Скретање пажње са Каталоније: Мадрид протјерао сјевернокорејског амбасадора

Шпанија је наложила амбасадору Сјеверне Кореје да напусти Мадрид прије 30. септембра и прогласила га „персоном нон грата“ што је одговор на сјевернокорејске нуклеарне пробе и испаљивање ракета.

уторак, септембар 19, 2017 / 08:34

Како се наводи, севернокорејски амбасадор позван је данас у Министарство спољних послова Шпаније гдје му је пренијето да је проглашен „персоном нон грата“ и да треба да му престану функције прије 30. септембра.

Шпанско министарство је још крајем августа осудило нуклеарне и балистичке програме Сјеверне Кореје које угрожавају режим неширења нуклеарног оружја и озбиљна су пријетња миру у региону и безбједности свијета.

Тада је Министарство подсјетило у саопштењу да је упозорило Амбасаду Сјеверне Кореје да би наставак таквих акција могао да утиче на билатералне односе. Шпанија је тада тражила смањење бројности сјевернокорејског дипломатског особља у Мадриду.

Овог љета Пјонгјанг је извео своју шесту нуклеарну пробу и испалио више интерконтиненталних ракета. Посљедњи пут је интерконтинентална балистичка ракета испаљена у петак и прешла је преко Јапана.

Мексико је 8. септембра прогласио сјевернокорејског амбасадора „персоном нон грата“ и дао му 72 сата да напусти земљу.

Министри спољних послова Савјета безбједности УН у четвртак ће разговарати о ширењу оружја за масовно уништење и о нуклеарној пријетњи Сјеверне Кореје. То ће ове недјеље у Њујорку бити и главне теме Опште дебате Генералне скупштине Уједињених нација.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *