Сјеверна Кореја је спремна да нападне

Сјеверна Кореја ставила је данас у приправност своје ракетне јединице ради потенцијалног напада на америчке војне базе у Јужној Кореји и Пацифику, након што су САД послале два „невидљива“ бомбардера у летове изнад Корејског полуострва као демонстрацију силе. Сјевернокорејски лидер Ким Џонг Ун потписао је наређење у поноћ, на састанку са највишим генералима, и "процијенио […]

петак, март 29, 2013 / 08:20

Сјеверна Кореја ставила је данас у приправност своје ракетне јединице ради потенцијалног напада на америчке војне базе у Јужној Кореји и Пацифику, након што су САД послале два „невидљива“ бомбардера у летове изнад Корејског полуострва као демонстрацију силе.

Сјевернокорејски лидер Ким Џонг Ун потписао је наређење у поноћ, на састанку са највишим генералима, и "процијенио да је дошло вријеме да се поравнају рачуни са америчким империјалистима у овој ситуацији", пренијела је државна агенција КЦНА.

Пјонгјанг располаже арсеналом ракета "скад" кратког домета из совјетских времена, који могу да погоде Јужну Кореју, али пројектили дугог домета "нодонг" и "мусудан", који би, теоретски, могли да стигну до САД, још нису тестирани, пренио је Ројтерс.

Америка је јуче послала два бомбардера Б-2, невидљива за радаре, у тренажни лет изнад Јужне Кореје, послије серије пријетњи које су стигле из Пјонгјанга. Авиони су полетјели из САД и вратили се назад у непрекидном лету од 20.800 километара.

Јужнокорејска агенција Јоханп пренијела је да је уочено кретање трупа и возила на сјевернокорејским локацијама са ракетама средњег и дугог домета, што можда значи да су пројектили спремни за испаљивање.

Тензије су појачане од када су САД и Јужна Кореја почели редовне дефанзивне војне вјежбе. Овог пута Пјонгјанг је реаговао подизањем борбене готовости на највиши ниво.
 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *