Шкрбић: Не дамо да падне здравствена заштита

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ранко Шкрбић изјавио је да здравствени систем Српске, упркос свим тешкоћама, није допустио да здравствена заштита становништва падне на нижи ниво. Говорећи о финансирању здравства у Републици Српској, Шкрбић је навео да је дошло до пада уплате доприноса из реалног сектора. Он је синоћ за Радио-телевизију Републике Српске […]

четвртак, децембар 20, 2012 / 08:23

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ранко Шкрбић изјавио је да здравствени систем Српске, упркос свим тешкоћама, није допустио да здравствена заштита становништва падне на нижи ниво.

Говорећи о финансирању здравства у Републици Српској, Шкрбић је навео да је дошло до пада уплате доприноса из реалног сектора.

Он је синоћ за Радио-телевизију Републике Српске рекао да мање од 50 одсто реалног сектора уплаћује 80 одсто доприноса за здравство, да пензионери уплаћују мање доприносе него у окружењу, те да пољопривредници до сада нису уплаћивали доприносе за здравство.

"У наредном периоду сигурно ћемо разматрати нешто што је приоритетно и што се мора хитно рјешавати, а то је систем пуњења Фонда здравственог осигурања, који неће моћи да остане и опстане само на доприносима. Мораћемо да тражимо додатне изворе финансирања", рекао је Шкрбић.

Према његовим ријечима, неки од начина додатног извора финансирања могу бити увођење додатних такси на високоакцизну робу или издвајања из пореза на неку другу робу посредством клизне скале пореза.

Шкрбић је негирао тврдње према којима је дефицит Фонда здравственог осигурања 130 милиона КМ, те појаснио да је, према подацима овог фонда, потребно још 128 милиона КМ да би систем здравства функционисао како треба.

"Прилив у Фонд здравственог осигурања биће мањи за око 30 милиона КМ због неуплаћених обавеза, као и због смањења броја запослених, и то ће бити износ његовог дефицита", навео је Шкрбић.

Он је рекао да локалне заједнице сносе одговорност за лошу ситуацију у домовима здравља, који не исплаћују обавезе по основама пореза и доприноса и нередовно исплаћују плате.

Шкрбић је напоменуо да је због одлука локалних заједница, под чијом надлежношћу су домови здравља, упослен прекомјеран број радника.

Према његовим ријечима, Министарство не може утицати на такве одлуке о запошљавању јер су оне у надлежности локалних заједница.

Шкрбић је навео и да у Српској 20 домова здравља немају услова за постојање, јер не покривају подручје на коме живи више од 10.000 становника.0 КОМЕНТАРА

  1. Kako ovaj lopov ima obraza ista da govori o zdravstvenom sistemu ,ova jajara i svodnik koji je debeleo napalacivao mladim doktorim da dobiju specijalizaciju,ovu bagru treba poceti govnastom motkom udarati,da dodju sebi jer oni i dalji misle da su omiljeni medju narodom i gradjanima a blizu im je crni petak!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *