Случај Татон: Свједок тврди да је Француз сам скочио

Пензионисани радник МУП-а Драган Ц., који је радио на обезбјеђењу гараже испред платоа на коме је нападнут Брис Татон, тврди да је Татон сам скочио са степеница. Он такође наводи и да му је током истраге сугерисано да промени такав исказ. Министар полиције Ивица Дачић због тога је затражио хитну истрагу. Пензионисани полицајац Драган Ц. […]

уторак, август 28, 2012 / 09:42

Пензионисани радник МУП-а Драган Ц., који је радио на обезбјеђењу гараже испред платоа на коме је нападнут Брис Татон, тврди да је Татон сам скочио са степеница.

Он такође наводи и да му је током истраге сугерисано да промени такав исказ.

Министар полиције Ивица Дачић због тога је затражио хитну истрагу.

Пензионисани полицајац Драган Ц. обезбјеђивао је гаражу на Обилићевом вијенцу тог кобног 17. септембра 2009. У писаној изјави коју је предао суду, он тврди да је видио да Бриса Татона нико није бацио са степеница, већ да је сам скочио.

“Негде око 17.30 часова налазио сам се у приземљу гараже близу степеништа, која воде у Улицу Маршала Бирјузова. У једном тренутку видео сам да је један младић, касније сам сазнао да се зове Брис Татон, скаче са платоа на Обилићевом венцу и пада поред мене. Одмах сам му пришао, био је повређен, али потпуно свестан. Убрзо је дошла Хитна помоћ… Тада смо инкасант и ја ставили Татона у столицу у пренели га преко ограде, а потом изнели уз степенице на плато на Обилићевом венцу, где је било возило Хитне помоћи. Напомињем да приликом скока Татона нико није био поред њега, као ни на степеницама. Кад сам уносио Татона у возило Хитне помоћи рекао ми је: Мај френс (пријатељу мој). Тада је ту био и колпортер Ђурић, који је свако вече ту продавао разне часописе, и исти ми је рекао да је Татон бежећи из туче, наскочио на жардињеру и прескочио ограду. Заједно смо видели да су у жардињери остали трагови Татонових патика и изломљене гране тује”, навео је Драган Ц.

Он тврди да је та жардињера накнадно склоњена, као и да је све ово већ рекао инспекторима у београдској полицији.

“Инспектори су инсистирали да променим ту изјаву и кажем да сам видео да је Татон бачен. Нисам на то пристао, јер то није истина и од тада ме у вези овог случаја нико никад није звао”, навео је Драган Ц.

Светозар Вујачић, бранилац Дејана Пузигаће, који је као један од организатора напада на француске навијаче у одсуству осуђен на 14 година затвора, тражиће понављање суђења.

“Ја сам знао, пошто ми даје право да тако мислим, моје искуство адвокатско на случајевима кривице од 30 година, да је тај сведок морао нешто да види од свега тога. Поднећу захтев за понављање поступака и сигуран сам да ће се придружити и остали. Видећете да ће то бити невино осуђени људи”, рекао је Вујачић.

Министар полиције Ивица Дачић зна за тај исказ и одмах је дао налог да се испитају ове тврдње, посебно у дијелу који се односи на притиске инспектора полиције.

“Сваки нови детаљи који су везани за тај случај, пошто је он већ пресуђен, ће бити размотрени. Ја сам тражио да ми се достави информација око тога и сви органи који тиме треба да се баве ће то размотрити”, рекао је Дачић.

У Вишем суду у Београду нису жељели да коментаришу ове наводе, јер је пресуда за убиство Татона правоснажна. Исто образложење Б92 је добио и у Републичком јавном тужилаштву. Заступник породице Татон, адвокат Слободан Ружић не противи се преиспитивању пресуде, али не вјерује у вјеродостојност података у изјави, јер је, како каже, на суду чуо другачије тврдње.

“Утврђено да је Хитна помоћ прва пришла Татону. Саслушан је и колпортер који ништа слично није рекао. Изјава није аутентична и није у вези са догађајем”, каже Ружић.

Подсјетимо, због убиства Бриса Татона и других дјела, правоснажном пресудом, 15 навијача Партизана осуђено је на укупно 123 године затвора. Како је утврђено на суду, група навијача тукла је Татона и бацила га са степеница у четири и по метра дубок понор. Од посљедица тог пада Татон је преминуо у болници. Иначе, за септембар је заказано прво рочиште по захтјеву за накнаду штете родитеља Бриса Тазона, који од државе траже 300.000 евра.

Режисер Борис Малагурски недавно је снимио документарни филм о овом случају:Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *