Школа: У клупама 600 првачића мање него лани

У први разред основне школе ове године уписан је 9.901 ученик, а лани их је било 10.501. Када је ријеч о броју уписане дјеце по општинама, највише их је у Бањалуци, Бијељини и Добоју. Најмање првака је у Трнову, Крупи на Уни и Петровцу, иако их је ипак више него лани.  Република Српска је за […]

уторак, септембар 25, 2012 / 21:17

У први разред основне школе ове године уписан је 9.901 ученик, а лани их је било 10.501. Када је ријеч о броју уписане дјеце по општинама, највише их је у Бањалуци, Бијељини и Добоју. Најмање првака је у Трнову, Крупи на Уни и Петровцу, иако их је ипак више него лани.

 Република Српска је за годину дана "изгубила" чак 600 првачића, што у просјеку значи да су нестала 24 школска одјељења.

"У школској 2012/2013. години није било уписа ученика у 64 подручна одјељења, у 61 подручно одјељење је уписан по један ученик, док су 182 одјељења уписала два ђака. У 387 подручних школа уписано је до пет или пет ученика", казали су у Министарству просвјете и културе РС, додајући да је ове школске године затворено подручно одјељење Илићани Основне школе "Вук Караџић" из мјеста Ситнеши, код Српца.

Према подацима о основним школама, највише првачића ове године сједи у клупама ОШ "Кнез Иво од Семберије" у Бијељини (182), затим ОШ "Бранко Радичевић" у Бањалуци (164) те у добојској ОШ "Свети Сава", у којој је 160 првака.

"Драго нам је што смо рекордери по броју ученика који су ове јесени кренули у школу. Наша школа је иначе велика, имамо око 1.600 ђака, а ипак нисмо знали да се можемо похвалити и овим рекордом, који нас је обрадовао", казао је Радивоје Деспотовић, помоћник директора ОШ "Кнез Иво од Семберије".

Са друге стране, школе "Петар Шкундрић" из Будимлић Јапре и "Јосиф Панчић" у Козицама, обје на подручју општине Оштра Лука, уписале су само четири, односно пет ученика.

Само седам првачића сјело је у клупе ОШ "Петар Кочић" у мјесту Угодновић, код Теслића.
Већ девет генерација уназад број основаца у тој школи не прелази 25 – толико их сада похађа девети разред.

"Из године у годину је мање ученика. У школској 2011/2012. имали смо 17 првачића, а сада их је седам. Разлог за смањивање броја ђака није толико у расељавању, колико у чињеници да се породице тешко одлучују за добијање потомства. Криза је учинила своје, сви се плаше за голу егзистенцију па зато и нема дјеце", казала је Миливојка Стојановић, секретар школе "Петар Кочић" из Угодновића, додајући да су неки од родитеља и ове јесени једва успјели да обезбиједе уџбенике, прибор, одјећу и обућу за своје ђаке.

Стручњаци упозоравају да на број дјеце утиче чињеница да све више младих жена одгађа и помјера старосну границу мајчинства, те да све више брачних парова остаје на једном дјетету. Резултат тога је чињеница да природни прираштај већ годинама опада.

Број првачића у посљедњих пет година
2008/2009. – 10.831
2009/2010. – 10.730
2010/2011. – 10.658
2011/2012. – 10.501
2012/2013. – 9.9010 КОМЕНТАРА

 1. А тек краткоумни идиотизам ових што се као хвале, као са великим бројем уписаних (Бањалука, Бијељина, Добој..).

  zlizo,

  каквих 700.000, све што није са њима они и не третирају као народ. То је за њих нижа раса која треба да нестане.

  Мислим да нико тако здушно не проводи пројектовану политику глобализације или нов. св. поретка, да се сведе становништво на десетак процената тзв.“одабраних“, као ови овде.
  „Издаја је понекад фиктиван сан о бољем животу, (хлеба без мотике), који води преко жртвовања ближњег. Издаја је кап отрова, која трује живот, од појединца, до државе. Она је увек одвајање од више, дубље, животне, историјске идеје, раскол који се оправдава „опортунистичким, практицизмом“ или ситним егоистичким циљевима. Издајник се често осећа као припадник елите, он је „изабран“, иако у себи носи маску покорности. Али када све сумирамо „Јудин пољубац“ (издаја) је стање тешких личних психолошких ломова у којем служите својим непријатељима, за ништавну награду, или и без награде“.

 2. Бај де вај, Милошевић је за много краће времена на политичком небу Србије, био окривљен за много што шта…а зашто не би оставило негативније последице на РС ово додиково свињарење по политици дуже од 14 година активно, а од 1990 ад хок!

 3. Знао је бањалучки Зградољуб крадољуб зашто не треба да „троши“ новац на изградњу обданишта, као и његов председник Скупштине града, данас кандидат Гаврн који је свему томе сведочио све ове године са суре гране на којој је чучао и из прикрајка радио.

  Због нерођене и ове лепе наше деце, дође ми да поломим сваку оловку која ће на предстојећим изборима усудити се да заокружи србомрзачку црвену камарилу.

 4. Људи немојте тако ,Радмила Чичковић и Републички завод за статистику тврде да су сви параметри у расту.Па коме ви вјерујете Радмили или својим очима.

 5. Људи немојте тако ,Радмила Чичковић и Републички завод за статистику тврде да су сви параметри у расту.Па коме ви вјерујете Радмили или својим очима.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *