Слабо су играли: Зашто Варајић и Радовановић не добијају пензије из Сарајева

Прослављени кошаркашки асови и заслужни спортисти некадашњег Кошаркашког клуба /КК/ „Босна“ Жарко Варајић и Ратко Радовановић не могу да остваре пензију у Федерацији БиХ /ФБиХ/ јер, наводно, у Пензијско-инвалидском осигурању /ПИО/ Сарајево не постоји евиденција њиховог радног стажа, који је редовно уплаћиван прије рата.  Варајић каже за Срну да су му избрисали шест и по […]

понедељак, јул 27, 2015 / 14:58

Прослављени кошаркашки асови и заслужни спортисти некадашњег Кошаркашког клуба /КК/ „Босна“ Жарко Варајић и Ратко Радовановић не могу да остваре пензију у Федерацији БиХ /ФБиХ/ јер, наводно, у Пензијско-инвалидском осигурању /ПИО/ Сарајево не постоји евиденција њиховог радног стажа, који је редовно уплаћиван прије рата.

 Варајић каже за Срну да су му избрисали шест и по најбољих година радног стажа, са највећим примањима, од 1986. до 1992. године, а Радовановићу чак осам, образлажући да су архиве "нестале", "испариле" или "изгориле" током рата у БиХ, те запитао – зашто се праве грађани првог и другог реда.

"Питање које постављамо већ 20 година, а на њега не добијамо одговор од одговарајућих институција ФБиХ, јесте – да ли се неко сјећа КК `Босна` и њених асова, који су освојили све што се може освојити у клупској кошарци и пронијели славу Сарајева, БиХ и Југославије широм Европе и свијета?", наводи Варајић.

Наводећи да су он и Радовановић освајали олимпијске, европске и свјетске медаље, Варајић оцјењује да у ФБиХ покушавају да минимизирају њихове спортске заслуге и успјехе.

"У крајњем случају, те паре неће ме обогатити. То неће бити неке велике паре, али у питању је принцип. Зашто правити грађане првог и друго реда? Зашто неки који су исто радили могу да регуларно остварују своја права, а други не могу?", пита Варајић.

Прослављени кошаркаш наводи да је у Сарајеву направљена спортска монографија, у којој се он помиње само у саставима КК "Босна", а не као неко ко је био капитен и заслужан за освајање медаља и трофеја, који и данас, послије 36 година, држи рекорде, што је скоро нестварно.

"Они покушавају све да минимизирају. То је њихова ствар. Али, не могу да ми узму нешто што ми припада. Јер, ја сам то остварио најпоштенијим радом", истакао је Варајић, који живи у Београду од 1992. године.

Он подсјећа да је Ратко Радовановић био у бившој СФРЈ међу тројицом најуспјешнијих, игравши највише утакмица за репрезентацију и остваривши бриљантне резултате, а у ФБиХ не признају да се човјек уопште бавио спортом и хоће и то фактички да негирају.

"То баца ружну слику и љагу на људе који то воде и раде, а држави је то `ни кап воде у мору`. Ми знамо да су све институције угрожене у региону, све се финансирају из буџета, али да ће ово нешто пореметити… Ако ће то помоћи, ево, ја одмах прихватам да одустанем од свог захтјева", наводи Варајић.

Варајић истиче да су му послије десетине позива у ПИО Сарајево израчунали да мора да плати неких 20.000 марака да би му признали радни стаж.

"Одједном сам у периоду од 1986. до маја 1992. године избрисан. Чуо сам од неких познаника да се и њима исто десило и то баш у том периоду. И то није случајно, јер је тај период био најбољи са аспекта примања", каже Варајић.

Прослављени кошаркаш наглашава да су он и Радовановић, док су освајали медаље са Мирзом Делибашићем и осталим из КК "Босна", предвођени тренером Богданом Тањевићем, били слављени и вољени до идеализма и идоли генерацијама због људских и спортских резултата, које нико неће моћи да избрише "без обзира на то што појединци интензивно раде на томе".

Варајић наводи да данас, када се збрајају радни резултати, они који би требало да их верификују – имају "амнезију".

"Зашто? Зато што се зовем Жарко Варајић или због тога што сам највише урадио за КК `Босна`? Или због тога што сам једини који је три пута добијао Шестоаприлску награду, највеће друштвено признање града Сарајева – једну лично, а двије колективно?", пита он.

Варајић је дошао у КК "Босна", као друголигаша, са 17 година, 1970. године, а већ 1972. године тај клуб се изборио за статус прволигаша, док 1974. године постаје капитен који је предводио екипу до три првенства, два купа Југославије и првог клупског првака Европе.

Варајић је у финалној утакмици против КК "Емерсон" дао 45 кошева, /без тројки/, што је и данас рекорд. Играо је финале Купа "Кораћа" и клупско првенство свијета и у свим тим резултатима дао огроман допринос, док је са репрезентацијом Југославије освојио све што се може освојити.

Спортски ас Ратко Радовановиће по позитивним законским рјешењима као врхунски спортиста има право на осам година радног стажа, који је платила СОФК-а БиХ за све врхунске спортисте.

Радовановић је са КК "Босна" освојио три првенства, два купа и Лигу шампиона, а са репрезентацијом је освојио олимпијско, свјетско и европско злато.

Укупно је, са репрезентацијом Југославије, освојио 19 медаља и одиграо 246 утакмица, а двоструки је добитник и Шестоаприлске награде града Сарајева.
 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *