Скопље: Протести пред Собрањем прерасли у сукобе

Најмање четири особе су повређене данас у Скопљу, у сукобу присталица опозиције и њихових противника испред зграде македонског Парламента, одакле је евакуисан председник те институције Трајко Вељановски. Како је јавила македонска агенција МИА, најмање четири особе су повријеђене у међусобном каменовању присталица опозиције и њихових противника испред зграде парламента. Полиција је претходно направила тампон зону […]

понедељак, децембар 24, 2012 / 17:08

Најмање четири особе су повређене данас у Скопљу, у сукобу присталица опозиције и њихових противника испред зграде македонског Парламента, одакле је евакуисан председник те институције Трајко Вељановски.

Како је јавила македонска агенција МИА, најмање четири особе су повријеђене у међусобном каменовању присталица опозиције и њихових противника испред зграде парламента.

Полиција је претходно направила тампон зону између присталица опозиције, који желе да блокирају изгласавање буџета и њихових противника који би да „деблокирају” гласање, а о напетости ситуације у главном граду Македоније свједочи и вијест да је из зграде Собрања евакуисан Вељановски.

Полиција је ухапсила четворицу присталица опозиционе странке СДСМ, док је обезбјеђење истјерало новинаре из скупштинске сале, наводећи да ту немају о чему да извјештавају јер сједница парламента највјероватније неће бити ни одржана.

Како је раније јавио извјештач агенције Танјуг, испред скупштинске зграде јутрос се окупило неколико стотина грађана, убрзо је распоређено велико полицијско обезбјеђење, а саобраћај се преусмјерава ван тог подручја.

Иницијатива „Фронт народа, фронт за Македонију”, коју чине радници, пензионери, пољопривредници, умјетници, професори и студенти, траже од опозиције да прекине блокаду буџета и омогући правовремено исплаћивање плата, пензија, субвенција и стипендија за следећу годину.

Са друге стране, опозиција предвођена лидером СДСМ Бранком Црвенковским, против је стављања предлога буџета за 2013. на дневни ред, јер је Влада игнорисала више од 1.000 амандмана које је поднијела опозиција и жели да се о буџету гласа без расправе.

Влада је јуче на ванредној сендици усвојила предлог буџета за 2013 години и у њега уврстила (само) 44 амандмана опозиције.

Тензије су велике и у самом парлементу, пошто посланици СДСМ спречавају да започне сједница о буџету. Опозициони посланици прво нису дозвољавали посланицима већине да уђу у салу за сједнице, а након тога су опколили предсједника Скупштине Трајка Вељановског на његовом мјесту у Сали – како би спријечили да он отвори сједницу.

„Власт је ваша, али држава је наша”, био је један од слогана које су посланици опозиције узвикивали данас. Они су и протеклу ноћ провели у Скупштини – како су рекли – да би „спријечили партијско-полицијски пуч”.0 КОМЕНТАРА

  1. То је прави народ и права опозиција грађанска непослушност него шта, а не ко код нас ове пичкетине…борићемо се свим демократским средствима ња ња ња…x-(
    Шта је демократско средство у борби против глади? Да слушамо како неко сере по скупштинским клупама, а онда обрачун плате пута сати, пута путни трошкови, плус ово оно…мршшш!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *