Скочила вриједност норвешког фонда, највећег на свијету

Норвешки суверени имовински фонд, који је највећи на свијету, први пут је достигла вриједност од 1.000 милијарди долара.

среда, септембар 13, 2017 / 13:24

Раст акција на свјетским берзама и јачање еура увећали су његову имовину.

Основан 1998. године да би се приходи од нафте и гаса штедили за будуће генерације, суверени фонд сада вриједи као 2,5 годишња бруто домаћа производа Норвешке, док је првобитно било предвиђано да ће 2020. достићи вриједност као 1,3 годишњи БДП земље, преноси агенција Ројтерс.

Према подацима који се ажурирају у реалном времену, на веб-сајту фонда је у 10:34 часова по Гриничу приказано да његова вриједност износи 7,85 хиљада милијарди норвешких круна (1.000 милијарди долара).

Фонд, којим управља један организациони дио норвешке централне банке, улаже сав свој новац у иностране акције, обвезнице и некретнине у 77 земаља свијета.

Скоро две трећине његове имовине су на крају другог тромјесечја чиниле акције, које представљају власничке удјеле у око 9.000 компанија по основу којих контролише преко 1,3 одсто свих акција листираних на берзама у свијету.

С друге стране, број становника Норвешке од 5,3 милиона људи чини мање од 0,1 одсто свјетске популације.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *