Словенија: Балони поново лете

Комерцијални летови балонима за панорамско разгледање околине из ваздуха у Словенији ће поново бити дозвољени до краја ове недеље, али под новим и строжим оперативно-техничким условима, најавио је директор Словеначке агенције за цивилно ваздухопловство Жига Котник. Од пада балона 23. августа код Љубљане сви комерцијални летови балонима су били забрањени и они ће опет бити […]

среда, септембар 19, 2012 / 13:31

Комерцијални летови балонима за панорамско разгледање околине из ваздуха у Словенији ће поново бити дозвољени до краја ове недеље, али под новим и строжим оперативно-техничким условима, најавио је директор Словеначке агенције за цивилно ваздухопловство Жига Котник.

Од пада балона 23. августа код Љубљане сви комерцијални летови балонима су били забрањени и они ће опет бити одобрени од краја ове недеље, навео је Котник.

Балони за панорамске летове у Словенији убудуће ће моћи да приме највише 20 путника и неће смjети да полете без прецизних и свjежих података о метеоролошким приликама.

Захтjев за нове лиценце предало је, до сада, девет фирми које имају балоне за комерцијално коришћење.

Запремнина балона за комерцијалне летове новим је захтjевима лимитирана на 10.500 кубних метара и моћи ће да прими до 20 путника, а пилоти ће морати редовно да пролазе тестове и стручно се оспособе за тачно одређен тип балона.

Према новим захтјевима, за летове таквих балона биће потребно да се пилот прије одлуке о лету детаљно упозна с најсвјежијим метеоролошким подацима и краткорочном прогнозом времена те имати унапријед састављен алтернативни план лета у случају промјене временских прилика.

Строжи прописи и нова правила лиценцирања пилота за управљање балонима донесени су послије тешке несреће 23. августа недалеко Љубљане када се балон, у чијој је корпи било 32 путника, запалио приликом покушаја спуштања због приближавања олује.

Услед вртложења ваздуха у нижим ваздушним слојевима, балон је приликом другог покушаја спуштања ударио у дрво и запалио се. Тада су четири путника изгорјела, а касније су још двојица подлегла повредама у болници због тешких опекотина, фрактура и повреда унутрашњих органа, јавља Хина.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *