Скенирајући проточни цитометар – за најбољу анализу крвне слике

Скенирајући проточни цитометар даје до сада најбољу анализу крвне слике – осим општих података о леукоцитима и еритроцитима, он истражује сваку ћелију и помаже у откривању разних болести, саопштили су руски научници. Експерти из Лабораторије цитометрије и биокинетике Института за хемијску кинетику и горење РАН направили су – скенирајући проточни цитометар. Стручњаци кажу да је […]

понедељак, јун 25, 2012 / 10:47

Скенирајући проточни цитометар даје до сада најбољу анализу крвне слике – осим општих података о леукоцитима и еритроцитима, он истражује сваку ћелију и помаже у откривању разних болести, саопштили су руски научници.

Експерти из Лабораторије цитометрије и биокинетике Института за хемијску кинетику и горење РАН направили су – скенирајући проточни цитометар.

Стручњаци кажу да је уређај прављен за обичну анализу крви, али за разлику од уређаја које данас имају на распологању љекари – он омогућава да се изврши дубље и квалитетније истраживање.

Овај уређај истражује сваку ћелију: да ли је велика или мала, какве су грануле, да ли је језгро чврсто.

Сви ови параметри су директно везани за разне болести. Тако се приликом бронхијалне астме чврстоћа језгра мијења – тачније разликује се од здравог.

Када се човјек зарази вирусом имунодефицита мијења се чврстоћа језгра леукоцита.

Основа или језгро "инструменталне платформе анализатора" јесте проточни цитометар – наводи Глас Русије.

То је нова технологија која дозвољава да се измјере појединачне честице, које играју улогу отисака прстију и садрже све неопходне информације о морфолошким карактеристикама.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *