Смиљана Видић: Референдум о приступању ЕУ!

Један врло смислен и логичан поглед на европску перспективу Србије, са ушћа Саве у Дунав. Аустроугарска је пре 98 година послала Србији ултиматум изражен у десет тачака. Између осталог, тражила је да пошаље своје представнике у Србију који би истражили ко је учествовао у завери од 28. јуна 1914, када је Гаврило Принцип убио аустроугарског […]

недеља, септембар 23, 2012 / 11:59

Један врло смислен и логичан поглед на европску перспективу Србије, са ушћа Саве у Дунав.

Аустроугарска је пре 98 година послала Србији ултиматум изражен у десет тачака. Између осталог, тражила је да пошаље своје представнике у Србију који би истражили ко је учествовао у завери од 28. јуна 1914, када је Гаврило Принцип убио аустроугарског престолонаследника Франца Фердинанда у Сарајеву. Влада Краљевине Србије прихвата све тачке бечког ултиматума, осим тачке шест јер би то била повреда Устава и Закона о кривичном поступку – гласио је одговор Владе Николе Пашића.

Данас, век касније, Србији стиже ултиматум Немачке од седам тачака, чије испуњавање треба да доведе до почетка преговора о приступању ЕУ. Готово да нема разлике између начина како се Аустроугарска понашала пред Први светски рат према Србији од тога како данас према нама Немачка испољава своју моћ и лидерско место у ЕУ. Цена неиспуњавања услова 1914. био је рат, и то светски. Цена неиспуњавања данашњег ултиматума је неулазак у ЕУ.

Улог је једноставно превелики и немерљив је с „добитком“. Еврофили ми говоре – ако откачимо Унију нећемо добити власт на Косову. Ја им одговарам да ако откачимо Косово нећемо добити могућност да га у пуном смислу повратимо кад се међународне околности промене. А то ће се десити, као и увек у историји. Пошто не можемо да се сложимо, залажем се за референдум, јер је питање исувише значајно ма како се гурало у други план причом о борби против корупције и препуцавањима у ДС.

Уколико Београд испоштује најбезобзирнији од седам захтева Немачке и потпише уговор с Приштином о успостављању добросуседских односа са Косовом, повратка нема. Не треба очекивати да ће Николић, Вучић или Дачић изговорити реченицу „Србија признаје Косово као независну државу“, па да онда знамо да је то то. Ствар је проста, уколико прихвате услове Немачке, фактички су признали независност покрајине. Не треба бити не знам какав познавалац међународних односа да би знао да се став Брисела не може разликовати од става Берлина, а да је Берлин једнако Вашингтон у односу на Србију.

Да ће нова Влада потписати уговор којим се де факто признаје да је наша покрајина друга држава, тешко ми је замисливо иако не сумњам да је ова власт, као и претходна, формирана уз надзор Брисела. Сумњам и да су ови људи на власти управо ту да би прихватили све што се од њих тражи. Волела бих да ме оповргну и да покажу да у њима има макар још пола Н од националиста какви су били пре него што су постали највећи европејци на свету.

Медени месец на власти је прошао и дошло је време да се покаже хоће ли Николић и Вучић бити већи католици од папе (читај Тадића). Како сада ствари стоје, лоше су стартовали. Одустали су од фусноте, а добили ултиматум. Још једна у низу потврда Бриселу и Вашингтону да је политика притисака на Србију најделотворнија, као и претходне четири године.

И да се не правимо изненађени и луди. Још је Коштуница изашао из Владе 2008. године због немогућности спровођења политике „И ЕУ и Косово“. Претходна влада је успевала да четири године лажира ову платформу, а да се закулисним радњама из дана у дан одриче једног по једног прерогатива српске државе у Покрајини. То више није могуће, и нова Влада ће морати да се определи, што не би смела да уради „на своју руку“. Имамо отворене карте, па да се пребројимо – на референдуму!

Ја бих рекла: „Хвала, али не хвала. Бирам Косово.“ Мислим да исто очекују и бирачи СНС-а и СПС-а. Када владајућа номенклатура освоји изборе са платформом „ДА независном Косову“, тада нека то и спроведе.

Узгред, није ли оно Тома Коштуници за подршку у другом кругу, без које не би победио Тадића, обећао референдум о ЕУ?
 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *