Сјећате ли се Голог живота?

Један од феномена тешког ратног времена у Босни и Херцеговини и Републици Српској је било снимање серије Голи Живот. Пише: Владимир Станишић Група ентузијаста и "лудака" како су себе називали, који су радили на Српској телевизији, студио у Сарајеву је започела снимање серије 14. јануара 1994. године на Српску нову годину. У то вријеме био […]

петак, август 10, 2012 / 08:51

Један од феномена тешког ратног времена у Босни и Херцеговини и Републици Српској је било снимање серије Голи Живот.

Пише: Владимир Станишић

Група ентузијаста и "лудака" како су себе називали, који су радили на Српској телевизији, студио у Сарајеву је започела снимање серије 14. јануара 1994. године на Српску нову годину.

У то вријеме био је то највећи ратни пројекат Српске телевизије у двије ратне године постојања. Пројекат је био велики и за телевизије које имају вишегодишње искуство, али је то компезовано одазивом великог броја умјетника који су имали велико искуство.

Пред почетак снимања серије, Палама је одјекнула информација и изазвала одушевљење. Када су у Пале стигли глумци величине једног Бате Живојиновића, Александра Берчека, Милутина Мићовића, Данила Лазовића, Слободана Ћустића… данима се препричавало гдје су били виђени и шта су изјавили. У то вријеме када су сви бјежали из Босне главом без обзира у Пале су дошли велики глумци и познате личности.

Серија се свакодневно снимала, углавном у Палама и у окружењу. Велики број статиста, Паљана је учествовао у снимању серије, а улоге се и данас препричавају и препознају.

Снимљено је укупно шест епизода према тексту Милована Јевтовића. 6. маја 1994. године серија је свечано представљена.

Главни и одговорни уредник Српске радио телевизије је био Илија Гузина. Серију су режирали Славко Милановић и Љубо Божовић, директор серије Бранислав Спасојевић, сценограф Александра Јанковић, костимограф Зорица Благојевић, монтажер Митар Гранзов, мајстор тона и тонска обрада Никица Боромиса, композитор Ксенија Зечевић, директор фотографије Владимир Дивјак, уредник серије и драматург Милан Шећеровић.

У серији су глимили: Добрица Агатановић, Александар Берчек, Љубо Божовић, Миодраг Брезо, Слободан Ћустић, Даринка Ђурашковић, Наташа Иванчевић, Саша Кузмановић, Данило Лазовић, Милутин Мићовић, Богољуб Петровић, Велимир "Бата" Зивојиновић, Душко Деспотов, Слађана Букејловић…



0 КОМЕНТАРА

  1. Ух, како је то споро и позоришно. Али било је забавно гледати, били смо мали и ништа друго није било

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *