Случај Готовина-Маркач: Постоји камандна одговорност

Уколико у случају хрватских генерала Анте Готовине и Младена Маркача не би постојала одговорност због удруженог злочиначког подухвата, постоји командна одговорност, навели су хашки тужиоци у одговору Жалбеном вијећу које је тражило да се Тужилаштво изјасни о алтернативним облицима одговорности.  Одбране хрватских генерала најавиле су приговор, а Готовина и Маркач очекују повољнију пресуду, преносе хрватски […]

субота, август 11, 2012 / 10:56

Уколико у случају хрватских генерала Анте Готовине и Младена Маркача не би постојала одговорност због удруженог злочиначког подухвата, постоји командна одговорност, навели су хашки тужиоци у одговору Жалбеном вијећу које је тражило да се Тужилаштво изјасни о алтернативним облицима одговорности.

 Одбране хрватских генерала најавиле су приговор, а Готовина и Маркач очекују повољнију пресуду, преносе хрватски медији.

Tужилаштво сматра да, без обзира на то што о томе није одлучивано, за то има довољно елемената.

Првостепеном пресудом од 15. априла прошле године Готовина и Маркач су осуђени на 24, односно 18 година затвора због злочина над српским цивилима током и послије операције "Олуја".

Сматрајући да додатне информације о могућности проглашења кривице по алтернативним облицима одговорности могу помоћи у праведној одлуци о њиховим жалбама, Жалбено вијеће дало је рок до 10. августа тужилаштву за поднесак којим ће објаснити вјерује ли да двојица генерала могу бити одговорна по командној одговорности или као помагачи у случају да се утврди да нису криви за незаконито гранатирање или да нису чланови удруженог злочиначког подухвата.

Из Жалбеног вијећа су напоменули да овај налог тужиоцима ни на који начин не представља изражавање ставова жалбених судија о било којем аспекту жалбе двојице хрватских генерала.

Вијеће је до 31. августа дало рок одбрани двојице генерала да одговоре на поднеске тужилаштва о алтернативној одговорности.

Жалбено вијеће Хашког суда, према плану рада, правоснажну пресуду требало би да објави крајем године.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *