Случај Санадер: Бившем хрватском премијеру девет година затвора

Бивши Премијер Хрватске Иво Санадер данас је проглашен кривим за извлачење новца из државних институција и фирми преко маркетиншке агенције Фими медија, по којој је названа највећа корупцијска афера у хрватској политици. Иви Санадеру неправоснажно је изречена обједињена затворска казна у трајању од девет година. Неправоснажном пресудом загребачког Жупанијског суда кривима су проглашени и бивши […]

уторак, март 11, 2014 / 14:12

Бивши Премијер Хрватске Иво Санадер данас је проглашен кривим за извлачење новца из државних институција и фирми преко маркетиншке агенције Фими медија, по којој је названа највећа корупцијска афера у хрватској политици.

Иви Санадеру неправоснажно је изречена обједињена затворска казна у трајању од девет година.

Неправоснажном пресудом загребачког Жупанијског суда кривима су проглашени и бивши ХДЗ-ов ризничар Младен Баришић, страначка благајница Бранка Павошевић, власница Фими медија Невенка Јурак те бивши Санадеров гласноговорник Ратко Мачек, јавила је Хина.

Младен Баришић осуђен је на три године затвора, Ратко Мачек на годину дана условно, уз рок од четири године, Невенка Јурак осуђена је на јединствену казну од двије године затвора и Бранка Павошевић на годину и шест мјесеци затвора.

Сви осим Санадера и Мачека у потпуности су признали Ускокове оптужбе да су из државних институција и предузећа извукли 70-ак милиона куна, који су завршили у страначком ‘црном фонду’ и приватним џеповима.

ХДЗ на оптужбе одговара да су незаконитости почињене без знања регуларних страначких тијела те да би Санадер и остали странци због материјалне и репутацијске штете требали вратити 50 милиона куна.

Санадер којем је ово друга пресуда за корупцију и у овом поступку тврди да је невина жртва политичког прогона.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *