Слободарски посланик фура нацистичку скраћеницу на таблицама

Нацистички код је од јула прошле године забрањено стављати на регистарске таблице аутомобила, али посланик ФПО нема тај проблем.

понедељак, мај 16, 2016 / 08:55

Нацистички код је од јула прошле године забрањено стављати на регистарске таблице аутомобила, али посланик ФПО нема тај проблем.

Забрањене скраћенице су између осталог ХХ („ Хеил Хитлер“) или 88 ( нумерички код за „ХХ“). Међутим члан општинског већа у Бад Ишлеру Норберт Шартнер користи чак двоструки озлоглашени знак на таблицама свог аутомобила.

Он је изјавио да то наводно није била његова жеља и да му је тај број сасвим случајно додељењош пре више година.
Шартнер је потпуковник Аустријске армије а био је и секретар Министра одбране Роберта Лихала. Завршио је чак три факултета (право, историју, политичке науке). Каже да није до сада размишљао о томе да таблице његовог аутомобила имају непожељну конотацију и да никада није размишљао нити има намеру да их замени.

„ Заиста имам друге приоритете“ рекао је Шартнер. Пошто је одбио да их добровољно промени, одлучићемо да ли ће број таблица бити уклоњен", рекао је рекао први човек општине Алојз Ланц.

Остаје мистерија како је Шартнерр дошао до овог броја таблица јер и математички прорачуни показујуизузетно малу вероватноћу да је реч о случајности. Аутомобилске таблице додељују осигуравајућа друштва која бројеве таблица добијају од Министарства саобраћаја. У министарству се одређују слова и бројеви насумично у низу, али постоји и могућност да се по жељи купца направе посебне таблице на које мора да се сачека. Углавном је реч о иницијалима имена.

Од прошле године забрањена је употреба нацистичког кода који подразумева ознака „ХХ“ или „88“, а Шартнер има ове таблице од 1995. године

Он каже да с енепотребно дигла прашина око броја његових таблица и додаје „ Уопште се не слажем са нацистичком идеологијом напротив био сам у мировним мисијама широм света и у дугогодишњој вези са једном Израелкињом, али јавност од свега прави скандал.“

Ово није први скандал Бад Ишлерових слободараца, наиме 2009. један њихов члан похвалио се да је истетовирао грб немачког Вермахта како би постао познат . У међувремену је дотични напустио ФПÖ. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *