Словенски планински музеј најбољи музеј словенских форумских земаља

Форум славенских култура (ФСК) у Бледу у Словенији, додјелио четврту награду „Жива“ за најбољи славенски музеј.

субота, септембар 30, 2017 / 09:30

Награда је додјељена под почасним покровитељством министра културе Републике Словеније, Антоном Прешаком, у сарадњи са општином Блед и Бледским институтом за културу.

Церемонија, која се одржала у вили Блед, четврта је у низу (претходне су се одржале у Скопљу, Санкт Петербургу и у Задру).

Андреја Рихтер, директор Форума, Наталија Зарзецка, директорка Крикотеке, добитника Жива награде за 2016. и Павле Горановић, предсједник одбора Форума, предали су „Жива“ награду за најбољи славенски музеј у присуству музејских стручњака из славенских и европских земаља, представника кандидата за награду, као и других учесника.

Награда (која је добила назив по словенској богињи, Живи) припала је ове године Словенском планинском музеју из Мојстране, у Словенији.

Подсјећамо да је Музеј савремене умјетности Републике Српске 2014. године такође награђен специјалним признањем за креативност у оквиру награде ЖИВА а истакнута је и његова значајна улога у односу према локалној заједници и подстицају стваралаштва младих умјетника, док је др Сарита Вујковић, директорица МСУ РС пуноправни члан жирија за додјелу ове награде.

Посебна признања припала су Државном литерарном музеју Јанка Купала (Минск, Белорусија) за управљање, Народном музеју Глинка, конзорцијуму музичке културе (Москва, Русија) за добро управљање ресурсима, Музеју Мацура (Нови Бановци, Србија) за креативност, Влашком музеју на отвореном (Рожнов под Радхоштјем, Република Чешка) за приповједање и Шлеском музеју (Катовице, Пољска) за пажњу и отвореност према посјетиоцима. Почасна плакета додјељена је Државном, меморијалном, историјско-литерарном и природњачко-пејзажном музејском комплексу А. С. Пушкина, (Михајловско, Русија).

Наша Жива остаће жива, јер нам се будућност креће у смјеру интеграције. Музеји постају партиципативне и инклузивне институције”, рекла је госпођа Рихтер на Бледу, гдје је објављено да ће награда Жива за 2018. годину бити додјељена у Прагу, у Републици Чешкој.

Судије из славенских земаља и Европска музејска академија посјетили су 23 музеја који су конкурисали за Жива награду (од Македоније, Пољске, Србије, Црне Горе, Босне и Херцеговине, Хрватске, Словачке, Словеније, Чешке, Русије и Белорусије).Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *