Сјеверна Кореја: Прекидамо све мировне споразуме са Југом

Због нових санкција Уједињених нација, Сjеверна Кореја поручила да прекида све мировне споразуме са Јужном Корејом, као и „врућу линију“ за ванредне ситуације и поново запретила нуклеарним ратом.  Пјонгјанг "прекида све споразуме о ненападању који су постигнути између Сјеверне и Јужне Кореје", саопштио је државни Комитет за мирно уједињење Кореје, јавила је агенција Франс прес. […]

петак, март 8, 2013 / 16:19

Због нових санкција Уједињених нација, Сjеверна Кореја поручила да прекида све мировне споразуме са Јужном Корејом, као и „врућу линију“ за ванредне ситуације и поново запретила нуклеарним ратом.

 Пјонгјанг "прекида све споразуме о ненападању који су постигнути између Сјеверне и Јужне Кореје", саопштио је државни Комитет за мирно уједињење Кореје, јавила је агенција Франс прес.

У саопштењу се истиче да ће сви споразуми, као и примирје постигнуто између двије земље 1953. године, којим су окончана непријатељства у Корејском рату, престати да важе од понедељка, а да се врућа линија прекида одмах.

Такозвана врућа линија успостављена је 1971. године, а Пјонгјанг ју је прекидао већ пет пута, при чему је последњи пут то учинио 2010. године.

Сјевернокорејски комитет осудио је резолуцију усвојену у Уједињеним нацијама као доказ да су Вашингтон и његове "марионете" у Сеулу чврсто рjешени да започну сукоб.

"Односи Северне и Јужне Кореје толико су већ прешли опасну линију да се више не могу поправити и сада влада изузетно опасна ситуација у којој би нуклеарни рат могао да избије сваког часа", истиче се у саопштењу.

Савет безбедности УН јуче је појачао санкције Северној Кореји због нуклеарне пробе коју је та земља извела 12. фебруара, а Пјонгјанг је, и пре него што су нове мере усвојене, запретио да ће извести превентивни нуклеарни напад на САД и све друге "агресоре". Кина је позвала Северну Кореју на уздржаност.

Кина позива на уздржаност

Представница Министарства спољних послова Кине Хуа Чунинг у Пекингу позвала је све релевантне стране на мир и уздржаност и на избегавања акција које би могле даље довести до ескалације напетости.

"Тренутна ситуација на полуострву је комплексна и осетљива" због чега Кина изражава забринутост, рекла је Хуа Чунинг.

Скуп подршке за прекид мировних споразума са Сеулом Пекинг је, подсећа Асошиејтед прес, једини велики савезник Пјонгјанга и његов највећи трговински партнер и највећи снабдевач енергијом.

Кина је, међутим, у четвртак гласала за резолуцију којом су појачане санкције Северној Кореји због тога што је прошлог месеца извела нуклеарну пробу.

"Ми верујемо да је резолуција избалансирана", рекла је Хуа Чунинг на редовном брифингу за новинаре. "Кина је објективна и искрена по том питању и имала је конструктивну улогу приликом дискусија на Савету безбедности", додала је Хуа.

Кина је увек озбиљно спроводила резолуције Савета безбедности Уједињених нација, напоменула је Хуа и истакла кинеско залагање за наставак разговора шест страна о Северној Кореји.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *