Сјећање на крштење Русије: Хиљаду година од смрти кнеза Владимира

Русија слави хиљаду година од упокојења Владимира Првог Великог, кнеза Кијева, који је 988. године прихватио Хришћанство и затим покрстио целу Кијевску Русију. На церемонији је учествовао и председник Владимир Путин поводом обележавања 1.000 година од смрти принца (великог кнеза) Владимира, православног свеца који је донео хришћанство у земљу током средњег века. "Обуставивши сукобе, поразивши […]

уторак, јул 28, 2015 / 21:45

Русија слави хиљаду година од упокојења Владимира Првог Великог, кнеза Кијева, који је 988. године прихватио Хришћанство и затим покрстио целу Кијевску Русију.

На церемонији је учествовао и председник Владимир Путин поводом обележавања 1.000 година од смрти принца (великог кнеза) Владимира, православног свеца који је донео хришћанство у земљу током средњег века.

"Обуставивши сукобе, поразивши унутрашње непијатеље, принц Владимир је започео формирање уједињене руске нације, припремивши тако пут за стварање снажне и централизоване руске државе", рекао је Путин на церемонији у Кремљу којој је присуствовао и врховни поглавар руске православне цркве патријарх Кирил.

Хиљаду година после смрти кнеза Владимира човечанство се поново нашло пред избором погледа на свет – оценио је руски патријарх Кирил на богослужењу у част Дана сећања на кнеза Владимира у храму Христа Спаситеља.

"Услед трагичних догађаја у свету ми осећамо потребу за јачањем православног јеиднства, солидарности и узајамне подршке", додао је патријарх Кирил.

„Данашње човечанство прави идоле много страшније од кијевског Перуна и, као што видимо, свет су запљуснули криминал, ратови, готово ништа не вреди живот у нашем просвећеном веку“ – рекао је руски патријарх обраћајући се хиљадама присутних у храму.

После Крштења Рус хришћански идеал је постао традиција Руса. Патријарх Кирил је подсетио да су Рус називали „светом“ зато што је „најузвишенији идеал постојања, истински, непролазни идеал била светост“.

Данас се многи одричу тог идеала, други пливају низводно и наивно доживљавају све оно што се „сручује на њих у информативној бујици, не разликујући добро и зло“.

„Једни предлажу еманципацију на начин да се ради све што хоћеш и робују телесним уживањима, конзумеризму, егоизму. Ако на путу постизања тих циљева настану проблеми, ти проблеми се с позиција таквог погледа на свет могу решити практично свим средствима и на све начине“ – казао је он.

„Ако не дозволимо нашој историји и култури, која је настала на идеалу (Свете Руси) и упила у себе тај идеал, да заокрену ка тим идолима, онда постоји нада у будућност, у изградњу мирног и праведног живота“ – додао је патријарх Кирил.

Он се помолио светом кнезу Владимиру и замолио га да уразуми данашњу омладину, да би јој се помогло да схвати подвиг свих оних који су стварали Свету Рус.

Литургија је служена испред ковчега са моштима кнеза Владимира. После празника православна светиња ће наставити путовање по градовима Русије и Белорусије.

Након литургије и молебана светом кнезу крститељу Руси, руски патријарх је освештао хоругве у његову част које ће бити предате епархијама Руске цркве. Такође, свештенство на челу с поглаваром РПЦ отпевало је „Многаја љета“ председнику Русије Владимиру Путину који данас слави имендан.

 

Велике црквено-државне свечаности поводом 1000-годишњице смрти светог равноапостолног кнеза Владимира одржавају се 28. јула не само у Москви, Кијеву, Минску и Херсонесу, тај празник се слави на целој канонској територији Руске православне цркве и у другим помесним православним црквама.

Русија, поред упокојења кнеза Владимира, 28. јула слави и годишњицу свог крштења.

Представници 15 цркава учествују у празничним свечаностима у Москви.
 0 КОМЕНТАРА

  1. НА МНОГАЯ ЛЕТА!

    Чудо да овдје не присуствује „највећи“ Рус после Путина и „највећи“ Србин са Балкана.
    Како ли је то могло промаћи организатору да Он није на листи званица!? :-o:-o:-o

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *