Шкотска: Почела 16 недеља дуга кампања за референдум

Шкоти би 18. септембра требало да одлуче да ли желе да остану у Уједињеном Краљевству или да крену својим путем. Ако сецесионисти придобију симпатије за своју ствар, то би окончало тровијековну унију. Иза идеје о независности стоји Шкотска национална паритија, која има већину у националном парламенту. Већи дио досадашње кампање је у вези с економским […]

субота, мај 31, 2014 / 11:47

Шкоти би 18. септембра требало да одлуче да ли желе да остану у Уједињеном Краљевству или да крену својим путем. Ако сецесионисти придобију симпатије за своју ствар, то би окончало тровијековну унију.

Иза идеје о независности стоји Шкотска национална паритија, која има већину у националном парламенту.

Већи дио досадашње кампање је у вези с економским питањима и користи које би земља имала уколико би постала независна. Заступници отцјепљења истичу да би било потребно сачувати права на богате нафтне резерве и окончати, оно што зову, "лоше вођење шкотске економије од стране Вестминстера".

Такође, према тврдњи сецесиониста, постоји шанса да Единбург избјегне болне економске мјере штедње које Лондон намеће. Процјене су да би, уколико дође до отцјепљења, Шкотлађани сваке године били хиљаду фунти богатији.

С друге стране, унионисти упозоравају на негативне посљедице независности, које укључују губитак стабилности британске фунте, проблеме са исплатом пензија и растући државни дуг. Процјењују да би покривање тог мањка коштало додатних 1.400 фунти по глави становника.

Поред економских проблема, присталице назависности истичу да би могли да се отарасе британског нуклеарног арсенала који се налази на њиховој територији, док унионисти напомињу да би Шкотска у случају отцјепљења остала без одбране и гарантованог мјеста у ЕУ.

Међусобне оптужбе за манипулацију гласачима

Обе стране воде кампању набијену емоцијама и у међусобној размјени оптужби за манипулацију гласачима.

"Цијела кампања униониста своди се на застрашивање људи, тврдњама да Шкотска неће више бити у могућности да буде дио ЕУ. То просто није тачно, јер се Шкотима не може узети европско држављанство, које имају већ три деценије", каже за РТ политички коментатор који се залаже за независност, Крис Бамбри.

Његов противник, присталица уније, Џон Рајт истиче да супротна страна тјера људе да "скоче у мрак". Превише је непознатих у тој једначини, после које не би било повратка на старо. То не би било пробно одвајање, то би био коначни развод", истиче Рајт.

Тренутна истраживања показују да независност подржава 30 одсто, од четири милиона гласача, у односу на 40 одсто оних који намјеравају да гласају против.

Међутим, разлика се смањује и са популацијом која је још неодлучна, расположење би могло да се промијени до 18. септембра.

У међувремену, камапању је обиљежио неутрални став неких компанија и организација. Последњи у низу је дистанцирање великог британског ланца биоскопа који је забранио оглашавање референдума у својим објектима.

Чини се да ће ова забрана више погодити присталице независности, јер су планирали да пусте своје огласе касније током љета, на врхунцу кампање.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *