Сјећање: Кад су Срби (Херцеговци и Црногорци) ослободили Херцег Нови

Представници Општине Херцег Нови данас су положили вијенац на спомен-камен јунацима Котобиљске битке, која се одиграла прије 330 година.

субота, септембар 16, 2017 / 17:32

„Котобиљска битка била је прекретница, увод у ослобађање Херцег Новог од власти Османског царства. Одиграла се 15. септембра у селу Камено, под Тајним брдом“, казала је потпредсједница Општине Данијела Ђуровић.

На тај начин први пут је полагањем вијенца обиљежен датум када је у уском кланцу војска састављена од Херцеговаца, Црногораца, Млетака, милиције из Котора и домаћих устаника, изненадила војску Хусеин Топал Паше и нанијела им тежак пораз. Тако су спријечили да појачање стигне до опсједнутог града, а само 15 дана касније услиједило је ослобађање Херцег Новог.

„Битка која је увела у ослобођење града значајно је утицала на будућност ових простора. Котобиљска битка, жртва и јунаштво оних који су у њој учествовали не смију бити заборављени и зато смо данас овдје. Можемо бити поносни да и три вијека касније његујемо традицију заједништва, коју су људи с ових простора тада показали, када је дјеловати као један било од животне важности. Идеал који је био водиља котобиљским борцима – слобода, и ми данас слиједимо, настојећи да на том темељу градимо будућност“, поручила је потпредсједница Општине Херцег Нови.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *