Сјећање на највољенијег возача Формуле 1

Прије 22 године (и један дан), погинуо је Аиртон Сена. Формула 1 је, тог 1. маја 1994. године, у Имоли, изгубила једног од најбољих возача у историји, а свијет једног од највећих спортиста.  Тог кобног дана у Имоли, Сена је био на првом мјесту, а онда је, возећи брже од 200 км/ч, ударио у бетонски […]

понедељак, мај 2, 2016 / 11:52

Прије 22 године (и један дан), погинуо је Аиртон Сена. Формула 1 је, тог 1. маја 1994. године, у Имоли, изгубила једног од најбољих возача у историји, а свијет једног од највећих спортиста.

 Тог кобног дана у Имоли, Сена је био на првом мјесту, а онда је, возећи брже од 200 км/ч, ударио у бетонски зиду кривини Тамбурело, због проблема са летвом волана.

Дан прије, на тренингу је погинуо Аустријанац Роланд Ратзенбергер, па се тај црни викенд у Формули 1 сматра за прекретницу. Од тада је безбједност подигнута на далеко виши ниво, због чега је све мање фаталних несрећа.

У Формули 1 је дебитовао 1984. године, а пажњу јавности привукао у првој сезони у Монаку, када је био бржи од Михаела Шхумахера, Алана Проста и био за петама Никију Лауди, по киши, која је толико падала да је на крају трка прекинута.

"Кишни човјек", како су га звали, три пута је био првак "најбржег циркуса на свијету".

Сена је у каријери возио 161 трку, од чега је 41 пут био најбржи и 39 пута био на постољу.

Његово ривалство са Аланом Простом је једно од највећих у историји спорта, али о каквом таленту и каквом возачу је ријеч, најбоље је описао и сам Прост.

"Ако ме питате ко је најбољи возач против којег сам се такмичио, рећи ћу – Сена, далеко испред осталих… Какве год да смо проблеме имали, они никада нису могли да утичу на наше међусобно поштовање", написао је Прост након Сенине смрти.

А о каквом човјеку се ради, најбоље показује трка у Белгији 1992. године. Ерик Комас је доживио тешку несрећу, иза њега је наишао Сена, који није размишљао како да обиђе колегу, већ само како би могао да му помогне.

Бразилац је зауставио свој болид и притрчао у помоћ повријеђеном колеги. Неки, па и сам Комас, вјерују да му је Сена тим потезом спасао живот.

У домовини није било популарнијег и вољенијег од њега. Много је радио како би помогао сународницима, који су изузетно тешко живјели.

"Богати више не могу да живе на острву окружени морем сиромаштва. Ми сви дишемо исти ваздух… Људи морају имати шансу, бар основну шансу… Шансу за образовањем, храном, медицинском његом. Када видите дјецу на улици која једва преживљавају, схватите да морате нешто учинити. Никада нећете моћи да промијените свијет сами. Али можете помоћи да се дио тога промијени", говорио је Сена.

На сахрани у Бразилу, Сену је испратило три милиона људи а проглашена је тродневна национална жалост.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *