Случај Ватиликс: Монсињор 007 ступа на сцену

Свештенство и запослени у Ватикану добиће нове идентификационе картице са микрочипом у оквиру нових безбједносних мјера осмишљених ради спречавања евентуалног понављања скандала „Ватиликс“. Много оштрије мјере безбједности већ су уведене за свакога ко жели да приступи архиви, фотокопирници, досијеима и документима. Без стриктног одобрења није могућ приступ папским апартманима, укључујући одаје папе Бендикта Шеснаестог, те […]

понедељак, децембар 3, 2012 / 08:15

Свештенство и запослени у Ватикану добиће нове идентификационе картице са микрочипом у оквиру нових безбједносних мјера осмишљених ради спречавања евентуалног понављања скандала „Ватиликс“.

Много оштрије мјере безбједности већ су уведене за свакога ко жели да приступи архиви, фотокопирници, досијеима и документима.

Без стриктног одобрења није могућ приступ папским апартманима, укључујући одаје папе Бендикта Шеснаестог, те канцеларије особља унутар Апостолске палате.

Словеначки свештеник Митја Лесковар, стручњак за контрашпијунажу због чега носи надимак Монсињор "007" задужен је за спровођење нових безбједносних процедура са идентификационим картицама које треба да ступе на снагу од 1. јануара.

Лесковар је одговоран за пренос повјерљивих докумената између Ватикана и папских нунција или дипломата унутар државног секретаријата. Он надзире све захтјеве за фотокопирање докумената унутар секретаријата.

Папин батлер Паоло Габријеле ухапшен је у мају због крађе повјерљивих докумената из папиних одаја, што је било највеће нарушавање безбједности у новијој историји сједишта Католичке цркве.

Габријеле је током суђења рекао да је украо, копирао и одао документе медијима због "љубави" према Католичкој цркви и зато што је сматрао да папини помоћници крију од Бенедикта Шеснаестог одређене информације. Осуђен је на 18 мјесеци затвора.0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *