Скок са ивице свемира

Аустријанац Феликс Баумгартнер данас ће покушати да испише нове странице историје у оквиру пројекта Ред Бул Стратос. Баумгартнер ће извести скок са висине од 36.576 метара. Цијели тим, састављен од око 200 људи, више од пет година радио је на пројекту Ред Бул Стратос, у циљу да стави у сијенку досадашњи рекорд за највиши скок […]

уторак, октобар 9, 2012 / 13:02

Аустријанац Феликс Баумгартнер данас ће покушати да испише нове странице историје у оквиру пројекта Ред Бул Стратос. Баумгартнер ће извести скок са висине од 36.576 метара.

Цијели тим, састављен од око 200 људи, више од пет година радио је на пројекту Ред Бул Стратос, у циљу да стави у сијенку досадашњи рекорд за највиши скок који је један човјек извео. Тај рекорд поставио је прије 52 године Џозеф Китинџер, који је Баумгартнеров ментор у мисији која ће бити реализована у уторак.

Главни циљ Ред Бул Стратос пројекта је да прикупи важне податке који би научницима помогли да побољшају сигурност свемирског путовања и омогуће евакуацију из свемирске летјелице на великим висинама. Скоком ће се покушати обарање низа рекорда, као што су највећа брзина при слободном паду, највиши скок, највиши лет балоном и најдужи слободни пад.

Баумгартнер је до сада извео БАСЕ скокове са најпознатијих локација, међу којима су Петронас куле у Куала Лумпуру и статуа Исуса у Рио де Жанеиру, а прелетио је и Ламанш. Сада је пред њим најизазовнија авантура икада, коју ће, надамо се, успјешно реализовати.

„Без овог скока, моја каријера не би била потпуна“, рекао је Баумгартнер.

RedBull Stratos from AixSponza on Vimeo.

 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *