižen na nju i oca. Dio novca obezbijedio je Zlatko Lagumdžija koji kaže da je uz to podigao i dva kredita od ukupno 266.000 KM. Lagumdžija kaže da će mu punac vratiti novac za te kredite i preseliti se u Skenderpašinu ulicu, nakon što proda stan u kojem trenutno živi.

  U toku je preuređenje poslovnog postora u dva stana, od kojih jedan ima 100 a drugi 70 metara kvadratnih. Amina je vlasnica manjeg stana, vrijednog 213.000 KM, te tri mjesta za parking u ograđenom dvorištu zgrade.

  Prihodi od profesorskog rada

  Iako je u proteklih jedanaest i po godina proveo na funkcijama ministra vanjskih poslova i poslanika u Parlamentu BiH, najveći dio Lagumdžijinih prihoda čine profesorske plaće, naknade od intelektualnih usluga i autorskih prava te prihod od iznajmljivanja stana. Lagumdžija je u istom periodu podigao i sedam kredita od ukupno 779.000 KM, a neotplaćena su ostala dva od ukupno 266.000 KM.

  Novinaru CIN-a je rekao da su mu godišnji prihodi narasli sa 82.000 KM u 2001. godini na 173.000 KM u 2011. godini.

  On je u ovom periodu, uglavnom, radio kao redovni profesor na Ekonomskom fakultetu i kao gostujući profesor na Elektrotehničkom fakultetu u Sarajevu. Posao profesora zamrznuo je od marta 2001. do kraja 2002. godine, tokom mandata ministra vanjskih poslova, a potom i početkom marta 2012. godine, kada je po drugi put preuzeo ministarsku funkciju.

  U međuvremenu, bio je zastupnik Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, ali nije primao zastupničku plaću. Kaže da je zastupničke paušale i razliku između profesorske plaće i plaće profesionalnog zastupnika u ukupnom iznosu od 80.000 KM donirao u dobrotvorne svrhe.

  Prema izvještaju Ministarstva finansija BiH, Lagumdžija je za šest mjeseci 2012. godine kao ministar vanjskih poslova primao oko 4.900 KM mjesečno. Uz to, od 2004. godine ima i 36.000 KM godišnjih prihoda od izdavanja stana u Ulici Ćemaluša.

  Ipak, najveći dio njegovih prihoda, uz profesorsku plaću, činili su razni honorari i naknade za autorska prava i konsultantske usluge na Ekonomskom fakultetu.

  Uprava Ekonomskog fakulteta je odbila zahtjev novinara CIN-a da detaljnije obrazloži izvor dodatnih prihoda profesora Lagumdžije, navodeći da je to poslovna tajna.

  Dokumentaciju o imovini Zlatka Lagumdžije, ali i drugih bh. političara, možete pronaći na internetskoj stranici http://www.izaberi.ba.

 38. upravo sam cuo jedan prigodan:
  dosao RVI na razgovor kod direktora da se zaposli u drzavnoj firmi(ovo je vec dobar vic ali ima i nastavak).
  direktor ga pita kako je ranjen da li ima posljedica da li moze raditi sve poslove a on odgovori da mu je geler odnio jaja.
  na to mu direktor kaze“dodji sjutra na posao, radno vrijeme je od 8 do 4 a ti dodji u 10″
  „zasto od 10 kad je radno vrijeme od 8“
  „pa mi do deset ionako samo cesemo jaja“B-)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *