Сјећате ли се Голог живота?

Један од феномена тешког ратног времена у Босни и Херцеговини и Републици Српској је било снимање серије Голи Живот. Пише: Владимир Станишић Група ентузијаста и "лудака" како су себе називали, који су радили на Српској телевизији, студио у Сарајеву је започела снимање серије 14. јануара 1994. године на Српску нову годину. У то вријеме био […]

петак, август 10, 2012 / 08:51

Један од феномена тешког ратног времена у Босни и Херцеговини и Републици Српској је било снимање серије Голи Живот.

Пише: Владимир Станишић

Група ентузијаста и "лудака" како су себе називали, који су радили на Српској телевизији, студио у Сарајеву је започела снимање серије 14. јануара 1994. године на Српску нову годину.

У то вријеме био је то највећи ратни пројекат Српске телевизије у двије ратне године постојања. Пројекат је био велики и за телевизије које имају вишегодишње искуство, али је то компезовано одазивом великог броја умјетника који су имали велико искуство.

Пред почетак снимања серије, Палама је одјекнула информација и изазвала одушевљење. Када су у Пале стигли глумци величине једног Бате Живојиновића, Александра Берчека, Милутина Мићовића, Данила Лазовића, Слободана Ћустића… данима се препричавало гдје су били виђени и шта су изјавили. У то вријеме када су сви бјежали из Босне главом без обзира у Пале су дошли велики глумци и познате личности.

Серија се свакодневно снимала, углавном у Палама и у окружењу. Велики број статиста, Паљана је учествовао у снимању серије, а улоге се и данас препричавају и препознају.

Снимљено је укупно шест епизода према тексту Милована Јевтовића. 6. маја 1994. године серија је свечано представљена.

Главни и одговорни уредник Српске радио телевизије је био Илија Гузина. Серију су режирали Славко Милановић и Љубо Божовић, директор серије Бранислав Спасојевић, сценограф Александра Јанковић, костимограф Зорица Благојевић, монтажер Митар Гранзов, мајстор тона и тонска обрада Никица Боромиса, композитор Ксенија Зечевић, директор фотографије Владимир Дивјак, уредник серије и драматург Милан Шећеровић.

У серији су глимили: Добрица Агатановић, Александар Берчек, Љубо Божовић, Миодраг Брезо, Слободан Ћустић, Даринка Ђурашковић, Наташа Иванчевић, Саша Кузмановић, Данило Лазовић, Милутин Мићовић, Богољуб Петровић, Велимир "Бата" Зивојиновић, Душко Деспотов, Слађана Букејловић…0 КОМЕНТАРА

  1. Ух, како је то споро и позоришно. Али било је забавно гледати, били смо мали и ништа друго није било

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *